Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Priderditev za mir v Firencah (foto: Vatican News)
Priderditev za mir v Firencah | (foto: Vatican News)

Sredozemski škofje in župani odločno za mir in dialog

Slovenija | 26.02.2022, 14:36 Marjana Debevec

Papež Frančišek zaradi močnih bolečin v kolenu jutri ne bo odpotoval v Firence. Tam namreč poteka srečanje škofov in županov Sredozemlja. Sveti oče je odpovedal tudi vodenje slovesnosti na pepelnično sredo. Na srečanju v Firencah se mudi tudi slovenska delegacija.

Osrednje sporočilo srečanja v Firencah je bilo, da je dialog edina pot do miru, je za naš radio pojasnil predstavnik slovenske Cerkve na omenjenem dogodku nadškof Alojzij Cvikl. »Sredozemlje je bilo v zgodovini vedno križišče, kraj sodelovanja, kraj miru. Na žalost je prišlo tudi obdobje, ko so prišle vojne in napetosti. In ravno ta prisotnost 60 škofov iz Sredozemlja in enako število tudi županov pomeni, da je tukaj sedaj skupna želja, da najdemo to pot miru,« je dejal nadškof Cvikl.

Ta pot po njegovih besedah pomeni, da znamo drug drugemu prisluhniti in se drug v drugega vživeti. »Zato je bilo zelo poudarjeno, da je treba graditi na srečanjih, da bi ta srečanja morala postati neka tradicija, da bi na ta način poglabljali te medsebojne vezi

Udeleženci srečanja v Firencah
Udeleženci srečanja v Firencah © Ana Glavač

Škofje in župani sredozemskih mest pri tej gradnji miru računajo predvsem na mlade. »Celo se je govorilo o tem, da bi ustanovili Sredozemsko univerzo, kjer bi mladi imeli možnost, da se skupaj pripravljajo na to življenje v spoštovanju in dialogu drug z drugim.«

Na srečanju škofov so ugotavljali, kako so si narodi Sredozemlja med seboj različni, koliko napetosti še obstaja. Po drugi strani pa je bila v vseh velika želja, da se naredi korak naprej, je še poudaril nadškof Cvikl. Prvič v zgodovini se je namreč zgodilo, da so škofje in župani skupaj napisali izjavo. Pogovoru boste lahko prisluhnili v oddaji prihodnji teden.

Škofje in župani na skupnem srečanju
Škofje in župani na skupnem srečanju © Ana Glavač

Slovenija, Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.