Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Logo srečanja v Firencah (foto: Vatican News)
Logo srečanja v Firencah | (foto: Vatican News)

Kako lahko sredozemska mesta prispevajo k dialogu in miru?

Evropska Unija | 23.02.2022, 13:36 Marjana Debevec

60 škofov in 60 županov iz dvajsetih držav, ki ležijo ob Sredozemskem morju, bo od danes do nedelje iskalo odgovore na skupne izzive tega območja. Dve vzporedni srečanji bosta potekali v Firencah pod naslovom: Sredozemlje – meja miru.

Osrednji namen mednarodnega srečanja škofov, županov in drugih predstavnikov tega območja je vzpostaviti dialog med glavnimi mesti Sredozemlja. »In ta dialog potem vodi k poglobljenemu poznavanju situacije in tudi k prebujanju zavesti, da gre za naš skupen prostor in za našo skupno odgovornost,« je za naš radio pojasnil nadškof Alojzij Cvikl, ki se bo srečanja udeležil skupaj s škofom Stanislavom Lipovškom in tremi laiki iz koprske škofije.

Slovenska delegacija v Firencah
Slovenska delegacija v Firencah © Nadškof Cvikl fb

Tudi Sredozemlje za mir v Ukrajini

Sredozemlje, križišče med zahodnimi in vzhodnimi civilizacijami, med severom in jugom sveta, lahko znova postane kulturni most, je prepričan predsednik Italijanske škofovske konference kardinal Gualtiero Bassetti. Po njegovem je delo za mir še toliko bolj potrebno zaradi razmer v Ukrajini.
Potekali bosta dve vzporedni srečanji: škofje bodo govorili o možnostih oznanjevanja evangelija, župani pa bodo predstavili konkretne razmere narodov, ki jih zastopajo. »Pokazali se bodo konkretni predlogi, kako narediti korak naprej, da bo res Sredozemlje postajalo vedno bolj območje miru, dialoga, sodelovanja. Zanimivo bo skupno srečanje z župani, kjer bosta obe skupini predstavili rezultate svojega dela in konkretne predloge,« je še povedal nadškof Cvikl.

Nadškof Alojzij Cvikl in škof Stanislav Lipovšek v Firencah
Nadškof Alojzij Cvikl in škof Stanislav Lipovšek v Firencah © Nadškof Cvikl fb

V Firence tudi papež

Med temami pogovorov bodo: sožitje med različnimi kulturami in verstvi, okoljske razmere in neravnovesja, ki so vzrok migracij ter vprašanje, kakšne pravice in dolžnosti imajo krščanske skupnosti, da bi prispevale k skupnemu dobremu in miru.
Med udeleženci srečanja, ki je predvideno na več prizoriščih, bo tudi italijanski premier Mario Draghi, ki bo zbrane nagovoril že danes. V prihodnjih dneh pa pričakujejo visoke goste iz Evrope in OZN. Srečanje bodo sklenili v nedeljo sveto mašo, ki jo bo daroval papež Frančišek, udeležil pa se je bo tudi italijanski predsednik Sergio Mattarella.

Evropska Unija