Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Nekaj izdelkov Zavoda ŽIV!M (foto: Marjana Debevec)
Nekaj izdelkov Zavoda ŽIV!M | (foto: Marjana Debevec)

VIDEO: Deset let za življenje

Novice | 26.03.2022, 12:17 Marjana Debevec

Zavod ŽIV!M je na praznik Gospodovega oznanjenja Mariji s pričevanji, glasbo in blagoslovom novih prostorov praznoval deseto obletnico delovanja. Gre za zasebni zavod, ki pomaga družinam v stiski, ženskam, ki se soočajo z nenačrtovano nosečnostjo, in staršem, ki trpijo zaradi izgube otroka.

Vse se je začelo, ko je Katarina Nzobandora po smrti svojega prvorojenca začutila klic k delu na področju umetnega splava. Po rojstvu dvojčkov je ustanovila Zavod ŽIV!M, ki danes pričuje za vrednost vsakega človeškega življenja.

Ustanoviteljica Zavoda ŽIV!M Katarina Nzobandora
Ustanoviteljica Zavoda ŽIV!M Katarina Nzobandora © Marjana Debevec

V teh devetih letih so opravili številna predavanja, predvsem med najstniki in mladimi, pomagali mamicam, ki so soočajo z nenačrtovano nosečnostjo, pa tudi tistim, ki trpijo zaradi umetnega ali spontanega splava. Včasih jim le nastavijo ramo, da se lahko zjočejo, ali pa jim tudi konkretno pomagajo.

Udeleženci prireditve so z zanimanjem prisluhnili pričevanjem in slavilni glasbi
Med udeležnci prireditve je bil tudi p. Tadej Strehovec, ki je prvi podprl prizadevanja Katarine Nzobandore za ustanovitev zavoda © Marjana Debevec

Ob praznovanju ob obletnici zavoda sta pričevala Petra in Nejc Povirk, ki sta s svojimi pričevanji nagovorila številne mlade po župnijah. Nejc jim odkrito spregovori o svoji nekdanji zasvojenosti s pornografijo in kako je našel pot iz nje. Pričujeta pa tudi o lepoti zakonske spolnosti in Teologiji telesa.

Petra in Nejc Povirk
Petra in Nejc Povirk © Marjana Debevec

Skupinica se je tako z različnimi prostovoljci počasi širila in kmalu sta se ji pridružila tudi Darja in Franci Pečnik. Doživela sta namreč smrt otroka med nosečnostjo in kot pravita, sta v Zavodu ŽIV!M prvič našla prostor, kjer sta lahko o tej svoji bolečini odkrito spregovorila in sta bila razumljena in sprejeta. Začela sta voditi skupino za pomoč staršem po spontanem splavu in se kmalu dejavno vključila v delo zavoda. Danes je Darja njegova direktorica, Franci pa vodi program Preživim, v katerem pomagajo staršem, ki bi se zaradi finančne ali drugačne stiske težko odločili za otroka.

Darja in Franci Pečnik
Darja in Franci Pečnik © Marjana Debevec

Na praznovanju ob 10. Obletnici zavoda je pričevala mamica s Primorske, ki je pred osmimi leti med študijem nenačrtovano zanosila. Fant otroka ni želel sprejeti,. Ona pa je tudi s pomočjo Zavoda ŽIV!M našla moč za življenje. Danes je sedemletni sin njena največja sreča.

Mamica s Primorske
Mamica s Primorske © Marjana Debevec

Preko Zavoda ŽIV!M je svojo družino našel tudi mali deček, ki ga mati zaradi številnih okvar ni mogla sprejeti. V bolnišnici sta ga prvič srečala Polonca in Tomaž Sokol, ki sta nam svojo zgodbo zaupala tudi v eni od Družinskih katehez na Radiu Ognjišče.

Polonca Sokol
Polonca Sokol © Družina - Tatjana Splichal

Praznovanje so sklenili z blagoslovom novih prostorov, kjer si želijo ustvariti nosečniški center – varen prostor za mamice, ki se soočajo z različnimi ovirami v času nosečnosti. Že zdaj pa nudijo terapije in drugo pomoč staršem, ki trpijo zaradi izgube otroke.

 


Kot je za naš radio dejala Darja Pečnik, gredo z novim poletom in veseljem naprej ter oznanjajo vsem, da je vsako življenje dragoceno in neponovljivo.

Med udeležnci prireditve je bil tudi p. Tadej Strehovec, ki je prvi podprl prizadevanja Katarine Nzobandore za ustanovitev zavoda
Udeleženci prireditve so z zanimanjem prisluhnili pričevanjem in slavilni glasbi © Marjana Debevec
Izdelki Zavoda ŽIV!M
Izdelki Zavoda ŽIV!M © Marjana Debevec
Voščilnice za materinski dan
Voščilnice za materinski dan © Marjana Debevec

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.