Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc
Predsednik republike Borut Pahor je podpisal odlok o razpisu letošnjih rednih volitev v DZ (foto: UPRS/Daniel Novakovic/STA)
Predsednik republike Borut Pahor je podpisal odlok o razpisu letošnjih rednih volitev v DZ | (foto: UPRS/Daniel Novakovic/STA)

Volitve bodo 24. aprila! Kaj kaže Volilna napoved?

Novice | 09.02.2022, 15:01 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Približno 1,6 milijona volivk in volivcev bo imelo 24. aprila priložnost izbirati nove zastopnike v hramu demokracije. Glas na več kot 3000 rednih voliščih po državi, na voliščih zunaj kraja stalnega prebivališča, pa tudi po pošti bo mogoče oddati za več sto kandidatk in kandidatov, le 90 pa bo tistih, ki bodo izvoljeni v državni zbor. Predsednik države Borut Pahor, ki je danes podpisal odlok o razpisu rednih državnozborskih volitev, je vse udeležence v kampanji pozval k spoštljivemu dialogu.

Da bo parlamentarne volitve razpisal za 24. april, se je Pahor odločil v začetku novembra lani po posvetu s poslanskimi skupinami. Kljub danim epidemiološkim razmeram je takrat med poslanskimi skupinami tudi prevladalo mnenje, da se volitve izvedejo na prvi možni datum. Tudi danes je dejal, da je po njegovi oceni glede na politične razmere izbira prvega možnega datuma najprimernejša. "To omogoča oblikovanje vlade še pred parlamentarnimi počitnicami,"je dodal.

Pahor je tudi napovedal, da bo po volitvah mandat za sestavo vlade po posvetih z vodji poslanskih skupin podelil tisti kandidatki ali kandidatu za predsednico ali predsednika vlade, ki bo med poslankami in poslanci užival potrebno podporo, torej 46 glasov ali več. Vodje poslanskih skupin bo ob tem tudi prosil, da mu to podporo izkažejo s podpisi poslank in poslancev.

Tokratne volitve bodo prve redne po letu 2008

Letošnje državnozborske volitve bodo devete v zgodovini samostojne države. Prve volitve v DZ so potekale leta 1992, medtem ko so bile prve večstrankarske volitve v takrat še skupščino SRS že dve leti prej. Na zadnje troje volitev - leta 2011, 2014 in 2018 - so se volivci odpravili predčasno.

Hkrati je Pahor ob tem pozval k visoki ravni kulture dialoga, predvolilna soočenja pa po njegovih besedah naj ne bodo zožena zgolj na vprašanja, kdo bo sodeloval s kom ali proti komu. "Politične, ideološke in druge razlike ter zlasti ton razprave v predvolilnih soočenjih naj nas razdvojijo le toliko, kolikor si lahko potem opomoremo kot skupnost," je dejal.

Kaj kaže Volilna napoved?

In komu pred skorajšnjim začetkom kampanje kaže najbolje? Agencija Odmev na spletni strani Volilna napoved povezuje rezultate anket vseh pomembnejših slovenskih javnomnenjskih agencij. Iz februarske tako izhaja, da v primerjavami s tistimi anketami, ki jih objavljajo vodilni mediji stranka Roberta Goloba ni na prvem mestu, pred njo je SDS. Sledijo SD, Levica, NSi, LMŠ in SAB.

Volilna napoved
Volilna napoved © Posnetek zaslona/Volilna napoved

Po Volilni napovedi zgolj Agencije Odmev pa je Gibanje Svoboda še bolj v ozadju. Vodi SDS (17,62%), SD (11,56%), GS (10,55%), Levica (6,62%), NSi (6,17%), LMŠ (4,49%), SAB (2,69%) in Povežimo Slovenijo (2,02%).

Volilna napoved Agencije Odmev, februar 2022
Volilna napoved Agencije Odmev, februar 2022 © Posnetek zaslona
Novice
Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...