Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek (foto: Vatican Media/Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media/Divisione Produzione Fotografica)

Blagor je sopomenka za biti Jezusov učenec

Svet | 13.02.2022, 18:48 Helena Križnik

Papež Frančišek se je v tokratnem rednem nedeljskem opoldanskem nagovoru osredotočil na blagre. Ti so sopomenka za biti Jezusov učenec, je poudaril. Kdo je Jezusov učenec? Tisti, ki ne išče veselja v denarju, oblasti ali ostalih materialnih dobrinah, ampak v darovih, ki jih vsak dan prejme od Boga, je pojasnil papež Frančišek. Ti darovi so življenje, stvarstvo, bratje in sestre, je med drugim naštel.

Posvetni uspeh je podprt s sebičnostjo, nazadnje pusti praznino v srcu

»Učenec sprejme paradoks blagrov, ki razglašajo, da je blažen, torej srečen, tisti, ki je ubog, ki mu manjka veliko stvari, in to sprejme,« je opozoril sveti oče in dodal, da je človeško razmišljanje drugačno. »Srečen je, kdor je bogat, nasičen z dobrinami, kogar mnogi odobravajo in mu zavidajo.«

Posvetni uspeh je zgrešen, tako papež Frančišek, saj je podprt s sebičnostjo, ki napihuje, a nazadnje pusti praznino v srcu. »Učenec se pred paradoksom blagrov pusti zapasti v krizo, saj se zaveda, da ni Bog tisti, ki bi sprejel našo logiko, temveč mi Njegovo. To zahteva pot, ki je včasih naporna, a jo vedno spremlja veselje,« je še prepričan.

Jezusov učenec je tisti, ki se mu pusti voditi, ki mu odpre svoje srce

Sveti oče je romarjem na Trgu svetega Petra v Vatikanu in vsem ostalim vernikom na srce položil še to, da je Jezusov učenec vesel zaradi veselja, ki prihaja od Jezusa. Pusti se mu voditi, odpre mu srce, ga posluša in hodi za njim.

Papež Frančišek zaskrbljen zaradi zadnjih novic iz Ukrajine

Papež Frančišek se je po molitvi Angelovega češčenja spomnil Ukrajine, z zaskrbljenostjo spremlja zadnje novice, ki prihajajo iz te države. »Priprošnji Device Marije in vesti vseh odgovornih politikov izročam vsakršno prizadevanje za mir,« je sporočil in povabil k molitvi.

Vir: Slovensko uredništvo Vatican News

Svet, Novice
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.