Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec
Begunci (foto: Karitas Ukrajina)
Begunci | (foto: Karitas Ukrajina)

V Ukrajino prispela že sedma pošiljka pomoči iz Slovenije

Novice | 26.03.2022, 13:43 Alen Salihović

Danes je v Ukrajino prispela že sedma pošiljka zbrane materialne humanitarne pomoči s strani Slovenske karitas. Zjutraj so sodelavci Karitas Spes v Ukrajini prispelo pomoč razložili, da jo organizirajo za razvoz po različnih obleganih mestih, kjer ljudje pomoč najbolj potrebujejo. Pomoč je sprejela tam delujoča Slovenka Mira Milavec.


"Skupaj s to pošiljko je bilo do sedaj odposlano s strani Slovenske karitas 220 palet oziroma zbrane 90 ton pomoči v vrednosti preko 470.000 evrov. V tej pošiljki je prispela tudi dragocena donacija zdravil podjetja Tovarna zdravil Krka d.d. iz Novega mesta v vrednosti 100.000 evrov, ki jih bo Karitas Ukrajina glede na potrebe razdelila po 9 bolnišnicah v Ukrajini s katerimi sodeluje na območju Kijeva, Žitomirja, Zaporižja, Černihiva, Vinice in Harkova. Te bolnišnice prejemajo tudi zelo potrebni sanitetni in medicinski material zbran v skupni akciji Slovenske karitas, Zdravniške zbornice, Državljanov sveta in Adre," je sporočila sodelavka Slovenske karitas Jana Lampe.

Po njenih besedah večinoma pošiljke Slovenske karitas vsebujejo pomoč v hrani vodi, higienskih pripomočkih, spalkah, ki je zbrana ob pomoči mreže župnijskih in Škofijskih karitas, preko 40 podjetij, šol, univerz in drugih ustanov. "Ta pomoč Karitas iz Slovenije gre večinoma družinam v obleganih mestih Kijev, Harkovu, Dnipru, Vinici, Jablanici, Žitomirju, Nižinu, kjer so trgovine prazne in so mnoge družine, ki se pogosto skrivajo v kleteh ali zakloniščih, več dni brez hrane. Med njimi je tudi veliko otrok. Najbolj potrebna za pomoč v Ukrajini je sedaj hrana, predvsem takšna, ki se hitro pripravi, kot enolončnice v konzervah, paštete, ragu, ribje konzerve, instant pšenični zdrob in polenta, otroške kašice, čokolada in druge energijske ploščice. Potrebujejo tudi pitno vodo," je povedala.

Slovenska karitas je do danes zbrala tudi 1,25 milijona evrov darov posameznikov in podjetij ter večino že posredovala za pomoč Karitas Ukrajine v koordinaciji mednarodne Karitas.

Želite pomagati?

Slovenska karitas nadaljuje z zbiranjem materialne pomoči v svojih skladiščih ter denarnih sredstev na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Pomoč Ukrajini, Sklic: SI00 870. Prispevek v višini 5 EUR ali 10 EUR je mogoče posredovati s SMS sporočilom KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...