Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Dan spomina (foto: skavt.net)
Dan spomina | (foto: skavt.net)

Skavti: Skupaj polepšajmo svet

Mladoskop | 11.02.2022, 21:30 Nataša Ličen

Skavti po vsem svetu dvaindvajsetega februarja tradicionalno praznujejo rojstni dan svojega ustanovitelja Roberta Baden-Powella. Dobrih dni ni nikoli preveč, pravijo skavti pri Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, zato so začeli s praznovanjem že s prvim februarjem in vabijo, če ste željni dogodivščin, da se jim pridružite.

Po lepih kotičkih Slovenije so postavili točke, na katerih se kaj novega naučimo, odkrijemo modrost, ali sprejmemo določeno aktivnost ali izziv, s katerima nekomu polepšamo dan – neznancu, staršem, prijatelju, babici, sosedu, prodajalki, Bogu, naravi, sebi.

V Mladoskopu je o projektu povedala več Maja Krajnc, projektna sodelavka pri Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov.

Maja Krajnc
Maja Krajnc © Veronika Krafogel

Točke so na voljo za odkrivanje do 22. februarja. Izleti in izzivi so primerni za vse starosti. Sodelujete lahko tudi, če niste skavti! Si upate?
Vsa navodila in zemljevid točk so na spletni strani https://izzivajuzivaj.si/dan-spomina, na družbenih omrežjih (Facebook Skavtinje in skavti, Instagram skavti_slovenija).

Gorski cilj enega od izzivov ob februarskih zbirkah pred dnevom spomina na ustanovitelja skavtov
Gorski cilj enega od izzivov ob februarskih zbirkah pred dnevom spomina na ustanovitelja skavtov © Tiana Kutin
Le kam sta se odpravili dekleti?
Le kam sta se odpravili dekleti? © Amalija Erce

Akcija je del projekta Izzivaj - uživaj 2.0, ki ga Skavti izvajajo pod okriljem Ministrstva za zdravje RS.

Dobra družba, učenje spotoma, preko igre mnogih stvari, ki v življenju pridejo prav.

S svojo družino in prijatelji skavti vabijo do 22. februarja, da osvojimo vsaj štiri točke, ki jih je pripravila nam najbližja skavtska skupina in izpolnimo izzive. Zagotavljajo prijeten izlet in širok nasmeh na obrazu!

Eden od izzivov ob Dnevu spomina?
Eden od izzivov ob Dnevu spomina? © Anže Škerl

Mladoskop
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...