Jože Bartolj
Marko Zupan
Meta Potočnik
David Sassoli (foto: Alain ROLLAND/Evropski parlament)
David Sassoli | (foto: Alain ROLLAND/Evropski parlament)

Umrl predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli

11.01.2022, 08:34 Alen Salihović STA

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je umrl zgodaj davi v bolnišnici v kraju Aviano na severovzhodu Italije, je za nemško tiskovno agencijo dpa potrdil njegov tiskovni predstavnik Roberto Ciullo. Star je bil 65 let. 25. junija lani je Sassolija v zasebni avdeinci sprejel papež Frančišek.

Ravno v ponedeljek je Evropski parlament potrdil, da je Sassoli zbolel in da je zaradi zapletov pri delovanju imunskega sistema od 26. decembra v bolnišnici. 65-letni Sassoli je imel sicer že dlje časa resne težave z zdravjem, pred tem se je septembra lani zdravil zaradi pljučnice.

Ob smrti Sassolija užaloščeni tudi evropski poslanci iz Slovenije

Izrazi žalosti in ocene, da je Evropa izgubila velikega človeka, ob smrti predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija prihajajo tudi iz vrst evropskih poslancev iz Slovenije.

Sem strtega srca. Evropski parlament je izgubil resničnega voditelja, demokracija in vladavina prava šampiona in jaz dragega prijatelja, je tvitnila evropska poslanka Tanja Fajon, sicer Sassolijeva kolegica v politični skupini socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu. Grazie, Presidente, za tvojo neomajno vero v združeno Evropo ter vse, kar si dobrega storil, je sporočil Milan Brglez.

Odzvali so se tudi že v drugih političnih skupinah. Trdno je verjel v enotno Evropo, kjer je demokracija bistvena vrednota, je o pokojnem zapisala Ljudmila Novak. Prav tako z obžalovanjem sta se odzvala evroposlanca Klemen Grošelj in Irena Joveva.

Sassoli, ki prihaja iz vrst evropskih socialistov (S&D), je bil za predsednika Evropskega parlamenta izvoljen julija 2019, mandat pa bi se mu v skladu z dogovorom treh največjih političnih skupin Evropske ljudske stranke (EPP), S&D in liberalcev (Renew) iztekel v tem mesecu. Sredi decembra lani je sporočil, da se za drugo polovico petletnega mandata ne bo potegoval.

Rodil se je v Firencah 30. maja 1956 in je bil član Evropskega parlamenta več kot deset let. Preden je vstopil v politiko, je bil novinar in kot napovedovalec na televiziji RAI precej znan javnosti. Bil je poročen in imel dva otroka.

Po smrti Sassolija obžalovanje ob izgubi "velikega Evropejca"

Vrh evropske politike se z obžalovanjem in tudi presenečenjem odziva na novico o davišnji smrti predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija. Počivaj v miru David, moj dragi prijatelj, je na Twitterju zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je pokojnega označil kot iskrenega in strastnega Evropejca, katerega človeško toploto, velikodušnost, prijaznost in nasmeh že pogreša.

Odzvali so se tudi v evropskih političnih skupinah, številni evropski poslanci in komisarji, visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde in šef evroskupine Paschal Donohoe ter premierji več evropskih držav.

Žalost in hvale prihajajo iz različnih političnih taborov in držav. Večina ga označuje kot velikega Evropejca in demokrata.

Prihodnji teden bo v Strasbourgu prvo letošnje plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, na katerem naj bi izbirali novo vodstvo, ob predsedniku tudi podpredsednike parlamenta.

V EPP so novembra lani za kandidatko za predsednico parlamenta za drugo polovico petletnega mandata izvolili Maltežanko Roberto Metsola.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

"Bog med počitnicami ne gre na dopust"

Bog je doma tudi med počitnicami in nas čaka, potrebujemo duhovno hrano. To je bilo osrednje sporočilo tokratne oddaje Za življenje, v kateri je Mateja Feltrin Novljan gostila duhovnika Martina ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...