Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
S. Zvonka z otroki  (foto: Misijonsko središče)
S. Zvonka z otroki | (foto: Misijonsko središče)

Bliža se Pustna sobotna iskrica 2022

Radijski utrip | 15.02.2022, 12:47 Jure Sešek

Nekaj mejnikov v radijskem letu nas opozarja kako hitro teče čas. Tudi naša Pustna Sobotna iskrica, ki je še vedno vesela in ponosna na poslušalce Radia Ognjišče, ki so lani za misijon v Amazoniji darovali vsoto, ki nam je vzela sapo.

Nepozabni so hvaležni vzkliki veselja misijonarke s. Agate Kociper in somisijonark v skupnosti, ki z darovi poslušalcev lahko kupujejo hrano za dekleta v njihovem socialnem centru. Veselje, hvaležnost ... pa se leto obrne. Pred nami je že dvajseta izvedba »pustnega plesa z dobrim namenom«. No, tako smo dobro delo poimenovali pred leti, s te imenom vabili na pustni ples, rajanje otrok in k telefonskemu darovanju ob podpori našega radijskega programa. Letos bomo že tretje leto Pustno Sobotno iskrico izpeljali brez druženja. Razmere nam ne omogočajo plesa, pustne maske, žal, niso dovolj ...

Letos bi radi pomagali otrokom v Mozambiku

Pa nič ne de, ne bomo obupali! Dvajseta izvedba dobrodelne akcije Radia Ognjišče in Misijonskega središča Slovenije bo podobna minulim dvem. V soboto, 26. februarja, bomo med deveto in petnajsto uro pripravili program, ki bo predvsem iskreno vabilo k pomoči misijonski deželi in slovenski misijonarki. Zazrti bomo v Mozambik, afriško deželo, v kateri deluje s. Zvonka Mikec. Predana misijonarka je po dveh desetletjih misijonskega dela v Angoli zdaj že skoraj deset let »doma« v Mozambiku, na jugu Afrike. V mestu Namaachi ima družba hčera Marije Pomočnice noviciat, šolo do desetega razreda osnovne šole, ki jo obiskuje približno 1300 otrok, podružnico s centrom za kateheze in mladinski center, kjer deluje oratorij, pekarno in njive, na katerih pridelujejo zelenjavo za domačo uporabo in prodajo. V kompleksu je tudi internat, v katerem v času šolanja stanuje 100 deklic. Večina je iz revnih, razbitih ali problematičnih družin, ki deklicam ne morejo omogočiti šolanja. In prav njim bi radi pomagali. Misijonarka s. Zvonka bo vesela vsakega daru, ki bo pomagal pri nakupu hrane za omenjena dekleta in pri gradnji obednice, ki jo načrtujejo na misijonju.

Zemljevid Mozambika
Zemljevid Mozambika

Družina v Mozambiku
Družina v Mozambiku

Sestre, ki sicer najprej skrbijo za versko vzgojo, poučujejo verouk in prirejajo oratorije, dobro vedo, da tudi v Afriki »prazen žakelj ne more stati pokonci«. Zavedajo se tudi kako odprtega srca je slovenski človek in koliko dobrega so poslušalci Radia Ognjišče že storili v minulih Pustnih Sobotnih iskricah. Vnaprej se zahvaljujejo darovalcem in dobremu Bogu, ki pokazal na to pustno priložnost pomoči.

s. Zvonka Mikec
s. Zvonka Mikec

S. Zvonka s prihodnostjo v naročju
S. Zvonka s prihodnostjo v naročju

V pismu iz Mozambika je s. Zvonka Mikec pisala: »Bog nas zvesto varuje, Božja roka je z nami. Z vsemi, ki so kristjani, goreče molimo in prosimo ter vsem z besedo in dejanji oznanjamo, da jih Bog ljubi in da sovraštvo in smrt nista zadnji besedi, ampak »upanje in življenje v Kristusu«.

VABIMO!

Vabljeni, da na pustno soboto, 26. februarja, prisluhnete Radiu Ognjišče in med 9.00 in 15.00 pomagate pri dobrem delu, ki naj znova poda roko pomoči slovenski misijonarki in otrokom med katerimi deluje. Pomagajmo nemočnim v Mozambiku.

Radijski utrip, Dogodki
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.