Jože Bartolj
Marko Zupan
Petra Stopar
S. Zvonka z otroki  (foto: Misijonsko središče)
S. Zvonka z otroki | (foto: Misijonsko središče)

Bliža se Pustna sobotna iskrica 2022

15.02.2022, 12:47 Jure Sešek

Nekaj mejnikov v radijskem letu nas opozarja kako hitro teče čas. Tudi naša Pustna Sobotna iskrica, ki je še vedno vesela in ponosna na poslušalce Radia Ognjišče, ki so lani za misijon v Amazoniji darovali vsoto, ki nam je vzela sapo.

Nepozabni so hvaležni vzkliki veselja misijonarke s. Agate Kociper in somisijonark v skupnosti, ki z darovi poslušalcev lahko kupujejo hrano za dekleta v njihovem socialnem centru. Veselje, hvaležnost ... pa se leto obrne. Pred nami je že dvajseta izvedba »pustnega plesa z dobrim namenom«. No, tako smo dobro delo poimenovali pred leti, s te imenom vabili na pustni ples, rajanje otrok in k telefonskemu darovanju ob podpori našega radijskega programa. Letos bomo že tretje leto Pustno Sobotno iskrico izpeljali brez druženja. Razmere nam ne omogočajo plesa, pustne maske, žal, niso dovolj ...

Letos bi radi pomagali otrokom v Mozambiku

Pa nič ne de, ne bomo obupali! Dvajseta izvedba dobrodelne akcije Radia Ognjišče in Misijonskega središča Slovenije bo podobna minulim dvem. V soboto, 26. februarja, bomo med deveto in petnajsto uro pripravili program, ki bo predvsem iskreno vabilo k pomoči misijonski deželi in slovenski misijonarki. Zazrti bomo v Mozambik, afriško deželo, v kateri deluje s. Zvonka Mikec. Predana misijonarka je po dveh desetletjih misijonskega dela v Angoli zdaj že skoraj deset let »doma« v Mozambiku, na jugu Afrike. V mestu Namaachi ima družba hčera Marije Pomočnice noviciat, šolo do desetega razreda osnovne šole, ki jo obiskuje približno 1300 otrok, podružnico s centrom za kateheze in mladinski center, kjer deluje oratorij, pekarno in njive, na katerih pridelujejo zelenjavo za domačo uporabo in prodajo. V kompleksu je tudi internat, v katerem v času šolanja stanuje 100 deklic. Večina je iz revnih, razbitih ali problematičnih družin, ki deklicam ne morejo omogočiti šolanja. In prav njim bi radi pomagali. Misijonarka s. Zvonka bo vesela vsakega daru, ki bo pomagal pri nakupu hrane za omenjena dekleta in pri gradnji obednice, ki jo načrtujejo na misijonju.

Zemljevid Mozambika
Zemljevid Mozambika

Družina v Mozambiku
Družina v Mozambiku

Sestre, ki sicer najprej skrbijo za versko vzgojo, poučujejo verouk in prirejajo oratorije, dobro vedo, da tudi v Afriki »prazen žakelj ne more stati pokonci«. Zavedajo se tudi kako odprtega srca je slovenski človek in koliko dobrega so poslušalci Radia Ognjišče že storili v minulih Pustnih Sobotnih iskricah. Vnaprej se zahvaljujejo darovalcem in dobremu Bogu, ki pokazal na to pustno priložnost pomoči.

s. Zvonka Mikec
s. Zvonka Mikec

S. Zvonka s prihodnostjo v naročju
S. Zvonka s prihodnostjo v naročju

V pismu iz Mozambika je s. Zvonka Mikec pisala: »Bog nas zvesto varuje, Božja roka je z nami. Z vsemi, ki so kristjani, goreče molimo in prosimo ter vsem z besedo in dejanji oznanjamo, da jih Bog ljubi in da sovraštvo in smrt nista zadnji besedi, ampak »upanje in življenje v Kristusu«.

VABIMO!

Vabljeni, da na pustno soboto, 26. februarja, prisluhnete Radiu Ognjišče in med 9.00 in 15.00 pomagate pri dobrem delu, ki naj znova poda roko pomoči slovenski misijonarki in otrokom med katerimi deluje. Pomagajmo nemočnim v Mozambiku.

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...