Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Karmen in Neli (foto: Igor Rosina)
Karmen in Neli | (foto: Igor Rosina)

Neli in Karmen Zidar Kos: Glasba spremeni razpoloženje

Slovenija | 27.12.2021, 13:58 Nataša Ličen

Uveljavljeni sestrski citrarski duet, Neli in Karmen, sta tudi organistki, že od otroških let skupaj igrata in pojeta. Dolga leta sta si želeli posneti zgoščenko, številni so ju po nastopih tudi spraševali, če imata kaj posnetih skladb. Lani sta začeli uresničevati idejo, k sodelovanju sta povabili Tomaža Kozinca, ki je napisal aranžmaje božičnih skladb in jih posneli v studiu Boštjana Čuvana.

Dolga leta sva sodelovali pri živih jaslicah in v domačem Žalcu pri adventnih vsebinah.

Nastala je zgoščenka z naslovom Božična skrivnost, s štirinajstimi slovenskimi in tujimi božičnimi pesmimi oziroma skladbami različnih glasbenih zvrsti. Želeli sva si pestrega repertoarja, ker je tudi najino občinstvo različnih generacij. Citre predstaviva v različnih vlogah, kar sva si tudi želeli, predstaviti citre kot preprosto slovensko ljudsko glasbilo, kot akustični in koncertni instrument ter nekaj novega citre v bandu. Bogat in pester izbor skladb in pesmi, ki smo jih predstavili na božič.

Neli in Karmen
Neli in Karmen © Aljoša Videtič

Zven citer je nežen, tudi vizualno in zvočno skrivnosten
Po zaključeni Glasbeni gimnaziji v Celju in Velenju ter po zasebnem izpopolnjevanju, številnih seminarjih in tekmovanjih, sta z odliko končali Visoko šolo za glasbo in gledališče v Munchnu, kjer sta se v letih študija zelo povezali tudi s tamkajšnjo slovensko skupnostjo in župnijo ter več let sooblikovali kulturni in verski utrip. Sta uveljavljeni citrarski duet z veliko nastopi tako doma kot na tujem, profesionalni glasbenici in učiteljici citer ter klavirja na slovenskih glasbenih šolah.

Pogrešava nastope, saj sva bili v času božičnih in novoletnih praznikov vrsto let zelo dejavni, po drugi strani pa sva zaradi odpovedi v času korone tudi hvaležni za ta čas, da se lahko tudi midve umiriva ob praznikih, sva s družino, česar prej nisva bili vajeni.

»Dobra glasba nas čustveno spremeni, mene kar pretrese«, je pripovedovala Neli. »Pri nas doma smo vedno peli ob praznikih. Ljubezen in veselje do glasbe se pri nas prenašata iz roda v rod. Citre s svojim milim in nežnim zvenom še posebej sovpadajo s prazničnim časom. Marsikdo sicer misli, da na citre igramo le melanholične skladbe, vendar temu ni tako. Ko sva začeli igrati v duetu in peti, sva se tudi zvočno lepo ujeli in glasovno pobarvali. Hvaležni sva, da lahko svoje znanje predajava naprej in lahko marsikomu z glasbo polepšava dneve.«

Karmen in Neli ob citrah
Karmen in Neli ob citrah © Igor Rosina

Karmen je tri leta mlajša. Šla je po Nelijinih stopinjah, s to razliko, da je istočasno leto dni ob citrah v Munchnu študirala tudi orgle v Salzburgu, vendar je bilo prenaporno, dve državi, dva urnika, in se je potem odločila le za en instrument, za citre in se jim povsem posvetila. »Tako kot Neli sem se vključila v slovensko skupnost, pomagala pri vodenju zbora in ostalih aktivnostih.« Med Slovenci v tujini sta spoznavali pristno ljubezen do domovine, skozi pesem in besedo.

Želita si predstaviti citre kot raznolik instrument, ki je zvočno, tudi stilistično, povsem enakovreden drugim klasičnim instrumentom.

Sestrski citrarski duet, Neli in Karmen
Sestrski citrarski duet, Neli in Karmen © Aljoša Videtič

Zgoščenka Božična skrivnost je izšla pri Založbi Ognjišče. Lahko jo dobite v Knjigarnah Ognjišče ali na njihovih spletnih straneh.

Ali osebno, njuna naslova sta: 

neli.zkos@gmail.com

carmen.ars@gmail.com

 

 

Slovenija, Via positiva, Mladoskop
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...