Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Dijaki v Gimnaziji Želimlje (foto: Salezijanci)
Dijaki v Gimnaziji Želimlje | (foto: Salezijanci)

Praznik prijatelja mladih

Novice | 31.01.2022, 10:11 Marjana Debevec

Praznujemo god sv. Janeza Boska, ustanovitelja salezijancev in velikega prijatelja mladih. Zanje je ustanovil salezijanski oratorij, ki je po besedah inšpektorja Marka Košnika še danes prostor veselja, prijateljstva, preproste vere in dejavne ljubezni.

»Naj sem blizu ali daleč, vedno mislim na vas«. To so besede sv. Janeza Boska, ki jih je ponavljal svojim fantom. Za salezijansko družino je po besedah Marka Košnika danes dan veselja in praznovanja. »Zakaj? Ker se Gospodu zahvaljujemo za dar sv. Janeza Boska. ’Daj mi duše, drugo vzemi,’ je bilo don Boskovo življenjsko vodilo.«

Lik Jezusa Dobrega pastirja ga je navduševal, da je vse svoje življenje, do zadnjega diha, živel in delal za odrešenje mladih. Ustanovil je salezijanski oratorij  – prostor veselja, prijateljstva, preproste vere in dejavne ljubezni.

»Dragi prijatelji, don Boskov zgled nas navdihuje tudi danes. Poklicani smo, da po don Boskovem zgledu tudi mi z vso gorečnostjo uresničujemo to karizmo ljubezni do mladih, ki je pot veselja, navdušenja, svetosti, ki vodi v nebesa. Globoko in radostno praznovanje vam želim!«, je še poudaril salezijanski inšpektor in dodal don Boskovo misel: »Na tem svetu mi boste naredili največje veselje, če mi boste pomagali rešiti svojo dušo.« In še: »Kdor dela za odrešenje duš, bo rešil tudi svojo dušo

Gimnazija, dijaški dom in še in še...

Na Slovenskem Don Boskovi salezijanci delujejo od leta 1901. Od tod se je salezijansko delo razširilo tudi v druge sosednje dežele. Povezani so v inšpektorijo (provinco) sv. Cirila in Metoda s sedežem v Ljubljani. Ta danes šteje preko 100 članov. V Sloveniji delujejo organizirani v 10 redovnih skupnostih, tem pa se pridružujeta še 2 skupnosti v t. i. zamejstvu (Italija in Avstrija) ter 1 v Srbiji in 1 v Črni gori.
Med najbolj vidnimi dejavnostmi je gotovo gimnazije Želimlje z dijaškim domom, pa tudi glasbena šola na Rakovniku, Zavod Marianum v Veržeju in center za mlade Skala. Salezijanci pri nas vodijo 16 župnij.

Ena od mnogih prireditev v Gimnaziji Želimlje
Ena od mnogih prireditev v Gimnaziji Želimlje © Salezijanci

Papeževo voščilo

Ob njihovem prazniku jim je čestital tudi papež Frančišek. Poudaril je, da se sv. Janez Bosko ni zaprl v zakristijo, ali v svoje dejavnosti. Stopil je na ulico in iskal mlade s svojo tipično ustvarjalnostjo, je še dejal sveti oče.

Don Bosko z mladimi
Don Bosko z mladimi © Vatican News

Novice
Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.