Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Naš sogovornik je bil ravnatelj Glasbene šole v Zavodu sv. Stanislava prof. Daniel Eyer (foto: danieleyer.si)
Naš sogovornik je bil ravnatelj Glasbene šole v Zavodu sv. Stanislava prof. Daniel Eyer | (foto: danieleyer.si)

Daniel Eyer, Švicar v Sloveniji in zabavni ravnatelj

Oddaje | 15.02.2022, 11:24 Mirjam Judež

V oddaji Z ljudmi na poti smo gostili mladega Švicarja, ki ga je ljubezen pred 18-imi leti pripeljala v Slovenijo. Z ženo in tremi otroki živi v Ljubljani. Naš gost je bil Daniel Eyer, profesor kitare, ki, kot pravi, najraje na svetu poučuje, pred nekaj meseci pa je prevzel pomembno funkcijo: postal je ravnatelj Glasbene šole v Zavodu sv. Stanislava.

Spoznajte malce nenavadnega ravnatelja v zabavnem pogovoru s Heleno Križnik, v katerem ji je razkril, da se mu zdi slovenska narava čudovita. Pojasnil je, zakaj ni dobro zamenjevati besedi "orodje" in "orožje" in kako se je pravzaprav odpravil na pot v Slovenijo. "Pojma nisem imel, kam grem. Malo sem poznal Beograd, Slovenije pa zame ni bilo na zemljevidu. Nikoli prej nisem bil v Sloveniji kot turist, ampak sem bil od začetka integriran v ženino družino." 
 
Daniel Eyer se je rodil v Švici ter tam odraščal in se šolal. Leta nazaj je na kitarskem festivalu v Beogradu v Srbiji spoznal Slovenko, ki je nato postala njegova žena, gnezdece sta si uredila v Ljubljani. Selitev je potekala tako, da je napolnil avto z oblekami, knjigami, kitarami in se pripeljal sem. Jezik je bil kar zahteven izziv, še vedno kdaj zameša besedi vzhod in zahod ter orodje in orožje, predvsem zaradi slednjega si včasih prisluži kakšen prestrašen pogled. V Slovencih vidi odlično kombinacijo družinske topline in delavnosti, tudi sama pokrajina ga navdušuje, čeprav prosti čas ob družini in glasbi zelo rad namenja različnim ročnim spretnostim in borilni veščini aikido. In kaj pogreša iz Švice? "Najbolj hrano. Posebne izdelke, ki se dobijo v Švici, tukaj pa ne. Recimo čokoladni jogurt. No, pa tudi sorodnike." In se zasmeji. Prisluhnite pogovoru, ki je bil menda poln smeha še preden se je prižgala rdeča lučka za snemanje. Oddajo je pripravila Helena Križnik.
 
Za učitelje kitare je v času koronavirusa delil svoje izkušnje učenja na daljavo na svoji spletni strani. Vabljeni k obisku!
 
Učiteljem kitare priporočamo obisk njegove spletne strani
Učiteljem kitare priporočamo obisk njegove spletne strani © danieleyer.si
 

Oddaje
Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...