Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Predsednik SDS in premier Janez Janša (foto: Spletna stran SDS)
Predsednik SDS in premier Janez Janša | (foto: Spletna stran SDS)

Janša ob 33-letnici stranke tudi o dveh letih mandata; praznuje tudi SLS

Slovenija | 13.03.2022, 09:54 Alen Salihović

Ob 33. obletnici ustanovitve SDS in 90-letnici rojstva Jožeta Pučnika so v stranki pripravili slavnostno akademijo. Premier in predsednik SDS Janez Janša je v nagovoru poudaril, da je njegova vlada Sloveniji vrnila samozavest, dostojanstvo in ponos, pod vodstvom SDS pa bo Slovenija čez nekaj let med najbolj razvitimi državami sveta. Slovesno je bilo včeraj tudi v SLS, ki bo na tokratnih volitvah kandidirala na skupni listi Povežimo Slovenijo, na programski konferenci je namreč obeležila 130 let delovanja.

Janša se je v svojem nagovoru navezal na stavek Jožeta Pučnika »Zdaj gre za Slovenijo«, ki so ga imeli po njegovih besedah pred očmi pred dvema letoma, ko so ob prevzemu vlade postavili »interes Slovenije pred interese stranke«. Po njegovih besedah so reševali življenja, zdravje in državo iz kaosa. »Nagajali so nam na vsakem koraku. Grozili so nam celo s smrtjo. Kljub temu smo šli naprej in zdržali do konca,« je poudaril.

Vlada je po njegovih besedah v zadnjih dveh letih storila ogromno, čeprav se je 60 odstotkov časa ukvarjala z epidemijo novega koronavirusa. Med drugim je izpostavil 12 milijard evrov, ki so jih izpogajali iz sklada za okrevanje in razvoj. Poleg tega ima danes v Sloveniji delo največ ljudi v zgodovini, kljub epidemiji so plače in pokojnine realno občutno narasle, v petek sprejeti zakon o dohodnini pa bo v prihodnjih mesecih in letih prinesel višje neto plače vsem zaposlenim, je poudaril.

Med dosežki vlade je izpostavil »več tisoč razvojnih projektov«, ki so v tem trenutku dokončani, v izgradnji ali odobreni po vseh slovenskih občinah. Po njegovih navedbah so izboljšali tudi prijateljske odnose z vsemi sosednjimi državami ter Slovenijo vrnili na evropski in svetovni zemljevid. »Sloveniji smo vrnili samozavest, dostojanstvo in ponos. Dokazali smo, da Slovenija zmore več,« je še poudaril predsednik SDS Janša.

Spregovoril je tudi o vojni v Ukrajini ter poudaril, da se v teh dneh in tednih v Ukrajini odloča, kakšni bosta naša soseščina in Evropa v prihodnje. Po njegovih besedah je na kocki veliko, pri čemer se mnogi, ki imajo v rokah instrumente, da naredijo kaj več, tega v celoti ne zavedajo. »Očitno se razviti svet ni dovolj naučil iz tragičnih obdobij zgodovine. Druga svetovna vojna ni bila končana za pogajalsko mizo, temveč potem, ko je bila nacistična Nemčija popolnoma poražena in je povsem kapitulirala,« je še dejal.

Ob 33. obletnici stranke je Janša ocenil, da je ta »postala močno drevo z veliko krošnjo in močnimi koreninami po celotni Sloveniji«. »Teh 33 let je šele začetek, ko bomo obhajali 40. rojstni dan, bi minilo tretje leto drugega polnega zaporednega mandata vlade pod vodstvom SDS,« je dejal in dodal, da bo Slovenija tedaj med 15 najbolj razvitimi državami sveta. »Čez sedem let se bo Slovenija prebila na prvo mesto kot najbolj zaželena destinacija na svetu po kvaliteti življenja. Ker si to zasluži. Ker to zmoremo. Za Slovenijo gre,« je svoj nagovor sklenil Janša.

