Nataša LičenNataša Ličen
Aleš KarbaAleš Karba
Tanja DominkoTanja Dominko
Zlorabljeno dekle (foto: Pixabay)
Zlorabljeno dekle | (foto: Pixabay)

Škof Saje: Storilci in soodgovorni za zlorabe morajo prevzeti odgovornost

Novice | 03.04.2022, 07:10 Marjana Debevec

Obhajamo dan molitve in sprave za žrtve spolnih zlorab v Cerkvi in družbi v Sloveniji. V zadnjih letih so naši škofje sprejeli vrsto ukrepov za zaščito otrok, vendar je po besedah škofa Andreja Sajeta pred nami še dolga pot, da bo Cerkev res varno okolje za mladoletne in ranljive odrasle.

Cerkev na Slovenskem se je danes povezala v molitvi za vse, ki so bili žrtve tega ostudnega zločina, kot se je večkrat izrazil papež Frančišek. Po drugi strani pa po besedah predsednika Slovenske škofovske konference novomeškega škofa Andreja Sajeta današnji dan spodbuja tudi k ozaveščanju, saj v molitveni drži lažje prepoznamo, kaj se je zgodilo, da bomo lažje pretehtali rešitve na tej poti. »Na eni strani, kako pomagati žrtvam, jim prisluhniti, jim verjeti, jih sprejeti v njihovi bolečini, na drugi strani pa tudi s preventivnega vidika, da bi znali najti pravo pot in opolnomočiti ljudi, ki delajo z mladimi, ali mlade same, ali morebitne žrtve zlorab, da bi prepoznavale te znake

Vsi skupaj naj bi si po besedah škofa Sajeta prizadevali za to, da bi bilo zlorab čim manj in bi se nanje odzivali na primeren način. Cerkev je na tem področju po njegovih besedah naredila velike korak naprej, vendar pa še nismo prišli do cilja. »Kar vidim sam kot težavo je resnična volja in odločitev, da želimo res nekaj narediti; da ne gre za ustvarjanje vtisa, ali samo da storimo neke korake, kadar smo v to prisiljeni, ampak da je to resnična volja Cerkve, da to problematiko rešujemo v dobro žrtev in seveda njihovih svojcev in tudi širše skupnosti

To je pomembno zato, da bodo lahko žrtve bolj osvobojeno zaživele. »Neka brazgotina bo tudi po celjenju te rane še vedno ostala, vendar če je človek v okolju, ki ga razume in mu pomaga, kjer je sprejet tudi s to bolečino, potem se ta rana pozdravi in lahko zaživi bolj svobodno.«

V novomeški škofiji tako že načrtujejo izobraževanja za prepoznavanje znakov spolnega nasilja in kako se nanj odzvati. To po besedah škofa Andreja Sajeta zahteva predvsem sočutno osebo, ki zna poslušati, ki ne obsoja in ki zna žrtvi pomagati iti naprej.

Posvetitev novomeškega škofa Andreja Sajeta
Posvetitev novomeškega škofa Andreja Sajeta © Rok Mihevc

OBJAVLJAMO IZJAVO PREDSEDNIKA SLOVENSKE ŠKOFOVSKE KONFERENCE, NOVOMEŠKEGA ŠKOFA ANDREJA SAJETA:

Poslušati in slišati, zaščititi in nuditi podporo, čustveno in duhovno, so ključni dejavniki, ki jih želim izpostaviti ob dnevu molitve za žrtve spolnega nasilja, ki ga obhajamo v nedeljo, 3. aprila 2022. Njegova namena sta molitev za ozdravitev stisk in bolečin, ki jih zlorabljeni kot posledice doživljajo v vsakdanjem življenju ter ozaveščanje o problematiki spolnega nasilja.

V imenu Cerkve na Slovenskem se opravičujem vsem žrtvam spolnega nasilja. Nobena žrtev ni kriva za zlo, ki ji je bilo storjeno, pa se nikdar ne bi smelo zgoditi. V polnosti je odgovornost na strani storilca, zagovarjam samo ničelno toleranco do kakršnih koli zlorab. Žrtvam in njihovim domačim izražam svojo bližino in sočutje. Zavedam se, da izjave, predpisi in statuti ne morejo ozdraviti ran in bolečin posameznikov, ki so jih nekateri doživeli s strani predstavnikov Cerkve, ko so iskali pravico, dobili pa so nerazumevanje ali celo obsojanje. Dokler ne bodo storilci ali vsaj soodgovorni, ki so vedeli za kazniva dejanja zlorab, prevzeli odgovornost ter ustrezno ravnali, bodo žrtve zelo težko svobodno zaživele, še posebej ob zavedanju, da storilec ni bil ustavljen in bo še naprej zlorabljal nove žrtve.

Cerkev je v preteklosti pri odkrivanju in sankcioniranju zlorab storila pomembne korake, vendar bo pot do preprečevanja nedopustnih kriminalnih dejanj, ki se nikoli ne bi smela zgoditi, še dolga in zahtevna. Zavezujem se, da bomo s konkretnimi dejanji poskrbeli za ustvarjanje varnega okolja. V duhu papeža Frančiška si bomo prizadevali za pastoralno spreobrnjenje cerkvenih struktur, da bodo slednje služile predvsem človeku, varovanju njegovega dostojanstva in duhovnemu napredku.

K temu vabim vsakega izmed vas, vse kristjane in ljudi dobre volje, da v duhu evangelija zastavimo svoje moči za najbolj ranljive. Molitev je izraz bližine in sočutja do žrtev in njihovih najbližjih, obenem pa priložnost za prepoznavanje vloge vere, moči spreobrnjenja ter spremembo naše miselnosti in ravnanja.

Podprimo žrtve in jih opolnomočimo za to, da bodo spregovorile, da bodo slišane in razumljene. S skupnimi močmi spreminjajmo in prekinimo škodljivo prakso molka, prikrivanja, sprenevedanja, omalovaževanja in obtoževanja žrtev ter na tak način ustvarjajmo varno okolje za vse.

Spomnimo se tudi tistih, ki so zlorabljali ali še zlorabljajo, pa tudi vseh odgovornih, ki so za zlorabe vedeli in so opustili dolžna ravnanja, da bi spregovorili, sprejeli odgovornost in odgovarjali za posledice svojih ravnanj. Le na tak način se lahko Cerkev začne očiščevati posledic zlorab in naredi korake naprej k resnici, zaupanju in verodostojnosti.

Novo mesto, 3. aprila 2022              

msgr. dr. Andrej Saje
novomeški škof
predsednik Slovenske škofovske konference


Novice
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...