Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Šolske sestre de Notre Dame (foto: Spletna stran: https://notredamke.rkc.si/)
Šolske sestre de Notre Dame | (foto: Spletna stran: https://notredamke.rkc.si/)

Šolske sestre de Notre Dame imajo novo vodstvo

Novice | 13.03.2022, 13:01 Alen Salihović

Šolske sestre de Notre Dame so imele v četrtek v ilirski Bistrici volilni provincialni zbor. Vodila ga je generalna predstojnica s. Roxanne Schares.

Prihodnja štiri leta bo provincialna predstojnica s. Karmen Balgač, provincialni svetovalki pa bosta s. Magda Burger in s. Alenka Žibert. S. Magda Burger je bila potrjena tudi za vikarico.

Šolske sestre de Notre Dame so se naselile med slovenskim ljudstvom proti koncu 19. stoletja. Samostan in šolo so odprle leta 1886 v Šmihelu pri Novem mestu, dve leti za tem pa še v Trnovem pri Ilirski Bistrici. V oba kraja so prišle iz Gorice, kamor je ustanoviteljica kongregacije Mati Terezija Gerhardinger leta 1857 poslala svoje sestre. V Gorici so prevzele delo v deželnem zavodu za gluhoneme otroke italijanske in slovenske narodnosti, kasneje pa v dekliški šoli, internatu in sirotišnici. Šolsko in vzgojno delo v teh ustanovah je hitro napredovalo in ko je že bilo v polnem razcvetu, se je slovenska duhovščina obrnila na vodstvo goriškega samostana, da bi sestre ustanovile podobne zavode tudi na Kranjskem.

Vir: notredamke.rkc.si/zacetki-na-slovenskih-tleh/

Novice
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...