Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Urša Bogataj (foto: Matevž Peršin, Olimpijski komite Slovenije)
Urša Bogataj | (foto: Matevž Peršin, Olimpijski komite Slovenije)

Mama Urše Bogataj: »Tudi ko je šlo težko, je vztrajala.«

Slovenija | 05.02.2022, 16:11 Marta Jerebič Slovenska tiskovna agencija

24. zimske olimpijske igre so se za Slovenijo začele zgodovinsko. Smučarska skakalka Urša Bogataj je osvojila zlato medaljo. Nika Križnar je bila bronasta. Med njima je končala vodilna po prvi seriji Nemka Katharina Althaus. To je prvič, da je na olimpijskem odru za zmagovalce in isti tekmi stal več kot en slovenski športnik ali športnica.

Bogatajeva je v prvi izjavi po veliki zmagi za TV Slovenija povedala: "Ne dojemam še. Ne vem, kako je to mogoče. Zelo sem vesela«.

26-letnica je v svetovnem pokalu na tretjem mestu, pri čemer zmage v svetovnem pokalu še nima. Zdaj ima olimpijsko in ob tem pravi: "Splačalo se je čakati."

S tem zgodovinskosti današnjega dogodka še ni konec. Bogatajeva je po Tini Maze postala prva Slovenka z zlato medaljo na zimskih olimpijskih igrah. Njena mama Irena je o uspehu hčere za Radio Ognjišče povedala: »Ponosni smo nanjo. Veseli smo. Vedeli smo, da celo sezono dobro skače, da je že poleti dobro skakala in je to prenesla tudi na zimsko sezono. Tega smo bili res veseli. Da bo prav zmaga, tega mogoče nismo čisto pričakovali ...«

Irena Bogataj svojo hčer opisuje kot zelo vztrajno punco. »Tudi ko je šlo težko, je res vztrajala. Po poškodbi se je včasih vprašala, ali ima sploh še smisel, ali bo sploh še kdaj lahko skakala, a je potem tudi s pomočjo psihologov, trenerjev, fizioterapevtov videla, da se vse da z dobro voljo. Po treningih je naredila še raztezne vaje in šla še na tek. Vedno je naredila en korak več kot pa manj. In vidiš, da je trud enkrat le poplačan.«

Urša Bogataj se veseli tudi uspeha pet let mlajše Nike Križnar: »Vedno sem si to želela. Tudi v Courchevelu, ko sva bili obe na veliki nagradi na stopničkah (6. avgust 2021, na enakih mestih, op. STA), sva jokali od sreče, ker sva dobri prijateljici, cimri, vedno se imava fino, ko sva v sobi. Ne vem, kako je mogoče, da nama je to uspelo, ampak enostavno nama je," je v prvem odzivu v mešani coni dejala olimpijska prvakinja.

21-letna Nika Križnar pravi, da so se ji uresničile sanje: "Meni so se definitivno, Urši najbrž tudi, le kaj bi si želela boljšega. Rekli sva si, da bo cilj izpolnjen, ko bova domov odšli z eno od medalj, ni važno katera jo bo vzela. Vesela sem, da sta mi uspela dva dobra skoka, še vseeno z majhno napako, ampak ni bila tolikšna, da bi me stala kolajne. Tako sem vesela za Uršo, mojo cimro, da ji je uspelo. Ko stojiš na stopničkah ob svoji najboljši prijateljici, je to še bolj posebno. Danes bova kar s težavo zaspali," je dejala Križnarjeva, potem ko sta pri -14 stopinjah Celzija kar skupaj opravili zadnje medijske obveznosti pred odhodom v toplejše prostore.

Današnji uspeh naše ekipe sta dopolnili Ema Klinec, ki je bila peta, Špela Rogelj pa je zasedla deveto mesto.

To je bila edina posamična preizkušnja za smučarke skakalke. Te do konca olimpijskih iger čaka samo še ponedeljkov nastop na mešani ekipni tekmi.


Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.