Blaž LesnikBlaž Lesnik
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek (foto: Divisione Produzione Fotografica/Vatican News)
Papež Frančišek | (foto: Divisione Produzione Fotografica/Vatican News)

Jezusov mir ni nikoli oborožen mir

Svet | 13.04.2022, 14:19 Marta Jerebič

O tem je pri današnji splošni avdienci govoril papež Frančišek. Po njegovih besedah je vsaka vojna huda žalitev Boga, bogoskrunsko izdajstvo velikonočnega Gospoda.

Papež je za izhodišče svojega razmišljanja pred veliko nočjo vzel besede iz Janezovega evangelija »Mir vam zapuščam, svoj mir vam dajem. Ne dajem vam ga, kakor ga daje svet.«

»Mir, ki nam ga Jezus daje na veliko noč, ni po zgledu sveta, ki verjame, da se mir doseže z nasiljem, osvajanjem in raznimi oblikami nadvlade. Takšen mir je zgolj interval med vojnama," je dejal papež in pojasnil, da Gospodov mir ni sad nekega kompromisa, ampak prihaja iz samodarovanja, ravno zato ga je težko sprejeti.

»Jezusov mir nikoli ni oborožen mir. Nikoli! Orožje evangelija so molitev, nežnost, odpuščanje in zastonjska ljubezen do bližnjega. Tako se na svet prinaša Božji mir. Zato oborožena agresija teh dni, tako kot vsaka vojna, predstavlja hudo žalitev Boga,  bogoskrunsko izdajo velikonočnega Gospoda, ki namesto njegovemu ponižnemu obličju  daje prednost lažnemu bogu tega sveta. Vojna je vedno človeško dejanje, ki vodi v malikovanje moči,« je še dejal papež.


Svet
Evharistija (photo: Pixabay) Evharistija (photo: Pixabay)

Telovo: Bog, ki je želel ostati med nami

»Skrivnost današnjega praznika je skrivnost Boga, ki je želel ostati med nami. Če bi kristjana ob polnoči zbudili in ga vprašali, kaj je evharistija, kaj je sveta maša – bi moral znati odgovoriti, ...