Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Rožni venec (foto: Pixabay)
Rožni venec | (foto: Pixabay)

Starši, ne obsojajte svojih otrok, ampak molite zanje!

Slovenija | 26.01.2022, 11:27 Marjana Debevec

Gospod, daj nam poguma, da bomo ubrali drugačno pot, da bomo sledili tvoji volji in ne našim željam, da bomo šli skupaj naprej, je ob sklepu molitvene osmine za edinost kristjanov molil papež Frančišek. Slovesnih večernic v baziliki sv. Petra so se udeležili tudi predstavniki drugih krščanskih cerkva.

Če je Bog na prvem mestu, potem ne moremo slediti lastnim interesom, tudi ne interesom lastnih cerkva, ampak Božji volji, je med večernicami dejal sveti oče. Včasih se bojimo ubrati nove poti, saj je bolj varno v navadah, ki jih poznamo. Vstali Jezus pa nas ozdravlja tudi tega strahu. »Ne bojmo se postaviti bližnjega pred naše strahove! Gospod želi, da zaupamo drug drugemu in da hodimo skupaj in to kljub našim šibkostim, našim grehom, napakam iz preteklosti in kljub ranam, ki smo si jih med seboj zadali.« Po papeževih besedah naj se ne bi nikoli naveličali moliti drug za drugega in skupaj delati dobro za naše bližnje.

Papež med nagovorom ob sklepu molitvene osmine za edinost kristjanov
Papež med nagovorom ob sklepu molitvene osmine za edinost kristjanov © Pixabay

Ganila me je dolga vrsta mater, ki so pred zaporom čakale na obisk svojih sinov

O vztrajni molitvi je Frančišek spontano spregovoril tudi med splošno avdienco. Posebej je spodbudil molitev staršev, ko se znajdejo v stiski zaradi svojih otrok. »Gre za bolne otroke, za starše, ki vidijo otroke z drugačno spolno usmerjenostjo – kako jih spremljati, ne pa se ne skriti za obsojajočo držo; za starše, ki vidijo smrt svojih otrok zaradi bolezni, ali nesreč; za starše, katerih otroci v šoli ne napredujejo in ne vedo, kako naprej. Starši imajo mnogo problemov. Pomislimo, kako bi jim lahko pomagali. Tem staršem pravim: ne prestrašite se.

Seveda je vaša bolečina velika, vendar pri tem pomislite na Gospoda,« jim je dejal sveti oče. Povabil jih je, naj se za pomoč obrnejo na sv. Jožefa. Vedno ga je namreč ganila dolga vrsta mam, ki so pred zaporom čakale, da bi lahko obiskale svoje otroke. To je pogum očetov in mam, ki vedno, v vseh okoliščinah, spremljajo svoje otroke.

Molimo danes za mir v Ukrajini!

Ob sklepu splošne avdience je papež vse zbrane povabil k molitvi za mir v Ukrajini in nas spodbudil, naj to molitev danes čez dan večkrat ponovimo.
»Vztrajno prosimo Gospoda, da bi ta dežela lahko ugledala razcvet bratstva ter bi presegla rane, strahove in razdeljenosti. Pomislite, da je 5 milijonov ljudi umrlo med drugo svetovno vojno. Naj se molitve, ki se danes dvigujejo vse do neba, dotaknejo razuma in src odgovornih, da bi se zavzeli za dialog ter bi skupno dobro postavili pred svoje interese. Nikoli vojna! Molimo za mir Oče naš, saj je to molitev otrok, ki se obračajo k istemu Očetu; to je molitev, po kateri smo vsi bratje; to je molitev bratov, ki prosijo za spravo in sožitje.

Slovenija, Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija, Duhovnost
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.