Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Angel (foto: Pixabay / Myriams-Fotos)
Angel | (foto: Pixabay / Myriams-Fotos)

Ima angel varuh res krila, lahko vidi v prihodnost, ali res “spi pri meni”, ga imajo tudi neverni?

Duhovnost | 14.01.2022, 13:26 Rok Mihevc

Prve Globine v letošnjem letu smo začeli z zanimivo temo, potopili smo se v skrivnost duhovnih bitij, ki se jim večina krščenih priporoča že z eno prvih molitev, ki se jih naučimo. To je sveti angel. Kdo so ta bitja, kakšen odnos lahko razvijemo do njih? Na vprašanja je odgovarjal dober poznavalec tega področja nadškof dr. Marjan Turnšek. Oddajo je pripravil in vodil Blaž Lesnik, ki pravi, da je že misel na to, da nam je nekdo dodeljen in nas spremlja skozi življenje prijetna, tako v otroštvu kot kasneje.

Obstoj angelov je verska resnica

Kako lahko sploh govorimo o vedi, "angelologiji", kako lahko ta veda proučuje duhovna bitja? Gre za del teologije, ki ima za svoj vir razodetje, ta pa ima dve korenini, Sveto pismo, torej pisano Božjo besedo in izročilo Cerkve, ki je šlo iz roda v rod. "Zato lahko nekaj o angelih rečemo, ker najdemo sporočila o angelih tudi v krščanskih in judovskih razodetjih."



Kaj pa Cerkev o njih pravi danes? Naj bi katoličani verovali v angele, je to sestavni del naše vere? "Obstoj duhovnih netelesnih bitij, ki jih Sveto pismo navadno imenuje angeli, je verska resnica. Leta 325 so omenjeni angeli na prvem koncilu, še bolj pomembno je o tem spregovoril četrti koncil leta 1215, ko je začela prevladovati razumska plat. Angela, ki ga omenja Sveto pismo razumemo kot človeka, ki je poslan, Božji poslanec, "malak" v osnovi pomeni, da gre za nekeega sporočevalca, poslanca, ki je poslan zato, da opravi to delo. V stari zavezi so to pripisovali tudi ljudem, ne samo duhovnim bitjem."

Ali angeli umrejo?

O stvarjenju angelov ni veliko napisanega, razen tega, da ko je Bog ustvaril človeka, so angeli že bili. "Bog je ustvaril angelski in zemeljski svet in za tema dvema dejanjema je ustvaril človeka in ga postavil med oba ta svetova, ker je človek telesno duhovno bitje. Ustvarjene nevidne stvari so angeli." Kako pa je z njihovo umrljivostjo? "Za angele pravimo, da so duhovna bitja, nimajo telesa. Tudi ne morejo v tem pomenu umreti, ker duhovno bitje nima materije, ki bi bila na tak način končna. Angeli so ustvarjena bitja, niso večna v smislu Boga, ampak imajo svojo večnost, ki je ustvarjena večnost. Na nek način tukaj človek beleži na isti nesmrtnosti, saj, ko je enkrat ustvarjen, živi naprej v Bogu za večnost, ne glede na to, kakšna bo ta večnost. Angeli živijo ves čas v tem novem načinu bivanja večnosti."


Angeli so duhovna bitja, niso sestavljena, pri njih je vse enovito. Imajo sposobnost razumskega dojemanja, tudi duhovnega, npr. so sposobni ljubezni. Nimajo pa čustev kot jih ima človek, ne moremo enačiti njihovega dojemanja z našim. Ker so duhovna bitja, živijo onkraj kategorij prostora in časa.

Ima angel varuh perutnice?

Najpogosteje upodobljen angel ima krila. Pa jih ima res? Ali res lahko letijo in kako veliki so angeli? "Ker so duhovna bitja, nimajo telesa, torej nimajo perutnic. Zakaj jih upodabljamo tako? Najbolj osnovni razlog je, da so že v Svetem pismu opisi pojavljanja angelov takšni, da imajo neke vrste perutnice. V resnici duhovna bitja ne morejo imeti perutnic, če pa so se pojavljala v neki obliki pa pomeni, da imajo to sposobnost, da se v neki bitni obliki javijo v našem zemeljskem načinu bivanja, a to ne spada k njihovemu bistvu, ampak je to samo neko sredništvo, neka stvar, ki jo uporabijo zato, da se pojavijo človeku tudi v taki materialni obliki."

Preko ZOOM povezave smo gostili nadškofa Marjana Turnška
Preko ZOOM povezave smo gostili nadškofa Marjana Turnška © posnetek zaslona

Hierarhija angelov

Sveto pismo angele omenja v različnih funkcijah, tudi z imeni. Ne zgolj z lastnimi, pozmamo serafe, kerube, angele, nadangele ... "Ime angel ni neko osebno ime, ampak ime naloge, službe. Imena hierarhije pa kažejo na pomembnost službe ali naloge, ki jih angel dobi od Boga, da jo izvrši v dobro človeka. Osebna imena so dobili v babilonskem suženjstvu, precej pozno, npr. Gabriel, Mihael ... kot vsa imena v Svetem pismu izražajo neko vsebino, namen, pomen, ali tudi neko službo tega bitja. Gre za pomembnost služb, ne za hierarhijo med njimi. Duhovno bitje je vsako bitje edino v svoji vrsti."

