Jure Sešek
Boštjan Smole
Andrej Šinko
Šolske sestre de Notre Dame (foto: Spletna stran: https://notredamke.rkc.si/)
Šolske sestre de Notre Dame | (foto: Spletna stran: https://notredamke.rkc.si/)

Šolske sestre de Notre Dame imajo novo vodstvo

13.03.2022, 13:01 Alen Salihović

Šolske sestre de Notre Dame so imele v četrtek v ilirski Bistrici volilni provincialni zbor. Vodila ga je generalna predstojnica s. Roxanne Schares.

Prihodnja štiri leta bo provincialna predstojnica s. Karmen Balgač, provincialni svetovalki pa bosta s. Magda Burger in s. Alenka Žibert. S. Magda Burger je bila potrjena tudi za vikarico.

Šolske sestre de Notre Dame so se naselile med slovenskim ljudstvom proti koncu 19. stoletja. Samostan in šolo so odprle leta 1886 v Šmihelu pri Novem mestu, dve leti za tem pa še v Trnovem pri Ilirski Bistrici. V oba kraja so prišle iz Gorice, kamor je ustanoviteljica kongregacije Mati Terezija Gerhardinger leta 1857 poslala svoje sestre. V Gorici so prevzele delo v deželnem zavodu za gluhoneme otroke italijanske in slovenske narodnosti, kasneje pa v dekliški šoli, internatu in sirotišnici. Šolsko in vzgojno delo v teh ustanovah je hitro napredovalo in ko je že bilo v polnem razcvetu, se je slovenska duhovščina obrnila na vodstvo goriškega samostana, da bi sestre ustanovile podobne zavode tudi na Kranjskem.

Vir: notredamke.rkc.si/zacetki-na-slovenskih-tleh/

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Novice
Lenart Rihar (photo: ARO) Lenart Rihar (photo: ARO)

Med vzroki in posledicami

Slovenija je v torek prvič obeleževala nacionalni dan spomina na vse žrtve komunizma. Tu in tam se je tudi na demokratični strani privzdignila obrv, češ kaj nam je pa tega treba. Negoduje celo ...

Dr. Aleš Maver (photo: STA) Dr. Aleš Maver (photo: STA)

Slovenija dobiva koalicijo narodnega zastoja

Robert Golob in Gibanje Svoboda nista dolgoročen projekt. Da ne bi bila zavržena, kot že kopica novih obrazov in strank pred njima, bi morala dejansko sama voditi vlado. To se ne bo zgodilo, je ...