Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Družina v gorah (foto: Pixabay)
Družina v gorah | (foto: Pixabay)

POPRAVEK: Bo ustavno sodišče ukinilo zakonsko zvezo moža in žene?

Slovenija | 11.03.2022, 20:10 Uredništvo Radia Ognjišče

V sredo, 9. 3. 2022, smo na spletu objavili prispevek z naslovom »Bo ustavno sodišče ukinilo zakonsko zvezo moža in žene?« S strani Zagovornika načela enakosti smo prejeli zahtevek po prikazu nasprotnih dejstev. V skladu s 26. in 27. členom zakona o medijih objavljamo popravek.

V članku je bilo navedeno, da je »Državni zbor celo ustanovil LGBTQ državni urad z imenom Zagovornik načela enakosti.« Trditev je napačna. Zagovornik pojasnjuje, da je »Državni zbor (je) sprejel zakon o varstvu pred diskriminacijo, ki je uvedel samostojen državni organ za varstvo pred diskriminacijo vseh prebivalcev Slovenije – Zagovornika načela enakosti.« Dodaja, da Zagovornik načela enakosti ni urad, ampak državni organ za varstvo pred diskriminacijo. Nudi pomoč in podporo vsem, ki menijo, da so bili zaradi svojih osebnih okoliščin, kot so spol, barva kože, narodnost ali etnično poreklo, jezik, vera ali prepričanje, invalidnost, starost, spolna usmerjenost in podobno, obravnavani manj ugodno v primerjavi z drugimi, ki takih osebnih okoliščin nimajo.

V članku je naveden tudi citat predsednika ene izmed strank, da Zagovornik »zahteva od Ustavnega sodišča ukinitev zakonske zveze žene in moža ter posvojitev otrok v razmerja dveh žensk, dveh moških, dveh transseksualcev, aseksualcev in queerseksualcev«.

Zagovornik pojasnjuje, da ne zahteva od Ustavnega sodišča ukinitve zakonske zveze žene in moža, ampak je Ustavno sodišče zaprosil, da se opredeli do vprašanja enakopravnega kandidiranja parov istega spola za posvojitelje in do dejstva, da zakonska zveza ni dostopna za pare istega spola.

Pojasnilo: Zagovornik je po prejetju prijave domnevne diskriminacije s strani posameznikov skladno z nalogami, ki mu jih predpisuje Zakon o varstvu pred diskriminacijo, opravil oceno diskriminatornosti predpisov s področja enakopravnosti parov istega spola in ocenil, da sedanja zakonska ureditev na področju zakonske zveze in dostopa do skupne posvojitve povzroča različno obravnavo in daje različne pravice ljudem izključno zaradi njihove osebne okoliščine spolne usmerjenosti in posledično spola njihovih partnerjev. Zato je Ustavnemu sodišču skladno z 38. členom Zakona o varstvu pred diskriminacijo predlagal ustavno presojo te ureditve. Ustavno sodišče je tisto, ki edino lahko dokončno presodi, ali je določena zakonska ureditev diskriminatorna ali ne.

Slovenija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...