Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Papežev prihod na Ciper (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papežev prihod na Ciper | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Bo papež obiskal Kongo in Vzhodni Timor?

| 02.01.2022, 07:10 Marjana Debevec

Kam bo papež potoval letos? Kako bo pandemija krojila večje dogodke v Cerkvi?

Cerkev se je lani jeseni odpravila na pot srečanja, medsebojnega poslušanja in skupnega iskanja poslanstva v svetu. S temi besedami bi lahko opisali sinodo, ki se je začela na škofijski ravni. »Zdaj pa čaka nas: na župnijah, v skupinah – skratka, da se proces, ki ni nekaj novega, sproži, oziroma, da se nadaljuje, da se poživi. Prepričan sem, da papež Frančišek želi spodbuditi nekaj, kar je tipično za Cerkev. To pa je dialog, poslušanje, govorjenje, da si upamo povedati, da si upamo poslušati drug drugega in to na vseh nivojih Cerkve,« je za naš radio pojasnil nadškof Marjan Turnšek.

Dogodek, ki bo vesoljno Cerkev zaznamoval na poseben način, bo junijsko Svetovno srečanje družin. Zaradi pandemije je bilo za eno leto prestavljeno, zdaj pa bo v Rimu zaradi istega razloga potekalo v okrnjenem številu. Vse družine sveta se bodo sočasno zbrale po svojih škofijah. Osrednja tema bo poklicanost vsake družine k svetosti. Duhovnik Rafko Klemenčič: »Se mi zdi, da hoče pokazati, da svetost ni nekaj izrednega, nekaj herojskega, kakršno podobo smo mogoče imeli iz zgodovine, da je toliko svetosti že med nami. In papež nas je povabil: dajmo to deliti, stopimo na pot, ker se zdi, da v tem svetu tega ni, pa je. Svetost ni nekaj statičnega, ampak je pot. Svetovni dan nas kliče k temu, da bi si upali besedo svetost sploh uporabljati.«

In kam bo papež letos potoval?
Potem ko zaradi pandemije leta 2020 ni odšel v tujino, je v tem letu opravil tri mednarodna potovanja: najprej v Irak, nato na Madžarsko in Slovaško ter na koncu še na Ciper in v Grčijo. Kam bi se lahko odpravil letos? Mediji pišejo o možnem obisku Madžarske, ki jo je lani obiskal le za nekaj ur, pa tudi Konga in Vzhodnega Timorja. Omenjajo pa tudi Malto in Kazahstan. Uradno še nobeden od teh papeževih obiskov ni potrjen.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.