Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Minister Mark Boris Andrijanič (foto: Rok Mihevc)
Minister Mark Boris Andrijanič | (foto: Rok Mihevc)

Kako digitalno napredni smo Slovenci?

Politika | 27.01.2022, 15:49 Alen Salihović

O tem smo se v tokratni oddaji »Pogovor o« pogovarjali z ministrom za digitalno preobrazbo Markom Borisom Andrijaničem. Predstavil je Službo vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo, ki spremlja in analizira stanje digitalne preobrazbe in informacijske družbe na državni ravni. Te posegajo na področja informacijske družbe in digitalne preobrazbe gospodarstva, javne uprave, zdravstva, pravosodja, kmetijstva in izobraževanja ter drugih področjih. Minister je spregovoril tudi o prednostih in izzivih digitalizacije, umetne inteligence ter predsedovanju slovenske vlade Svetu Evropske unije.

Minister Andrijanič je uvodoma predstavil Službo vlade za digitalno preobrazbo in pripravo Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki ga predlagajo med drugim tudi zaradi izjemnega povečanja potreb po digitalni vključenosti, kar narekujejo zaostrene razmere pandemije covida-19.

S tem zakonom želijo po besedah ministra že letos zagnati največji program digitalnega opismenjevanja v naši zgodovini. Projektu bodo namenili dobrih 30 milijonov evrov. Vsem učencem in dijakom ter starejšim nad 55 let želijo omogočiti brezplačne tečaje osnovnih digitalnih veščin, ki bodo vključevali znanja na področju digitalnega bančništva in rokovanja s spletnimi storitvami javne uprave. Pomagali jim bodo z digitalnimi boni v rednosti 150 evrov. Obenem želijo navdušiti mlade predvsem nad tehniškimi znanji in tehniškimi poklici. Zato bodo vsem osnovnošolcem in srednješolcem omogočili dostop do naprednih digitalnih veščin, kot so programiranje, robotika, umetna inteligenca in podjetništvo. »Otroke in tudi starše moramo izobraževati o tem, kako internet in digitalne tehnologije uporabljati odgovorno in varno. Vesel sem, da sodelujemo z nekaterimi vodilnimi strokovnjaki na tem področju v Sloveniji in prav oni nam bodo pomagali oblikovati programe, ki nam bodo pomagali do tega, da bodo mladi manj zasvojeni z digitalnimi aparati. Ta pot je dolga, odgovornost se začne že pri starših,« je povedal minister.

Služba vlade za digitalno preobrazbo želi podpreti slovenske podjetnike pri prodoru na tuje trge. »Zato načrtujemo odprtje razvojno-gospodarskega predstavništva v Silicijevi dolini, ki bo po eni strani promovirala slovensko znanje in podjetja v Severni Ameriki, po drugi strani pa povezovala naše najboljše raziskovalne in izobraževalne institucije z ameriškimi univerzami,« je povedal minister Andrijanič in nanizal še nekaj ukrepov, ki se jih prednostno lotevajo na ministrtvu. Med njimi so e-podpis v javni upravi, pilotna projekta samodejnega podnaslavljanje TV vsebin za gluhe in naglušne ter virtualno okence upravnih enot, e-javno naročilo v zdravstvu, projekta e-oskrbe in e-graditev, med drugim pa tudi mednarodni center za uporabno umetno inteligenco, ki bo podpiral slovenska podjetja z najnaprednejšimi tehnološkimi rešitvami na področju strojnega učenja in umetne inteligence.

Vabljeni k poslušanju posnetka oddaje Pogpvpr o.

Politika, Pogovor o
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...