Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Cvetana Priol (foto: Spletna stran za njeno beatifikacijo)
Cvetana Priol | (foto: Spletna stran za njeno beatifikacijo)

Akademska glasbenica in mistikinja na poti razglasitve za blaženo

Slovenija | 19.02.2022, 07:46 Marjana Debevec

Mineva 100 let od rojstva slovenske mistikinje Cvetane Príol. Postopek za njeno beatifikacijo se je začel leta 2003, nocoj pa bo v mariborski stolnici sveta maša in molitev za napredovanje tega procesa.

Cvetana Priol se je rodila 19. februarja 1922 v Mariboru, v globoko verni družini. Opravila je glasbeno akademijo in poučevala na srednji glasbeni šoli. »Cvetana je bila kot otrok zelo živahna in razgibana, sama celo pravi zase, da je bila divjak in v začetku tudi precej neubogljiva, morda tudi – kot so rekle sošolke - precej častihlepna. Želela se je v vsem odlikovati. V mariborski klasični gimnaziji je namreč zelo dobro uspevala. Ko je doživela svoje odločilno srečanje z Bogom, v šestem razredu gimnazije, ki ga imenuje spreobrnjenje, se je spremenila, postala je drugačna, Bogu darovana, česar ni nikoli preklicala. Zgoraj opisano mladostno energijo je od takrat usmerjala v apostolski odnos do deklet, ki so ali naj bi podobno kot ona razmišljale,« je za naš radio pojasnil njen postulator dr. Vinko Škafar.

Cvetanina domača hiša s kapelo
Cvetanina domača hiša s kapelo © Spletna stran za njeno beatifikacijo

Čeprav je želela v misijone, je spoznala, da je njeno mesto doma, v Sloveniji. Že v mladosti je hudo zbolela. Nekaj let zapored je preležala na bolniški postelji, ki jo je imenovala »oltar, na katerem se daruje«. Vso moč je črpala iz evharistije. Nekateri jo primerjajo s Terezijo Deteta Jezusa. Spomladi leta 1939 se je v mariborski stolnici popolnoma darovala Bogu, kot žrtev ljubezni za duhovnike in Cerkev, za ohranitev vere v slovenskem narodu. To daritev je kasneje še nekajkrat ponovila, kakor beremo v dnevniku:
"Jezus, zdi se mi, da moram obujati spomin na vse tvoje čudovite darove, ki si mi jih naklanjal v življenju ... Bilo je lepo pomladansko jutro, ko sem se pri darovanju v stolnici darovala Tebi, kot žrtev ljubezni. Ne morem pozabiti sreče onih dni, ko sem bila bolj v nebesih kot na zemlji ... Še ene daritve se spomnim, 29. aprila 1949 - na petek zjutraj v stolnici v Križevi kapeli. Mami je tisto jutro dala velik šop belega španskega bezga s seboj za v cerkev - ni vedela zakaj. S polnim naročjem belega cvetja sem pred obhajilom obnovila svojo obljubo in se zavezala k pokorščini do Cerkve in v službi njej. Popoldne sem to storila še enkrat - ... Gospod, ti živiš vse čase v svoji Cerkvi, v svojih duhovnikih. Po njih smo te spoznali, po njih te vedno najdemo v tabernaklju in na oltarjih naših cerkva. Jezus, glej, jaz sem otrok Cerkve. Za njo se ti v prvi vrsti darujem: Za našega škofa in za duhovnike ... Naj bom tvoja mala žrtev, ki se bo použila za Cerkev, za svetost duhovnikov: Če sama ne morem biti tvoj duhovnik, naj bo moje življenje vsaj dar zanje, da bodo privedli tisoče in tisoče duš k tebi ... "

Cvetana Priol
Cvetana Priol © Spletna stran za njeno beatifikacijo

Med slovenskimi kandidati izstopa po tem, da je ženska in laikinja. »Morda tudi po tem, kar je že pred dvema desetletjema zapisal Alojz Rebula, da se Priolova po mistiki razlikuje od slovenskih moških kandidatov, "saj Slomšek, Baraga, Grozde, Halas niso bili mistiki.«

Cvetana z mamo
Cvetana z mamo © Spletna stran za njeno beatifikacijo

Umrla je 11. avgusta 1973 v Mariboru. Uradni postopek za beatifikacijo na škofijski ravni se je začel 1. marca 2003. Do zdaj so pripravljeni vsi njeni spisi in dragocene izjave prič. »Dva teološka izvedenca sta dala tudi zapriseženo izjavo, da so njeni spisi teološko in moralno usklajeni z naukom Cerkve in da je s teološkega vidika Cvetana primerna za svetniški postopek,« še poudarja dr. Škafar. Zato nas vabi k molitvi, da bi postopek za Cvetanino beatifikacijo čim hitreje stekel in bi njen svetniški lik spoznali mnogi. Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete jutri ob osmih zjutraj.

Molitev za beatifikacijo božje služabnice Cvetane Priol

Vsemogočni Bog, Oče luči,
od tebe prihaja vsak dober dar;
hvala ti za božjo služabnico Cvetano,
ki je svoje življenje darovala za Cerkev
in je tudi v bolezni in v
trpljenju zvesto služila Tvojemu klicu.
Podeli ji čast oltarja,
da bomo po njenem zgledu sprejemali svoj križ
in v upanju na vstajenje gradili tvoje kraljestvo.
Po Kristusu, našem Gospodu. Amen

Morebitna uslišanja sporočite na Nadškofijski ordinariat Maribor
Slomškov trg 19, MARIBOR

Grob Cvetane Priol
Grob Cvetane Priol © Spletna stran za njeno beatifikacijo

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Duhovnost
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...