Bog ima nešteto poti do nas. Angeli so samo ena od njih.

Tudi neverni imajo angela varuha

Vsak človek naj bi imel angela varuha. Ga imajo tudi neverni? "Sporočilo Cerkve je, da ima vsak angela varuha, tudi neverni. Vsak človek je Božji otrok, Bog ga je ustvaril in nobenega ni oškodoval za nekaj, kar pripada človeku z njegove strani. Drugo pa je, angel varuh je podoba, ki govori najprej o tem, da Bog vsestransko poskrbi za človeka, ker želi človeka odrešiti, ga pripeljati v večnost. Vse stvari, tudi angele, Bog uporabi za to, da človeku pomaga na tej poti. In duhovna bitja, angeli, imajo tudi drugačne uvide, lahko pomagajo človeku."

Lahko angel vidi v prihodnost? "V smislu napovedovanja prihodnosti gotovo ne. Vidi lahko toliko kot tudi mi slutimo v prihodnost in sklepamo iz določenih stvari, izkušenj. Pri njih je pa gotovo stvar še drugačna, ker ne živijo v času."

Angel varuh te ne prime in kar prestavi, ampak ima možnost komunicirati neka znamenja

Lahko angel varuh poseže, če ve, da bo prišla nevarnost? "Komunikacija je gotovo mogoča, ne popolna, ker z naši strani ni možna biti. Angel mora upoštevati našo telesno dimenzijo. Če pa je postavljen za angela varuha, gotovo ima to sposobnost, ki je dana od Boga, da nam lahko na tak ali drugačen način sugerira, podobno kakor hudobni duh, ki je tudi angel, ki na nek način sugerira človeku ali pripravlja tako sosledje določenih stvari, da človeka zapeljuje ali opominja, opozori na nekaj, kar bi bilo za človeka slabo. Torej angel varuh ne poseže tako direktno, da bi te kar prijel in prestavil drugam, ima pa komunikacijsko sposobnost in možnost vplivati in komunicirati človeku neka znamenja, človek pa se mora tega naučiti poslušati, čutiti in reagirati. Pomembno se mi zdi, da se ljudje učimo najprej zavedanja samega sebe in notranjih občutkov. Ker prav tu je polje, v katerem govori Bog in angel in seveda nas zapeljuje tudi hudobni duhovi."

Bog ima nešteto poti do nas. Angeli so samo ena od njih.
Bog ima nešteto poti do nas. Angeli so samo ena od njih. © Pixabay

Moj odnos z angeli

Kako naj bi kristjani vstopali v odnos z angeli, naj se z njimi pogovarjamo ali naj jih častimo? "Pogovor je vezan na molitev, ki je lahko v različnih oblikah. Že sama misel, "angel varuh, varuj me, vodi me, pomagaj," že to je molitev in pogovor z angelom, ne smemo pa prehitro verjeti, da je neka misel, ki mi pride, njegov odgovor. Niso nam dani za to, da bi nam govorili, ampak, da bi nam na drug način asistirali v življenje zato, da bi več dobrega uresničevali. To je njihova glavna naloga."

Vprašanjem poslušalk in poslušalcev prisluhnite v posnetku oddaje:

  • Mojca: Ali Bog dodeli angela varuha ob krstu ali že ob spočetju? 25.00
  • Petra: Ljudje, ki niso verni pa lahko verjamejo v energijo, omenjajo angele, npr. angelske karte, števila, sporočila, celo poimenovanja so takšna kot jih poznamo iz Svetega pisma. Po trgovinah je mogoče kupiti tudi angelske kipce s pozitivnimi mislimi, kar ljudje poklanjajo za darilo. Kako Cerkve gleda na to? 26.28
  • Nina: Ali lahko damo svojemu angelu varuhu ime? 32.24
  • Marija: Kaj narediti, da se reši napadov hudobnega duha? 35.45
  • Bernard: Kakšno nalogo ima angel Mihael? 40.00
  • Anica: Velikokrat je slišati o angelu miru, veslja, za vsak dan ... Ali smo mi kristjani s tem sami zbanalizirali vlogo in pomen angelov, da so postali kot pravljična bitja? Je to še prav ali je to literarna oblika, v kateri mi med seboj treniramo, kdo bo lepše govoril? 41.09
  • Andreja: Ali res obstajajo duhovi za različna področja? 44.36
  • Vida: Kako zaznati angela varuha, ali angeli res tudi spijo? Pevci pojejo "ti boš pri meni spal..." 49.30
  • Jožef: Ali nerojeni otroci res postanejo v nebesih angeli? 50.54
  • Robert: O padlih angelih in mnenje o razlagah o knjigah "Nebesa in pekel" ter "Opozorila iz onostranstva" 52.40
Duhovnost, Globine
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...