Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Dijaki v Gimnaziji Želimlje (foto: Salezijanci)
Dijaki v Gimnaziji Želimlje | (foto: Salezijanci)

Praznik prijatelja mladih

Novice | 31.01.2022, 10:11 Marjana Debevec

Praznujemo god sv. Janeza Boska, ustanovitelja salezijancev in velikega prijatelja mladih. Zanje je ustanovil salezijanski oratorij, ki je po besedah inšpektorja Marka Košnika še danes prostor veselja, prijateljstva, preproste vere in dejavne ljubezni.

»Naj sem blizu ali daleč, vedno mislim na vas«. To so besede sv. Janeza Boska, ki jih je ponavljal svojim fantom. Za salezijansko družino je po besedah Marka Košnika danes dan veselja in praznovanja. »Zakaj? Ker se Gospodu zahvaljujemo za dar sv. Janeza Boska. ’Daj mi duše, drugo vzemi,’ je bilo don Boskovo življenjsko vodilo.«

Lik Jezusa Dobrega pastirja ga je navduševal, da je vse svoje življenje, do zadnjega diha, živel in delal za odrešenje mladih. Ustanovil je salezijanski oratorij  – prostor veselja, prijateljstva, preproste vere in dejavne ljubezni.

»Dragi prijatelji, don Boskov zgled nas navdihuje tudi danes. Poklicani smo, da po don Boskovem zgledu tudi mi z vso gorečnostjo uresničujemo to karizmo ljubezni do mladih, ki je pot veselja, navdušenja, svetosti, ki vodi v nebesa. Globoko in radostno praznovanje vam želim!«, je še poudaril salezijanski inšpektor in dodal don Boskovo misel: »Na tem svetu mi boste naredili največje veselje, če mi boste pomagali rešiti svojo dušo.« In še: »Kdor dela za odrešenje duš, bo rešil tudi svojo dušo

Gimnazija, dijaški dom in še in še...

Na Slovenskem Don Boskovi salezijanci delujejo od leta 1901. Od tod se je salezijansko delo razširilo tudi v druge sosednje dežele. Povezani so v inšpektorijo (provinco) sv. Cirila in Metoda s sedežem v Ljubljani. Ta danes šteje preko 100 članov. V Sloveniji delujejo organizirani v 10 redovnih skupnostih, tem pa se pridružujeta še 2 skupnosti v t. i. zamejstvu (Italija in Avstrija) ter 1 v Srbiji in 1 v Črni gori.
Med najbolj vidnimi dejavnostmi je gotovo gimnazije Želimlje z dijaškim domom, pa tudi glasbena šola na Rakovniku, Zavod Marianum v Veržeju in center za mlade Skala. Salezijanci pri nas vodijo 16 župnij.

Ena od mnogih prireditev v Gimnaziji Želimlje
Ena od mnogih prireditev v Gimnaziji Želimlje © Salezijanci

Papeževo voščilo

Ob njihovem prazniku jim je čestital tudi papež Frančišek. Poudaril je, da se sv. Janez Bosko ni zaprl v zakristijo, ali v svoje dejavnosti. Stopil je na ulico in iskal mlade s svojo tipično ustvarjalnostjo, je še dejal sveti oče.

Don Bosko z mladimi
Don Bosko z mladimi © Vatican News

Novice
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.