Rok MihevcRok Mihevc
Prazna gugalnica (foto: Pixabay)
Prazna gugalnica | (foto: Pixabay)

Ko se najhujši trenutki otrokovega življenja pojavijo na spletu...

Slovenija | 15.02.2022, 12:37 Marjana Debevec

Kriminalisti so včeraj opravili sedem hišnih preiskav zaradi suma izdelave in posredovanja pornografskega gradiva spolnih zlorab otrok. Na današnji novinarski konferenci so povedali, da se zaradi vedno večjega povpraševanja veča tudi ponudba takšnega materiala.

Kriminalisti s področja Ljubljane, Maribora, Kopra, Celja in Kranja so zasegli skoraj 1400 fotografij in posnetkov, ki prikazujejo spolne zlorabe otrok starih od 3 do 13 let. Otroke, med katerimi za zdaj niso našli slovenskih, bodo z mednarodnim sodelovanjem poskušali poiskati in kazensko ukrepati zoper storilce. Od leta 2020 so sicer v Sloveniji opravili 48 hišnih preiskav. »Našli so več kot 111.000 tisoč posnetkov in fotografij zlorabljenih otrok. Identificirali smo 57 slovenskih otrok starih od 5 do petnajst let,« je pojasnil vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto Robert Tekavec.

»Zavedati se je treba, da so na zaseženih gradivih žrtve pogosto tudi otroci iz našega okolja.« Na žalost storilci večkrat zlorabijo svoje otroke. Ti storilci so najbolj uveljavljeni, saj proizvajajo novo gradivo, ki še ni videno, je poudaril Tekavec. »Žrtve morajo živeti v zavedanju, da bodo najhujši trenutki njihovega življenja na ogled vsem

Otroka pogosto zlorabijo njegovi domači
Otroka pogosto zlorabijo njegovi domači © Pixabay

Podatki kažejo, da je trend takšnih kaznivih dejanj v porastu, razvil se je svetovni trg posnetkov spolnih zlorab otrok. Storilci, ki na otroke prežijo tudi v klepetalnicah in forumih, so vedno bolj premišljeni in izurjeni. Zato je nujno mednarodno povezovanje, kar so pri Slovenski Policiji poudarili med predsedovanjem Svetu EU.

Tekavec pa je poseben poziv k preventivnemu delovanju namenil staršem, učiteljem in vzgojiteljem. »Vsi odrasli jim moramo podati sporočilo, da smo jim vedno na voljo, ne glede na to, kar se jim je zgodilo,« je še dodal Tekavec. Vsako kaznivo dejanje pa je po njegovih besedah treba prijaviti policiji.

kriminalist Robert Tekavec
kriminalist Robert Tekavec © Policija

Slovenija, Evropska Unija
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...