SLS že 130 let  

Sobota pa je minila tudi v znamenju programskega kongresa SLS, na katerem so med drugim razpravljali o prehranski varnosti, ter zaznamovali 130-letnico stranke. Temu je sledilo srečanje gibanja Povežimo Slovenijo, na katerem so se predstavili kandidatke in kandidati za državnozborske volitve.

Verjamem, da bomo mi tisti, ki bomo odločali, kakšna bo vlada, za to potrebujemo uspeh z dvomestnim številom na volitvah. Po njih se bomo pogovarjali z vsemi, dogovorili pa s tistimi, ki si želijo »ne levo, ne desno, ne nazaj, ampak samo naprej«, je ob predstavitvi kandidatov gibanja Povežimo Slovenijo v Celju povedal Zdravko Počivalšek. Kot je poudaril predsednik stranke Konkretno, ene od petih povezanih v omenjeno gibanje, je Slovenija bolestno razdeljena na skoraj vsaki točki, ki jo odprejo. Po njegovem je dovolj tega, da v letu 2022 govorijo o stvareh izpred 70 let, ki so sicer pomembne, a če se o njih ne da dogovoriti, potem jih je bolje pustiti takšne kot so in pogledati v prihodnost.

Predsedniki petih različnih strank so se zato odločili povezati v gibanje, ki bo skušalo razdeljen politični prostor povezati. »Teh delitev niso povzročili ljudje, pač pa so to zgodbo naredili politiki in čas je, da en del političnega spektra naredi korak naprej. Zato smo se različni, a kljub vsemu enotni in v prihodnost usmerjeni odločili, da stopimo skupaj in povežemo tri bloke - liberalnega, ljudskega in zelenega,« je dejal Počivalšek.

Prvaki strank, povezani v Povežimo Slovenijo, so poudarili skupne cilje, kot so močno gospodarstvo, kamor sodi tudi kmetijstvo, dober socialni sistem za tiste, ki pomoč potrebujejo in je ne izigravajo, zeleni digitalni prehod in krožno gospodarstvo, saj je obdobja, ko smo uvažali poceni energijo in izvažali smeti, za nami.

Kot so poudarili, delajo na ekipi 88 verodostojnih, kredibilnih in uspešnih kandidatov, ki bodo naredili rezultat na volitvah, zato pa je potrebno skupno in povezano delo vseh znotraj gibanja.

Med kandidati na listi bodo štirje od petih predsednikov strank, ki sestavljajo gibanje Povežimo Slovenijo - Zdravko Počivalšek (Konkretno), Andrej Čuš (Zeleni Slovenije), Franc Kangler (NLS) in Andrej Magajna (Nova socialdemokracija) ter koordinatorica gibanja Nada Pavšer.

Ob njih bodo kandidirali tudi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, državna sekretarka v vladni službi za kohezijo Monika Kirbiš Rojs, nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant, v Celju pa tudi aktualna državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Polona Rifelj.

Med bolj znanimi kandidati velja omeniti tudi nekdanjega rokometnega reprezentanta Romana Pungartnika, kandidirali bodo nekdanji prometni minister Jakob Presečnik, primarij Janez Remškar, nekateri župani, med katerimi sta tudi Franc Čebulj iz Cerkelj in Janez Cimperman iz Iga ter predsednica glavnega odbora SLS Darja Jamnik.

Več kot 400 delegatov SLS se je sicer pred tem v Celju zbralo še na programskem kongresu, kjer so v ospredje postavili pomen prehranske in energetske samooskrbe, kar po njihovem postaja akutno vprašanje v luči vojne v Ukrajini. Ob tem so obeležili 130-letnico delovanja SLS.

Prvak SLS Marjan Podobnik je povedal, da so na zaprtem delu kongresa sprejeli resolucije, ki so povezane s pomenom samooskrbe in pri tem navedli, da je predpogoj za povečanje prehranske varnosti kmetijam zagotoviti pogoje, da bodo preživele in se razvijale.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...