Petra StoparPetra Stopar
Martin Golob z očetom in mamo (foto: Rok Mihevc)
Martin Golob z očetom in mamo | (foto: Rok Mihevc)

Zgled vere staršev duhovnika Goloba: »Svet križ božji«, pa molzni stroj zažene …

Za življenje | 29.03.2022, 07:30 Rok Mihevc

Prišla je pomlad, z njo bo prišla velika noč. Tudi v oddaji Za življenje je bilo čutiti sproščeno vzdušje, saj je voditeljica Mateja Feltrin Novljan z duhovnikom Martinom Golobom po materinskem dnevu in tednu družine spregovorila o mamah tega sveta, tudi ukrajinskih, Martinovi mami in veri obeh staršev.

V luči aktualnega dogajanja bodimo hvaležni, da so naše družine lahko skupaj

Dan po materinskem dnevu smo se v luči aktualnega dogajanja v Ukrajini spomnili tudi vseh mater, ki bežijo z otroki in mater, ki puščajo sinove v Ukrajini. Zato smo lahko toliko bolj hvaležni, da so naše družine lahko skupaj. »Spomnimo se, kako je hudo, ko se poslavljamo od mater in najtežje je ljudem, ko spremljajo mati v večnost. In predstavljamo si, kako je materam, ki zapuščajo dom in tudi tistim, ki v vojni ostajajo in mahajajo v slovo materam. Mati je namreč poseben lik v človekovem življenju, je posebna vez,« je v oddaji dejal Golob.

»Križka pa lupčka« od mami

Tudi sam je zelo hvaležen mami Ani, njej je posvetil tudi zadnji vlog. »Specifika pri moji mami je to, da zmeraj, ko sem šel od doma, mi je dala križka pa lupčka. Včasih se mi je, sploh v najstniških letih, to zdelo otročje. Danes sem za to njeno gesto hvaležen. S tem mi je dala vedeti, da me čaka doma in naj se vesel vrnem domov. In prosila je Boga, naj me varuje, kjerkoli bom hodil. To je bil njen »adijo«, oz. slovo.« In njegova mama je bila vedno doma, kadarkoli je prišel iz šole domov, ga je čakal topel obrok, pripoveduje Martin Golob v oddaji. »To je bil moj privilegij. Ker me je videla vsak dan, me je poznala do obisti. In tako se ji nisem mogel nikoli zlagati ali si kaj izmisliti, ker me je prebrala v očeh. Ni mi bilo sploh treba razlagati, kako je bilo v šoli, ker je to videla takoj.«

In kljub temu, da je zgarana in je rodila šest velikih fantov, je predvsem zelo lepa, sploh pa v sebi izžareva veliko notranjo lepoto.

»Še danes mi ni vseeno, kaj misli mami, ker želim biti v soglasju z njo.«

Sta se pa z mamo zelo veliko pogovarjala. »Več časa sem preživel z atijem, z mami pa sva se pogovarjala, tudi v globino. Vedno mi je znala prisluhniti. In še danes mi ni vseeno, kaj ona misli, ker želim biti v soglasju z njo. Je pa moja mami prava dama, zelo čustvena in zelo konkretna. Saj je mogla biti, če je hotela obvladati tako veliko družino. In kljub temu, da je zgarana in je rodila šest velikih fantov, je predvsem zelo lepa, sploh pa v sebi izžareva veliko notranjo lepoto. In spodbujam, da bi bili otroci bolj pozorni do svojih mater. Kot nam pravi zapoved, starše smo dolžni spoštovati.«

Mogoče sem mami kdaj večkrat srečal v molitvi, ati pa je čisto vsak dan, ko je začel molzti krave, rekel, »sveti križ božji«, pa molzni stroj zalaufal.

Močna vera obeh staršev

In kako je v družini sam doživljal vero mame in očeta? Pravi, da oba vero zelo močno živita. »Atijeva vera je taka moška. Zelo lepo je videti, kako moli in enako mami. Kolikokrat se je ati spomnil, moram biti dober do sosedov, ker vsi vedo, da hodim k maši. Kolikokrat je rekel, bomo sprejeli tega možakarja, saj je tudi v njemu Jezus, je potrpel in ga sprejel v hišo. In enako mami. Vsak dan sta molila tudi sama, ko smo mi že šli spat, pa sta molila za božjo pomoč za vzgojo otrok.«

Ni lepšega kot da otrok vidi svoje starše moliti. Očetje in možakarji, naj vam ne bo nerodno in težko postaviti vere v svojo družino. Potrebujemo vero očetov, ker to je zdravo, normalno in lepo. Naj otroci to vidijo.

Potrebujemo vero očetov

Redno so hodili tudi k svetim mašam, redko pa čisti vsi skupaj kot cela družina, saj jim delo na kmetiji to ni dopuščalo. »Vedno smo šli vsi k svetim mašam, tudi kdaj med tednom. Tukaj sta si bila edina in eno. Oba sta močna v veri. In zmeraj je bilo lepo, ko je ati hodil na grob. Ali ko smo bili na polju, pa je zvon zvonil Angel gospodov ali delopust ali uro Kristusove smrti, pa smo ustavili traktorje in stroje in smo lepo skupaj zmolili. Pri kosilu doma je zmeraj ati naprej molil. Tukaj sta zmeraj skup držala. Mami je enkrat rekla, težko bi bilo, če bi bil ati manj veren. Že tako pride do razhajanj, kaj šele v takih primerih. Vero sem gotovo dobil po njima, oba lika, oba vzorca. Mogoče sem mami kdaj večkrat srečal v molitvi, ati pa je čisto vsak dan, ko je začel molzti krave, rekel, »sveti križ božji«, pa molzni stroj zalaufal. Spodbudil bi k domači molitvi, domači vzgoji v veri. Če otrok samo k verouku hodi in doma nič ne dobi, je to premalo. Nujno, nujno starši skupaj doma moliti, skupaj vzgajati. Ni lepšega kot da otrok vidi svoje starše moliti. Očetje in možakarji, naj vam ne bo nerodno in težko postaviti vere v svojo družino. Potrebujemo vero očetov, ker to je zdravo, normalno in lepo. Naj otroci to vidijo.«

V oddaji smo slišali tudi kako Martin Golob doživlja nemirni čas in k čemu nas spodbuja vojna v Ukrajini. Slišali ste tudi, kako lahko spodbudbe papeža Frančiška za postni čas vnesemo v naš vsakdan. Prisluhnite tukaj.

Za življenje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.