Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Družina Pušnar (foto: Matjaž Merljak)
Družina Pušnar | (foto: Matjaž Merljak)

V Sloveniji najbolj cenijo varnost

Slovenci po svetu | 24.12.2021, 09:51 Matjaž Merljak

Obiskal sem družino Pušnar. Mamo Marijo in hčerke Anamarijo, Silvano in Nevenko. Letošnjega januarja so se v Slovenijo preselile v okviru repatriacije iz Venezuele. Tu se počutijo varno in domače, učijo se slovenskega jezika in iščejo možnosti za zaposlitev.

Mama Marija se je rodila v Marezigah pri Kopru in leta 1955 odšla v Venezuelo. Zaradi ljubezni in želje po boljšem življenju. Po 65-ih letih življenja v tej ameriški državi se je januarja letos, vrnila v Slovenijo, saj so razmere za življenje v Venezueli iz dneva v dan slabše. Zelo slabe so tudi varnostne razmere. Dolge so čakalne vrste za trgovino in gorivo. Vse je vsak dan bolj drago. Tudi zdravniška oskrba se je zelo poslabšala. Stanje se je začelo slabšati pred okoli osmimi leti. Več kot 6 milijonov ljudi se je že izselilo v Španijo, Ekvador, Peru, Ameriko ... V državi ni več dela, zelo primanjkuje hrane ... Tisti, ki ostali v Venezueli, živijo od pomoči prav teh, ki so se že izselili.

Z njo so prišle tudi vse tri hčerke, s hčerko Nevenko so prišli tudi mož, hčerka in vnukinja. Obiskal sem jih v Kopru, kjer skupaj živijo pod isto streho. Anamarija in Silvana ob prihodu v Sloveniji nista znali govoriti slovensko, le razumeli sta jezik svojih staršev. Zdaj že solidno govorita in se trudita, saj želita ostati tukaj. Radi bi našli delo, kasneje bi radi imeli tudi svojo trgovino, kot sta jo imeli v Venezueli. Trgovino, hišo in avto pred odhodom nista mogli prodati oz. je cena tako nizka, da se ne izplača. Nevenka je v Slovenijo prišla z družino, s hčerko Lilijano in vnukinjo Nicole, hči Doriana pa z družino živi v bližini Modene v Italiji.

Anamarija: Slovenija je zelo lepa. Mi je všeč ... Tukaj imam sorodnike in prijatelje, ki so prav tako prišli iz Venezuele. Jaz bi rada govorila dobro slovensko in počasi, počasi bom govorila.

Mama Marija in hčerke Anamarija, Nevenka in Silvana, ki so se repatriirali iz Venezuele
Mama Marija in hčerke Anamarija, Nevenka in Silvana, ki so se repatriirali iz Venezuele © Matjaž Merljak
Pri repatriiaciji v slovensko okolje jim je pomagala Karitas. Hvaležne so tudi državi Sloveniji, Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. V prijetnem pogovoru so omenile tudi zahvalo za pomoč, ki jo Slovenija prek Karitas namenjata ljudem v Venezueli, kjer deluje in pri tem sodeluje tudi redovnica s. Andreja Godnič.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju