Petra StoparPetra Stopar
Teja in Jakob sta razvila inovativen proizvod za enostavnejše uživanje toplega in bolj zdravega napitka iz cikorije. Boljša izbira od kave.  (foto: Osebni arhiv)
Teja in Jakob sta razvila inovativen proizvod za enostavnejše uživanje toplega in bolj zdravega napitka iz cikorije. Boljša izbira od kave. | (foto: Osebni arhiv)

Cikorijapivci? Začnimo dan s kavo iz cikorije.

Slovenija | 01.02.2022, 10:35 Nataša Ličen

Se še spomnite napitka iz cikorije? Vsak del te rastline, ki ji rečemo tudi navadni potrošnik, je užiten in zdravilen. Nima kofeina, ki mnogim povzroča preglavice. In ker veljamo Slovenci za velike ljubitelje kave, tudi popijemo je veliko, velja razmisliti, če bi se raje spet privadili bolj zdravega nadomestka, toplega napitka iz cikorije.

Cikorija ne vsebuje kofeina, niža sladkor v krvi, hkrati pa tudi pomirja.

Koliko kave spijete na dan? Verjetno vsaj skodelico, če ne še več, glede na to, da sodimo Slovenci v sam evropski in svetovni vrh po količini popite kave. Najraje pijemo pripravljeno na turški način.

Prizvod, ki sta ga razvila študenta, napitek iz cikorije.
Prizvod, ki sta ga razvila študenta, napitek iz cikorije. © Osebni arhiv

Ker je kava tako zelo priljubljena, sta študenta Teja in Jakob razmišljala, kako bi razvila inovativen, posodobljen, enostavnejši napitek iz cikorije, ki bi bil obenem še bolj zdrava izbira od kave. Spomnila sta se cikorije in dišav iz babičine kuhinje, ki je vsak dan, po dobri ustaljeni navadi, pripravljala topel napitek iz te rastline. Svoj proizvod sta predstavila v rubriki "Ni meje za dobre ideje."

Produkt, ki sva ga razvila, temelji na rahlem karamelnem priokusu. Je priročen, le vmešamo ga v skodelico tople vode in uživamo v zdravem napitku ter dobrih okusih.

Jakob Osredkar in Teja Horvat sta razmišljala, kako ponuditi kakovosten in hranljiv cikorijin napitek z raznovrstnimi okusi, s tem pa popestriti dan in pričarati pravo doživetje okusov. Razvila sta inovativen napitek v prahu iz cikorije, različnih okusov, z visoko vsebnostjo vlaknin, inulina, ki pomaga pri boljši prebavi. »Chicory time je zdrava izbira, vse sva naredila sama, tudi embalažo in grafično podobo. Upava, da bova ta proizvod lahko še nadgradila, da bo ljudem všeč.«

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.