Petra StoparPetra Stopar
Skupja kanadskih staroselcev s papežem (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Skupja kanadskih staroselcev s papežem | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Kanadski staroselci v Vatikanu s svojimi težkimi zgodbami

Novice | 29.03.2022, 11:11 Marjana Debevec

Papež Frančišek se je včeraj srečal z dvema delegacijama kanadskih staroselcev in škofov. Srečanja z njimi bodo potekala tudi v naslednjih dneh. Od Cerkve si staroselci želijo, da bi priznala njihovo trpljenje in zlorabe, ki so jih doživljali.

Delegaciji sta pozdravili Frančiškovo pripravljenost prisluhniti, a sta tudi postavili posebne zahteve do papeža in Cerkve, med drugim za dostop do cerkvenih evidenc o šolah. Glede izplačila odškodnin prizadetim so po poročanju Družine predstavniki avtohtonih prebivalcev poudarili, da napredujejo počasi in birokratsko.

Približno 150.000 mladih staroselcev so v 139 internatih po vsej državi, ki jih je v imenu vlade upravljala Katoliška cerkev, prisilno šolali od 19. stoletja do 90. let minulega stoletja, jih ločili od njihovega jezika in kulture ter jih tudi telesno in spolno zlorabljali, poroča Družina.

Po izsledkih posebne kanadske komisije je v teh internatih umrlo nad 4000 otrok, zadnja leta pa so na območju internatov odkrili več kot 1200 neoznačenih otroških grobov.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.