Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Ženska svobodno zre v sončni zahod (foto: Pixabay)
Ženska svobodno zre v sončni zahod | (foto: Pixabay)

Neverjeten odziv: Si upaš za 90 dni odriniti na globoko?

Novice | 16.01.2022, 08:10 Marjana Debevec

Devetdeset dni pred veliko nočjo se jutri začenjata programa EXODUS 90 in FIAT 90. Z njima moški in ženske želijo poglobiti svojo duhovnost, s tem ko se odpravijo na zahtevno pot osebnostne in skupne rasti.

Program Fiat bo jutri (po zadnjih podatkih) začelo več kot 450 žena in deklet iz vse Slovenije. Pobudnica Špela Furman pravi, da program temelji na vsakodnevni molitvi rožnega venca. »Gre za to, da je vsak dan posebej lepši, bolj miren in vse obveznosti, ki jim imamo, se postavijo na pravo mesto

Devetdnesetdnevna pot pa prinaša tudi več kot 20 nalog, ki vključujejo delo na področju telesa, misli in duše. Med drugim se bodo postile, se odpovedale sladicam, družbenim omrežjem, nepotrebnim nakupom, pritoževanju, vsak dan bodo telovadile in dovolj spale, delale le eno opravilo hkrati, poslušale samo tisto, kar vodi k Bogu in podobno.

 

Špela Furman
Špela Furman © Gašper Furman

»Vsak dan molimo rožni venec, skušamo priti enkrat na mesec k spovedi, vsakodnevna molitev, enkrat na teden adoracija, ob tretji uri molimo molitev Spomni se o premila Devica Marija, ki jo najbrž kar poznamo, pa devet dni pred praznikom Marijinega oznanjenja molimo devetdnevnico,« je še pojasnila Furmanova.

Pravi tudi, da sama tega ne bi zmogla. Skupaj, povezane v dvojicah, pa zmorejo, saj so prepričane, da Slovenija in naša Cerkev to potrebujeta.

Moški se je podal na pot v divjino
Moški se je podal na pot v divjino © Pixabay

Tudi Exodus 90, ki se v Sloveniji izvaja že več let, je zahteven program, v katerem se možje postavijo izven cone zaspanosti, je za naš radio poudaril Benjamin Siter iz Družine in življenja.
»Zavestno se spraviš v fazo intenzivnega neudobja, neugodja: saj ni luštno stati pod mrzlim tušem, pa ni luštno ničesar jesti med obroki, pa ni luštno se odpovedati alkoholu za toliko in toliko časa. Ampak ravno to so asketske vaje, ki ti dajo voljo in smisel življenja usmerijo na druge, ne samo nase

Na Exodus 90 vabijo predvsem moške, ki si želijo narediti korak naprej na duhovnem in telesnem področju ter na področju njihove moškosti. V skupine se zbere po šest mož, ki se medsebojno podpirajo.

Poudarjajo pa tudi, da se po pričevanjih žene in otrok doma to še kako pozitivno pozna. »Moja osebna izkušnja je, da imam sicer kar veliko telefon pri sebi in otroci opazijo, ker ga pa takrat zavestno dam nekam na stran in sem bolj pri stvari z njimi. Hitro se pozna, tudi pri ženi,« pa je pojasnil Leon Jagodic.

Več o obeh programih najdete na spletni strani Exodus 90 in Fiat 90.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.