Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Družina v gorah (foto: Pixabay)
Družina v gorah | (foto: Pixabay)

POPRAVEK: Bo ustavno sodišče ukinilo zakonsko zvezo moža in žene?

Slovenija | 11.03.2022, 20:10 Uredništvo Radia Ognjišče

V sredo, 9. 3. 2022, smo na spletu objavili prispevek z naslovom »Bo ustavno sodišče ukinilo zakonsko zvezo moža in žene?« S strani Zagovornika načela enakosti smo prejeli zahtevek po prikazu nasprotnih dejstev. V skladu s 26. in 27. členom zakona o medijih objavljamo popravek.

V članku je bilo navedeno, da je »Državni zbor celo ustanovil LGBTQ državni urad z imenom Zagovornik načela enakosti.« Trditev je napačna. Zagovornik pojasnjuje, da je »Državni zbor (je) sprejel zakon o varstvu pred diskriminacijo, ki je uvedel samostojen državni organ za varstvo pred diskriminacijo vseh prebivalcev Slovenije – Zagovornika načela enakosti.« Dodaja, da Zagovornik načela enakosti ni urad, ampak državni organ za varstvo pred diskriminacijo. Nudi pomoč in podporo vsem, ki menijo, da so bili zaradi svojih osebnih okoliščin, kot so spol, barva kože, narodnost ali etnično poreklo, jezik, vera ali prepričanje, invalidnost, starost, spolna usmerjenost in podobno, obravnavani manj ugodno v primerjavi z drugimi, ki takih osebnih okoliščin nimajo.

V članku je naveden tudi citat predsednika ene izmed strank, da Zagovornik »zahteva od Ustavnega sodišča ukinitev zakonske zveze žene in moža ter posvojitev otrok v razmerja dveh žensk, dveh moških, dveh transseksualcev, aseksualcev in queerseksualcev«.

Zagovornik pojasnjuje, da ne zahteva od Ustavnega sodišča ukinitve zakonske zveze žene in moža, ampak je Ustavno sodišče zaprosil, da se opredeli do vprašanja enakopravnega kandidiranja parov istega spola za posvojitelje in do dejstva, da zakonska zveza ni dostopna za pare istega spola.

Pojasnilo: Zagovornik je po prejetju prijave domnevne diskriminacije s strani posameznikov skladno z nalogami, ki mu jih predpisuje Zakon o varstvu pred diskriminacijo, opravil oceno diskriminatornosti predpisov s področja enakopravnosti parov istega spola in ocenil, da sedanja zakonska ureditev na področju zakonske zveze in dostopa do skupne posvojitve povzroča različno obravnavo in daje različne pravice ljudem izključno zaradi njihove osebne okoliščine spolne usmerjenosti in posledično spola njihovih partnerjev. Zato je Ustavnemu sodišču skladno z 38. členom Zakona o varstvu pred diskriminacijo predlagal ustavno presojo te ureditve. Ustavno sodišče je tisto, ki edino lahko dokončno presodi, ali je določena zakonska ureditev diskriminatorna ali ne.

Slovenija
Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE) Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE)

Vesela novica iz Svete dežele #foto

Barvno okno s podobo Marije Pomagaj, ki ga je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu izdelal Lojze Čemažar, je zdaj varno nameščeno.

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...