Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež Frančišek (foto: Vatican Media/Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media/Divisione Produzione Fotografica)

Blagor je sopomenka za biti Jezusov učenec

Svet | 13.02.2022, 18:48 Helena Križnik

Papež Frančišek se je v tokratnem rednem nedeljskem opoldanskem nagovoru osredotočil na blagre. Ti so sopomenka za biti Jezusov učenec, je poudaril. Kdo je Jezusov učenec? Tisti, ki ne išče veselja v denarju, oblasti ali ostalih materialnih dobrinah, ampak v darovih, ki jih vsak dan prejme od Boga, je pojasnil papež Frančišek. Ti darovi so življenje, stvarstvo, bratje in sestre, je med drugim naštel.

Posvetni uspeh je podprt s sebičnostjo, nazadnje pusti praznino v srcu

»Učenec sprejme paradoks blagrov, ki razglašajo, da je blažen, torej srečen, tisti, ki je ubog, ki mu manjka veliko stvari, in to sprejme,« je opozoril sveti oče in dodal, da je človeško razmišljanje drugačno. »Srečen je, kdor je bogat, nasičen z dobrinami, kogar mnogi odobravajo in mu zavidajo.«

Posvetni uspeh je zgrešen, tako papež Frančišek, saj je podprt s sebičnostjo, ki napihuje, a nazadnje pusti praznino v srcu. »Učenec se pred paradoksom blagrov pusti zapasti v krizo, saj se zaveda, da ni Bog tisti, ki bi sprejel našo logiko, temveč mi Njegovo. To zahteva pot, ki je včasih naporna, a jo vedno spremlja veselje,« je še prepričan.

Jezusov učenec je tisti, ki se mu pusti voditi, ki mu odpre svoje srce

Sveti oče je romarjem na Trgu svetega Petra v Vatikanu in vsem ostalim vernikom na srce položil še to, da je Jezusov učenec vesel zaradi veselja, ki prihaja od Jezusa. Pusti se mu voditi, odpre mu srce, ga posluša in hodi za njim.

Papež Frančišek zaskrbljen zaradi zadnjih novic iz Ukrajine

Papež Frančišek se je po molitvi Angelovega češčenja spomnil Ukrajine, z zaskrbljenostjo spremlja zadnje novice, ki prihajajo iz te države. »Priprošnji Device Marije in vesti vseh odgovornih politikov izročam vsakršno prizadevanje za mir,« je sporočil in povabil k molitvi.

Vir: Slovensko uredništvo Vatican News

Svet, Novice
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...