Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Spremljanje slabovidne osebe (foto: Pixabay)
Spremljanje slabovidne osebe | (foto: Pixabay)

Bi spremljali slepega tekača?

| 29.01.2022, 00:22 Marjana Debevec

Slepi in slabovidni imajo pri nas v Sloveniji možnost pri vsakodnevnih opravkih dobiti pomoč spremljevalca. Drugje po svetu so v večini primerov te mreže slabše organizirane. O tem so spregovorili na včerajšnjem spletnem dogodku.

Vsi imamo vsakodnevne opravke, potrebujemo tudi rekreativne aktivnosti. Da bi bilo vse to omogočeno tudi slepim in slabovidnim, pri nas že vrsto let deluje mreža spremljevalcev, ki jo koordinira Zveza slepih in slabovidnih Slovenije. »Spremljevalec mora uporabnika varno pripeljati, odkar sta skupaj. Je pa tako, da je spremljevalec še vedno samo spremljevalec. Slepa ali slabovidna oseba je tista, ki se dogovarja na primer z zdravnikom, ali s komerkoli v trgovini«, je povedala Nastja Žlajpah. Žal pa še vedno opažajo, da se ljudje bolj obračajo na spremljevalce, kot na spremljano osebo.

Lani je bilo v pomoč preko klicnega centra vključenih 50 spremljevalcev, več uporabnikov pa se s spremljevalci kar osebno dogovarja. Usposabljanja zanje pripravljajo dvakrat letno. »S pristno izkušnjo s kosilom v temi, s prikazom spremljanja. Na koncu dobijo potrdilo, da so bili usposobljeni, tako da ne more kar vsak spremljati.« Do pet ur tedensko je takšno spremljanje brezplačno, potem pa uporabniki prispevajo delež pri plačilu potnih stroškov in nagrade za spremljevalce. Na zvezi pa razmišljajo tudi v smer pridobivanja prostovoljcev.

Navedli so tudi nekaj primerov iz drugih držav. Športnica Irena Mihelj je povedala, da imajo na Norveškem, kjer je tudi sama tekla na smučeh, organizirano spremljanje pri teku. »Imajo super fajn organizirano: vključuje se vojska, vključujejo se šole. Jaz bi to rada dosegla tudi v Sloveniji, da bi zveza upokojene nekdanje športnike, tekače izobrazila. Saj nas slepih tekačev ni veliko. Pa tega nimajo samo Norvežani. Kot vem, imajo tudi na Finskem in Švedskem tekmovanja v okviru tedna snežnih radosti.«
Eden od predlogov, ki jih je bilo moč slišati na pogovoru je bil tudi ta, da bi uredili področje cen tehniških pripomočkov in sicer tako, da bi bili oproščeni DDV-ja.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...