Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Dolina (foto: Župnija Dolina)
Dolina | (foto: Župnija Dolina)

Dolinski zvonovi utihnili po več kot tisoč letih

Novice | 13.01.2022, 10:49 Marjana Debevec

Po odredbi tržaškega sodišča so v Dolini pri Trstu v torek zasegli zvonove mogočnega zvonika župnije sv. Urha. Tamkajšnji župnijski upravitelj Klemen Zalar je nad dejanjem razočaran. Razlog naj bi bila peticija vaščanov, ki trdijo, da zvonovi motijo javni red in mir, zlasti jutranje spanje.

Zvonovi ob pomembnih praznikih ne pozdravljajo več vaščanov Doline pri Trstu, ne naznanjajo več smrti, ustavljeno je tudi bitje ure. Ker naj bi le to motilo spanje prebivalcev, so že pred časom ukinili nočno bitje ure med 22.00 in 6. uro zjutraj. Vendar nekaterim tudi to ni bilo dovolj. Napisali so peticijo, ki jo je podpisalo 170 vaščanov. Mnogi med njimi so se v zadnjih mesecih ustavili v župnišču in se opravičevali, češ da sploh niso vedeli, kaj so podpisali, je za naš radio pojasnil Zalar.

Na osnovi omenjene peticije je bila spisana ovadba in tako je oblast zvonove zasegla. V ovadbi je zapisano, da so presegli norme, ki so uzakonjene s strani Italijanske škofovske konference. Zalar pa je za naš radio pojasnil, da to ne drži. Zato upa, da se bo zadeva čim prej uredila.

»Bil sem zelo, zelo šokiran in presenečen, da je to sploh mogoče, še posebej tukaj v Italiji. Kljub temu upajmo, da se bo to uredilo čim prej in da bodo zvonovi ponovno zazvonili. Danes sem imel pogreb in je bilo res žalostno brez zvonjenja zvonov. Upam predvsem, da se bodo strasti okoli zvonjenja v župniji Dolina umirile in da ljudje tega ne bodo razumeli, kot motenje javnega reda in miru, ampak kot sestavni del njihovega krščanskega življenja,« je še pojasnil župnijski upravitelj Klemen Zalar.

Dolinski zvonovi so po njegovih besedah neločljiv element slovenske kulturne dediščine in dokaz tisočletne prisotnosti na tem ozemlju. To dokazujejo tudi pritrkovalske skupine, ki ob pomembnih praznikih vaščanom naznanjajo veselje.

Zvonovi niso utihnili niti med obema vojnama

Dolinska župnija pa je hranila tudi enega izmed najstarejših zvonov v tržaški škofiji in sicer iz leta 1417. Skoraj tisočletna tradicija zvonjenja ni prenehala niti med obema svetovnima vojnama. »Morali smo dočakati leto 2022,« je še poudaril Zalar. Upajmo, da podobna usoda ne bo doletela tudi drugih zvonikov v okolici.

Novice
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...