Novinarka Rosvita Pesek (foto: TVS)
Novinarka Rosvita Pesek | (foto: TVS)

"Morda covid ni bil tisto najhujše, kar nas je v zadnjih dveh letih doletelo ..."

Svet | 26.02.2022, 20:47 Rok Mihevc

O napadu Rusije na Ukrajino na svojem Facebook profilu razmišlja tudi novinarka Rosvita Pesek.

#STOPPUTIN
Sem sedela sredi tedna na obrežju Ljubljanice in poskušala pogledati v bližnjo prihodnost, v to, kako bomo naslednje dni živeli. Vsakega dneva se bomo razveselili, saj bodo zaščitni ukrepi pred covidom 19 vidno padali. Vsak dan bomo lažje dihali, prihaja pomlad, vedno več nas bo zunaj, lokali bodo oživeli, nočno življenje tudi in lepega dne, morda že pred 1. majem bomo sneli tudi maske. Bolnišnice se bodo končno napolnile z bolniki, ki so morda doslej v bolečinah čakali, da pridejo na vrsto. Zdravstvo si bo odpočilo, potem pa zavihalo rokave in reševalo nakopičeno.

Pa iz te veselosti ni bilo nič. Veliki mogul iz Moskve je krenil na svoj krvavi pohod. »Posledice bodo takšne kakršnih v svoji zgodovini še niste doživeli,» je zagrozil Ukrajini in vsem, ki bi mu stopili na pot. Nisem mogla verjeti svojim ušesom, dokler si posnetek nisem 3x pogledala. Putin je to res rekel. V 21. stoletju? Ali ni civilizacija od nacistične Nemčije v 2SV do danes, 80 let kasneje, nič napredovala? Še vedno se konflikti rešujejo z vojno? Putinovo vojno?

180 ruskih akademikov se je oglasilo in obsodilo agresijo na Ukrajino. 180 od verjetno več kot tisočih, si je upalo dvigniti glas? Od protestnikov, ki so zvečer zbrali so jih več kot 1000 aretirali. Potem, ko se ve, da Putin ubija tudi s strupi – Navalni, Skripalo, Litvinenko, je vsak, ki upa v Putinovi Rusiji odpreti usta – v mojih očeh že heroj. Putin ne popušča, tudi domačim protestnikom ne, kaj šele Ukrajincem. To, kar se je zgodilo na Kačjem otoku – masaker 13 ukrajinskih vojakov – je zrelo za takojšen postopek v Haagu. Bolj jasnega procesa ne more biti – posnetek je slišal ves svet.
Danes je tretji dan tega norega napada. David proti Goljatu. EU uvaja sankcije, prvič tudi proti Putinu. Obljublja, da bodo iz dneva v dan ostrejše. Za zdaj je EU še enotna. Vsaj to. Nič ne boli bolj, kot to, da se ruske oligarhe udari po žepu in zamrzne premoženje. Samo oni lahko premaknejo – ustavijo (?) Putina. Samo oni. Mednarodni pozivi in sankcije, ki veljajo za Rusijo že od leta 2014, ga niso. Finančne posledice za premoženje, osamitev in evropska enotnost (+ZDA) v odločnosti, da ga ustavijo! To je edino upanje za #STOPPutin. Tarnanje nekaterih naših podjetij, koliko bodo zaradi tega izgubile in da naj vendarle EU ne uvede SWIFT z Rusijo, kar bi v posledici pomenilo, da bi Rusijo odrezali od dobičkov pri prodaji nafte in plina, no to tarnanje me je pa res negativno presenetilo. Kot, da ne bi razumeli, da je v bitki veliko več, kot zgolj podjetniški posel!?!

Tarnanje nekaterih naših podjetij, koliko bodo zaradi tega izgubile in da naj vendarle EU ne uvede SWIFT z Rusijo, kar bi v posledici pomenilo, da bi Rusijo odrezali od dobičkov pri prodaji nafte in plina, no to tarnanje me je pa res negativno presenetilo. Kot, da ne bi razumeli, da je v bitki veliko več, kot zgolj podjetniški posel!?!

Evropejka ne bo pustila svojega sina v vojno, da krvavi v Ukrajini v boju z ruskimi vojaki. Tudi Slovenka ne. Ukrajina bo morala to bitko izboriti sama. Taka je realnost. Ima načelno podporo in konkretno finančno in danes že celo vojaško pomoč članic zveze NATO, verjetno več ne bo dobila. Ima v resnici več, kot smo imeli mi pred 31 leti, ko se nas je lotila JLA. Še sredi maja 1991 so v zvezi NATO imeli načrt, da bi na mejo med Slovenijo in Hrvaško poslali 5000 vojakov, saj so imeli informacije, da JLA lahko napade Slovenijo, a ko je do odhoda tankov JLA iz vojašnic dejansko prišlo, so načrt pospravili v predal. In nam niso pomagali.

Ukrajinke bežijo, z otroki in brez mož. Vrata v sosednje države so odprta. Za begunce. 120 tisoč jih je že čez. A kdo bo posušil njihove solze in otrokom vrnil očete, potem ko bodo izkrvaveli v vojni, ki je v današnjem svetu sploh ne bi smelo biti? Ne bi smelo biti.

Kako nihče ni opazil tega bolnika v Moskvi? Spustilo se ga je na Krim, zdaj v Ukrajino...Niti pomisliti ne smem na našo še pred petimi leti veljavno zunanjo politiko, ko je bil zunanji minister kuhan in pečen v Moskvi (15 obiskov), do Washingtona pa ni znal priti - niti enkrat.

Ne bo konca. Kmalu ne. Morda covid 19 ni bil tisto najhujše, kar nas je v zadnjih dveh letih doletelo. Svetovne televizije poročajo o vojni – v živo 24 ur/dan. O streljanju in umiranju.

Ali nismo nekaj podobnega že videli? V BIH – obstreljevanje Sarajeva? Ko so bili Bošnjaki kot žive tarče ujeti v mestu...Koliko let je trajalo? Se je evropska politika iz vojn na Balkanu kaj naučila? Koliko let je trajalo, preden je prebrala Miloševića? In koliko let je še trajalo, preden je prišel v Haag?

Večkrat slišimo, da MIR NI SAMOUMEVEN. Res ni. Putinovo vojno je treba ustaviti. V imenu Človeka. Človeštva.

Svet
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Radio Ognjišče v Bohinju (photo: Rok Mihevc) Radio Ognjišče v Bohinju (photo: Rok Mihevc)

Konec dober, vse dobro!

V teh dneh smo že večkrat objavili, da smo pridobili vsa potrebna dovoljenja in bomo v četrtek, 18. aprila, znova začeli oddajati z Vogla. S tem bomo zaključili 17 let dolgo zgodbo, ki so jo žal ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...