Slavi Košir
Marko Zupan
Meta Potočnik
Priderditev za mir v Firencah (foto: Vatican News)
Priderditev za mir v Firencah | (foto: Vatican News)

Sredozemski škofje in župani odločno za mir in dialog

26.02.2022, 14:36 Marjana Debevec

Papež Frančišek zaradi močnih bolečin v kolenu jutri ne bo odpotoval v Firence. Tam namreč poteka srečanje škofov in županov Sredozemlja. Sveti oče je odpovedal tudi vodenje slovesnosti na pepelnično sredo. Na srečanju v Firencah se mudi tudi slovenska delegacija.

Osrednje sporočilo srečanja v Firencah je bilo, da je dialog edina pot do miru, je za naš radio pojasnil predstavnik slovenske Cerkve na omenjenem dogodku nadškof Alojzij Cvikl. »Sredozemlje je bilo v zgodovini vedno križišče, kraj sodelovanja, kraj miru. Na žalost je prišlo tudi obdobje, ko so prišle vojne in napetosti. In ravno ta prisotnost 60 škofov iz Sredozemlja in enako število tudi županov pomeni, da je tukaj sedaj skupna želja, da najdemo to pot miru,« je dejal nadškof Cvikl.

Ta pot po njegovih besedah pomeni, da znamo drug drugemu prisluhniti in se drug v drugega vživeti. »Zato je bilo zelo poudarjeno, da je treba graditi na srečanjih, da bi ta srečanja morala postati neka tradicija, da bi na ta način poglabljali te medsebojne vezi

Udeleženci srečanja v Firencah
Udeleženci srečanja v Firencah © Ana Glavač

Škofje in župani sredozemskih mest pri tej gradnji miru računajo predvsem na mlade. »Celo se je govorilo o tem, da bi ustanovili Sredozemsko univerzo, kjer bi mladi imeli možnost, da se skupaj pripravljajo na to življenje v spoštovanju in dialogu drug z drugim.«

Na srečanju škofov so ugotavljali, kako so si narodi Sredozemlja med seboj različni, koliko napetosti še obstaja. Po drugi strani pa je bila v vseh velika želja, da se naredi korak naprej, je še poudaril nadškof Cvikl. Prvič v zgodovini se je namreč zgodilo, da so škofje in župani skupaj napisali izjavo. Pogovoru boste lahko prisluhnili v oddaji prihodnji teden.

Škofje in župani na skupnem srečanju
Škofje in župani na skupnem srečanju © Ana Glavač

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Svet , Evropska Unija
Zaščita otroka v maternici (photo: Pixabay) Zaščita otroka v maternici (photo: Pixabay)

Za rešitev matere ni treba usmrtiti otroka

Zgodba hrvaške mamice, katere otroku so v 24. tednu nosečnosti odkrili tumor v glavi, ima zelo velik odmev v javnosti. Na Hrvaškem so ji splav zavrnili, opravila naj bi ga v Sloveniji.