Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Manca HribarManca Hribar
Minister Mark Boris Andrijanič (foto: Rok Mihevc)
Minister Mark Boris Andrijanič | (foto: Rok Mihevc)

Kako digitalno napredni smo Slovenci?

Politika | 27.01.2022, 15:49 Alen Salihović

O tem smo se v tokratni oddaji »Pogovor o« pogovarjali z ministrom za digitalno preobrazbo Markom Borisom Andrijaničem. Predstavil je Službo vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo, ki spremlja in analizira stanje digitalne preobrazbe in informacijske družbe na državni ravni. Te posegajo na področja informacijske družbe in digitalne preobrazbe gospodarstva, javne uprave, zdravstva, pravosodja, kmetijstva in izobraževanja ter drugih področjih. Minister je spregovoril tudi o prednostih in izzivih digitalizacije, umetne inteligence ter predsedovanju slovenske vlade Svetu Evropske unije.

Minister Andrijanič je uvodoma predstavil Službo vlade za digitalno preobrazbo in pripravo Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki ga predlagajo med drugim tudi zaradi izjemnega povečanja potreb po digitalni vključenosti, kar narekujejo zaostrene razmere pandemije covida-19.

S tem zakonom želijo po besedah ministra že letos zagnati največji program digitalnega opismenjevanja v naši zgodovini. Projektu bodo namenili dobrih 30 milijonov evrov. Vsem učencem in dijakom ter starejšim nad 55 let želijo omogočiti brezplačne tečaje osnovnih digitalnih veščin, ki bodo vključevali znanja na področju digitalnega bančništva in rokovanja s spletnimi storitvami javne uprave. Pomagali jim bodo z digitalnimi boni v rednosti 150 evrov. Obenem želijo navdušiti mlade predvsem nad tehniškimi znanji in tehniškimi poklici. Zato bodo vsem osnovnošolcem in srednješolcem omogočili dostop do naprednih digitalnih veščin, kot so programiranje, robotika, umetna inteligenca in podjetništvo. »Otroke in tudi starše moramo izobraževati o tem, kako internet in digitalne tehnologije uporabljati odgovorno in varno. Vesel sem, da sodelujemo z nekaterimi vodilnimi strokovnjaki na tem področju v Sloveniji in prav oni nam bodo pomagali oblikovati programe, ki nam bodo pomagali do tega, da bodo mladi manj zasvojeni z digitalnimi aparati. Ta pot je dolga, odgovornost se začne že pri starših,« je povedal minister.

Služba vlade za digitalno preobrazbo želi podpreti slovenske podjetnike pri prodoru na tuje trge. »Zato načrtujemo odprtje razvojno-gospodarskega predstavništva v Silicijevi dolini, ki bo po eni strani promovirala slovensko znanje in podjetja v Severni Ameriki, po drugi strani pa povezovala naše najboljše raziskovalne in izobraževalne institucije z ameriškimi univerzami,« je povedal minister Andrijanič in nanizal še nekaj ukrepov, ki se jih prednostno lotevajo na ministrtvu. Med njimi so e-podpis v javni upravi, pilotna projekta samodejnega podnaslavljanje TV vsebin za gluhe in naglušne ter virtualno okence upravnih enot, e-javno naročilo v zdravstvu, projekta e-oskrbe in e-graditev, med drugim pa tudi mednarodni center za uporabno umetno inteligenco, ki bo podpiral slovenska podjetja z najnaprednejšimi tehnološkimi rešitvami na področju strojnega učenja in umetne inteligence.

Vabljeni k poslušanju posnetka oddaje Pogpvpr o.

Politika, Pogovor o
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...