Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Razred (foto: PixaBay)
Razred | (foto: PixaBay)

Katoliški pedagogi želijo sooblikovati šolski prostor v Sloveniji

Novice | 28.03.2022, 09:30 Marjana Debevec

V soboto so se člani Društva katoliških pedagogov Slovenije zbrali na letni skupščini, ki jih vedno poveže na duhovni in strokovni ravni. Tako je molitvi in sveti maši sledilo predavanje o delu z otroki z disleksijo. Popoldne so se posvetili sinodi. Nekatere poudarke bogatega dneva je zbrala predsednica Strokovnega sveta Helena Kregar.

Slišati je, kot da gre za formalni dogodek, dejansko pa je skupščina srečanje, na katerem se pokaže, kaj vse se enem letu lahko zgodi v neki skupnosti.
Naša skupnost - društvo katoliških pedagogov, povezuje katehete ter učitelje in vzgojitelje predvsem v državnih šolah in institucijah. Smo skupnost ljudi, ki ob svojem šolskem, profesionalnem in družinskem delu najdejo čas in voljo za organizacijo najrazličnejših dogodkov v domačih župnijah in za delovanje v društvu.

Tako kot deluje društvo na več področjih, je tudi skupščina iz duhovnega, strokovnega, delovnega in posvetovalnega dela.
Srečanje smo začeli s sveto mašo in z rožnim vencem, oboje smo posvetili prošnji za mir v Ukrajini in v svetu.

Strokovni del je bilo predavanje dr. Martine Križaj, ki je spregovorila o perečem in aktualnem problemu: o življenju in delu z otroki z disleksijo. Naslov predavanja Zgodba otroka s specifičnimi učnimi težavami je lahko tudi zgodba o uspehu je orisala z vrsto bogatih izkušenj in napotkov učiteljem, ki se vsakodnevno srečujemo z vse več otroki s to in podobnimi motnjami v razvoju.

Skupščina društva je zrcalo dogajanja v 12 območnih skupnostih, ki delujejo po Sloveniji. Po več kot 30 letih obstoja in delovanja na lokalnem, na državnem in tudi na mednarodnem nivoju, postajamo organizatorji vedno odmevnejših prireditev in dogodkov. Tako sta v minulem letu najbolj odmevala organizacija Tedna vzgoje in že 3. mednarodne konference Vzgoja za ljubezen do domovine in države.

Morda pa je najpomembnejše vse drobno »malo delo«. Tako je namreč vsakodnevno služenje imenoval naš prijatelj, ki bo dobitnik naziva Častni član DKPS, g. Valnetin Inzko v svojem nagovoru na eni od naših mednarodnih konferenc. Malo delo je za aktivne učitelje in vzgojitelje poučevanje, vzgajanje in strokovno spopolnjevanje. Za mnogo že upokojenih članov pa raznovrstno delo in molitev. Za vse nas je malo delo tudi ustvarjanje tovariške skupnosti in vrsta društvenih dejavnosti, ki smo si jih predstavili v dopoldanskem delu skupščine.

Popoldanski del pa smo posvetili pogovoru o Sinodi v Slovenski cerkvi. Pred nedavnim je v organizaciji društva potekal Sinodalni dan, na katerem je sodelovalo okrog 40 članov društva in drugih pedagogov. Obdelali smo aktualna vprašanja o našem pogledu na Cerkev in o naši vlogi v njej. V Sinodalnem dogajanju namreč želimo pustiti pečat kot katoliški pedagogi. Istočasno pa si želimo na osnovni papeževe spodbude »Skupaj na poti« stkati čim več kvalitetnih stikov z ljudmi, s katerimi bi radi skupaj in aktivno vplivali in sooblikovali šolski prostor v Sloveniji.

Helena Kregar, predsednica Strokovnega sveta DKPS

Novice
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...