Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
David Sassoli (foto: Alain ROLLAND/Evropski parlament)
David Sassoli | (foto: Alain ROLLAND/Evropski parlament)

Umrl predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli

Novice | 11.01.2022, 08:34 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je umrl zgodaj davi v bolnišnici v kraju Aviano na severovzhodu Italije, je za nemško tiskovno agencijo dpa potrdil njegov tiskovni predstavnik Roberto Ciullo. Star je bil 65 let. 25. junija lani je Sassolija v zasebni avdeinci sprejel papež Frančišek.

Ravno v ponedeljek je Evropski parlament potrdil, da je Sassoli zbolel in da je zaradi zapletov pri delovanju imunskega sistema od 26. decembra v bolnišnici. 65-letni Sassoli je imel sicer že dlje časa resne težave z zdravjem, pred tem se je septembra lani zdravil zaradi pljučnice.

Ob smrti Sassolija užaloščeni tudi evropski poslanci iz Slovenije

Izrazi žalosti in ocene, da je Evropa izgubila velikega človeka, ob smrti predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija prihajajo tudi iz vrst evropskih poslancev iz Slovenije.

Sem strtega srca. Evropski parlament je izgubil resničnega voditelja, demokracija in vladavina prava šampiona in jaz dragega prijatelja, je tvitnila evropska poslanka Tanja Fajon, sicer Sassolijeva kolegica v politični skupini socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu. Grazie, Presidente, za tvojo neomajno vero v združeno Evropo ter vse, kar si dobrega storil, je sporočil Milan Brglez.

Odzvali so se tudi že v drugih političnih skupinah. Trdno je verjel v enotno Evropo, kjer je demokracija bistvena vrednota, je o pokojnem zapisala Ljudmila Novak. Prav tako z obžalovanjem sta se odzvala evroposlanca Klemen Grošelj in Irena Joveva.

Sassoli, ki prihaja iz vrst evropskih socialistov (S&D), je bil za predsednika Evropskega parlamenta izvoljen julija 2019, mandat pa bi se mu v skladu z dogovorom treh največjih političnih skupin Evropske ljudske stranke (EPP), S&D in liberalcev (Renew) iztekel v tem mesecu. Sredi decembra lani je sporočil, da se za drugo polovico petletnega mandata ne bo potegoval.

Rodil se je v Firencah 30. maja 1956 in je bil član Evropskega parlamenta več kot deset let. Preden je vstopil v politiko, je bil novinar in kot napovedovalec na televiziji RAI precej znan javnosti. Bil je poročen in imel dva otroka.

Po smrti Sassolija obžalovanje ob izgubi "velikega Evropejca"

Vrh evropske politike se z obžalovanjem in tudi presenečenjem odziva na novico o davišnji smrti predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija. Počivaj v miru David, moj dragi prijatelj, je na Twitterju zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je pokojnega označil kot iskrenega in strastnega Evropejca, katerega človeško toploto, velikodušnost, prijaznost in nasmeh že pogreša.

Odzvali so se tudi v evropskih političnih skupinah, številni evropski poslanci in komisarji, visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde in šef evroskupine Paschal Donohoe ter premierji več evropskih držav.

Žalost in hvale prihajajo iz različnih političnih taborov in držav. Večina ga označuje kot velikega Evropejca in demokrata.

Prihodnji teden bo v Strasbourgu prvo letošnje plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, na katerem naj bi izbirali novo vodstvo, ob predsedniku tudi podpredsednike parlamenta.

V EPP so novembra lani za kandidatko za predsednico parlamenta za drugo polovico petletnega mandata izvolili Maltežanko Roberto Metsola.

Novice
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Papež Frančišek (photo: Vatican Media) Papež Frančišek (photo: Vatican Media)

Preozka vrata za Frančiška

Zakaj papež Frančišek po izvolitvi pred desetimi leti ni šel v Apostolsko palačo? Zakaj tako pogosto ponavlja: molite zame? In kje je vzrok, da je religija spet postala svetovna kategorija? O tem ...

Države, kjer ni takšne socialne varnosti, kot jo poznamo v Sloveniji. (photo: Slovenska karitas) Države, kjer ni takšne socialne varnosti, kot jo poznamo v Sloveniji. (photo: Slovenska karitas)

Ponekod se do hiš pride samo z oslom

Slovenska karitas je tudi letos v postni čas vstopila z dobrodelno akcijo, ki nosi naslov »Ne pozabimo«. To lahko vsak izmed nas jemlje kot prijazen opomnik, da v vsakdanu ne pozabljamo na ljudi v ...