Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Ljubljanski nadškof Stanislav Zore (foto: Škofija Novo mesto / Rok Mihevc)
Ljubljanski nadškof Stanislav Zore | (foto: Škofija Novo mesto / Rok Mihevc)

Nadškof Zore vabi vse katoličane v nedeljo in na pepelnično sredo k molitvi za mir v Ukrajini

Cerkev na Slovenskem | 25.02.2022, 14:33 Rok Mihevc

Nadškof Stanislav Zore je danes v posebnem pismu izrazil zaskrbljenost zaradi vojne v Ukrajini in povabil vse slovenske katoličane, da molijo za mir.

"V tem trenutku negotovosti in preizkušnje so vsi državni voditelji dolžni storiti vse, da ustavijo nasilje v Ukrajini; vsi verniki pa moramo okrepiti molitev za mir in tamkajšnje prebivalce. Jezus blagruje tiste, ki delajo za mir, kajti imenovali se bodo Božji otroci (prim. Mt 5,9)." Zato nadškof Zore vabi duhovnike, da to nedeljo, 27. februarja 2022, pri vseh svetih mašah darujejo sveto mašo Za mir in pravičnost (RM str. 795), povabijo vernike k molitvi za mir ter med prošnjami vernikov dodajo dve posebni prošnji.

Prav tako nadškof Zore vabi duhovnike, redovnike in redovnice ter vernike, da molijo rožni venec in litanije Matere božje za mir v Ukrajini.

Na koncu pisma nadškof Zore vabi vse Slovenke in Slovence , da se na bližnjo pepelnično sredo pridružijo pobudi papeža Frančiška, ki jo je razglasil za poseben dan molitve in posta za mir. S tem namenom je navedel besede papeža Frančiška: »Jezus nas je učil, da se na hudičevo nesmiselnost nasilja odgovori z Božjim orožjem, z molitvijo in postom. Kraljica miru naj obvaruje svet pred norostjo vojne.«

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.