Slavi KoširSlavi Košir
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Božič v Sydneyju v Avstraliji (foto: p. Darko Žnidaršič)
Božič v Sydneyju v Avstraliji | (foto: p. Darko Žnidaršič)

Obdržati v sebi luč upanja

Slovenci po svetu | 03.01.2022, 11:58 Matjaž Merljak

Božično-novoletni utrip iz Francije, Argentine, Avstralije in Kanade so z nami delili slovenski župnik v Freyming-Merlebachu in delegat za Francijo Jože Kamin, slovenski duhovnik Franci Cukjati iz Buenos Airesa, frančiškan p. Darko Žnidaršič iz Sydneyja in slovenski župnik pri svetem Gregoriju Velikem v Hamiltonu, salezijanec Drago Gačnik.

Rojaki v Freyming-Merlebachu na vzhodu Francije so imeli na sveti večer mašo v mestni cerkvi, ki lahko sprejme precej več ljudi kot slovenska kapela svetega Jožefa. Tako je prišlo več kot 400 ljudi, tako slovenskih rojakov kot njihovih francoskih prijateljev. Pela sta oba zbora, slovenski in francoski, zbor Jadran pa je sodeloval z glasbeniki. Pol ure pred večerno sveto mašo, ob 17.30 je bilo bedenje v slovenskem, francoskem in nemškem jeziku, k sveti maši pa so prišle tudi mlade družine. Bilo je doživeto, globoko ... , je povedal župnik in delegat za Francijo Jože Kamin. Na božič so imeli sveto mašo v kapeli, prav tako v nedeljo, ko so jo rojaki lepo napolnili. V Parizu in na severu Francije ni bilo božičnih bogoslužij v slovenskem jeziku, prav tako ne v Nici na jugu, saj je tam misija zaprta. Z upanjem so rojaki vstopili v novo leto, saj si želijo, da bi lahko izpeljali srečanja in dogodke, ki jih načrtujejo. Zelo veliko jim namreč pomenijo celodnevna srečanja, ki so jih s polno paro znova lahko začeli udejanjati lansko jesen.

Naj nas vodi zvezda upanja, božje navzočnost in zvestobe ...

Rojaki v Buenos Airesu so se s 1. adventno nedeljo začeli pripravljati na božično praznovanje, in sicer v različnih slovenskih domovih. Ob lepem vremenu so imeli svete maše na prostem, nam je povedal slovenski duhovnik Franci Cukjati. Posebna priprava je bila v Slovenski cerkvi Marije Pomagaj v središču mesta na 4. adventno nedeljo, 19. decembra, in jo je vodil lazarist Toni Burja. Rojaki so imeli priložnost za spoved. Dva slovenska zbora, Ex Corde iz Ramos Mejije in zbor Naš dom San Justo sta pripravila božična koncerta - sanhuški zbor je ob tem praznoval 50-letnico in dvorano poimenoval po ustanovitelju in dolgoletnem zborovodji Andreju Selanu. Na sveti večer je bila maša v cerkvi Marije Pomagaj. Da bi zadostili varnostnim ukrepom, so odprli velika vrata in omogočili, da so bili pri maši tudi ljudje na dvorišču Slovenske hiše.

Božično okrašena cerkev v Hamiltonu
Božično okrašena cerkev v Hamiltonu © Vestnik slovenske župnije v Hamiltonu

V Hamiltonu v Kanadi je bilo letošnje praznovanje božiča lepše kot lani, saj so lahko bili zbrani v cerkvi. Še vedno pa je za starejše in bolnike na voljo video prenos prek facebooka, kjer se priključi od 50 do 60 ljudi. Na sveti večer so imeli dve maši, pri prvi (ob 18. uri) sta pela angleški in slovenski zbor, pri drugi (ob 22. uri) je bilo ljudsko petje. Na božič in na nedeljo Svete družine sta bili maši ob 10. uri in sta potekali v obeh jezikih, slovenskem in angleškem. Krašenje cerkve se začne že za prvo adventno nedeljo, vse pod skrbnimi rokami Olge Glavač. Za jaslice je po tradiciji poskrbela družina Mramor, ena družina je prispevala božično smreko. V pripravi so sodelovali tudi otroci iz slovenske šole, ki v tem letu poteka po internetu in ima zato celo nekaj več učencev. Župnik, salezijanec Drago Gačnik je s sobratom Brankom Balažičem, ki je na sobotnem letu, obiskal tudi 'podružnici' v Kitchenerju in Londonu. Kot je še dejal, je epidemije pomembno posegla v življenje župnije, saj se že dolgo časa ne morejo srečevati tam in to ljudem zelo manjka. Ta stik z drugimi.

Treba je dati Bogu čas ...

Frančiškan p. Darko Žnidaršič je za božič prevozil 800 kilometrov, obiskal tri kraje in daroval štiri maše. Na prvi sveti večer je bila zgodnja polnočnica (ob 20. uri) v Wollongongu, prav polnočnica pa v Sydneyju. Tam je nato daroval praznično mašo ob 9.30, nato pa še ob 18. uri Canberri. Na nedeljo Svete družine in god svetega Štefana so imeli tradicionalno štefanovanje, ko so se spomnili 31. obletnice plebiscita za neodvisnost Slovenije in z zamudo obeležili tudi 30-letnico Slovenije. Tradicionalnega kosila ni bilo, druženje je bilo le ob čaju in piškotih. P. Darko naglaša, da je treba dati Bogu čas, sami pa moramo poskrbeti za red in rednost. To je lahko tudi test za vsakega od nas, koliko je pripravljen storiti za svojo vero. Vera ni samo čustvo, je naš odgovor Bogu. Vera je tudi skrb za življenje in zdravje, saj je vera brez del mrtva. Čuječnost je vedno potrebna.

Božič v Sydneyju v Avstraliji
Božič v Sydneyju v Avstraliji © p. Darko Žnidaršič

Slovenci po svetu
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

O avtorju