Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Chiara Lubich (foto: Vatican News)
Chiara Lubich | (foto: Vatican News)

»Rada bi ti prinesla ves svet v rokah!«

Novice | 14.03.2022, 10:31 Marjana Debevec

Spominjamo se 14. obletnice smrti ustanoviteljice Gibanja fokolarov Chiare Lubich. Člani gibanja na slovenskem so si včeraj na zoom povezavi ogledali film o njej z naslovom: Ljubezen premaga vse Italijanske televizije RAI. Po več mestih pa v teh dneh potekajo maše v zahvalo za dar karizme edinosti.

Chiara Lubich se je rodila v Trentu, 22. januarja 1920 kot druga od štirih otrok. Med divjanjem druge svetovne vojne, ko se je vse okrog nje rušilo, je razumela, da samo Bog ostane: Bog, ki je ljubezen. Njeno življenje se je spremenilo. Boga je izbrala kot edini ideal svojega življenja in se mu popolnoma posvetila. Takrat, pred 70. leti si ni niti mislila, da se bo rodilo gibanje, ki je danes razširjeno v 182 državah sveta in vključuje več kot sedem milijonov ljudi.

Chiaro so povabili, da je spregovorila na različnih koncih sveta, prejela je 14 častnih doktoratov in 6 mednarodnih priznanj.
Slovenijo je Chiara obiskala leta 1999, ko ji je takratni ljubljanski nadškof in metropolit dr. Franc Rode podelil odličje sv. Cirila in Metoda – najvišje priznanje Cerkve na Slovenskem.

Chiare Lubich je svojo zemeljsko pot sklenila 14. marca leta 2008 v Rocca di Papa blizu Rima. Papež Benedikt XVI. je takrat v sožalnem telegramu izpostavil njeno dolgo življenje, polno sadov. "Gospodu se zahvaljujem za pričevanje njenega življenja, v katerem je znala prisluhniti potrebam današnjega človeka v popolni zvestobi Cerkvi in papežu".

Ob 70. obletnici posvetitve Chiare Lubich Bogu in s tem začetka Gibanja fokolarov, je gibanje 7. decembra uradno podpisalo prošnjo za začetek postopka za njeno beatifikacijo. Mnogi vidni predstavniki Katoliške Cerkve, kot tudi drugih cerkva, verstev in kultur so namreč prepričani, da bi to lahko spodbudilo mnoge h globljemu duhovnemu in moralnemu prizadevanju za dobro človeštva.

Karizma Chiare Lubich je prisotna na različnih družbenih področjih: od politike, ekonomije, sredstev družbenega obveščanja, do umetnosti, pedagogike, prava, zdravstva...

Njen cilj pa je prispevati k uresničevanju Jezusove molitve: 'da bi bili vsi eno', sanje Boga: vesoljno bratstvo. To je najlepše izrazila njena goreča želja, ki jo je zapisal belgijski teolog: Jacques Leclercq: »Na tvoj dan, moj Bog, bom prišel k tebi.. Prišel bom k tebi, moj Bog z mojimi najbolj norimi sanjami: prinesti ti svet v rokah«.

Italijanska televizija RAI je o Chiari Lubich posnela film, ki prikazuje prve začetke gibanja in Chiarine posvetitve Bogu med drugo svetovno vojno. Na italijanski televiziji je film z naslovom: Ljubezen premaga vse podrl vse rekorde. V prvi izvedbi si ga je namreč ogledalo več kot 5 milijonov 600 tisoč ljudi. Glavna igralka Cristiana Capotondi je za svojo vlogo julija lani prejela prestižno italijansko nagrado na Flaino filmskem festivalu.

Novice
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...