Slavi Košir
Jakob Čuk
Meta Potočnik
Papež Frančišek pri današnji opoldanski molitvi (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek pri današnji opoldanski molitvi | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež zakoncem: vsak od vaju potrebuje nasmeh drugega

26.12.2021, 15:24 s. Brigita Zelič Marta Jerebič

Opoldansko srečanje papeža Frančiška z romarji je bilo v celoti posvečeno misli na družino. Sveti oče je nanizal celo vrsto praktičnih nasvetov, ki veljajo za življenje tudi v sodobni družini. Po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu pa je naznanil izid nove spodbude, ki jo želi podariti zakoncem prav na današnjo nedeljo Svete Družine.

»Danes, na praznik Svete družine, objavljam pismo, ki sem ga napisal z mislijo na vas. Želi biti moje božično darilo vama, zakoncema: spodbuda in znamenje bližine pa tudi priložnost za premislek. Pomembno je razmišljati in doživljati Božjo dobroto in nežnost, ki z očetovsko roko usmerja korake zakoncev na poti dobrote. Naj Gospod vsem poročenim parom podari moč in veselje, da bodo nadaljevali pot, na katero so se podali.«

Papež v pismu zakonce spominja, da odpuščanje ozdravi rane.  Poudarja, da vsak od zakoncev potrebuje nasmeh drugega.

V opoldanskem nagovoru je spomnil tudi, da se bližamo svetovnemu srečanju družin. »Vabim vas, da se na ta dogodek pripravite zlasti z molitvijo, in ga skupaj z drugimi družinami živite v svojih škofijah.«

Sveta družina vs. diktatura jaza

Pred molitvijo pa je papež Frančišek spomnil na dve temeljni dejstvi.

Najprej, da je družina zgodba, iz katere izhajamo. Morda se nismo rodili v izjemni družini brez težav, vendar je to naša zgodovina, to so naše korenine in če jih odrežemo, življenje usahne!

Drugi vidik družinskega življenja pa je ta, da se vsak dan tudi učimo biti družina. Marija in Jožef sta tudi potrebovala čas, da sta spoznata svojega sina. Podobno je tudi z nami: vsak dan se moramo v družini naučiti poslušati in razumeti drug drugega, hoditi skupaj, se soočati s konflikti in težavami. 

»In kako naj to storimo?« se je vprašal in povabil, naj se ozremo na Marijo, ki v  evangeliju Jezusu reče: "Tvoj oče in jaz sva te iskala" (v. 48). V Sveti družini je najprej »ti« in nato »jaz«. Da bi ohranili harmonijo v družini, se moramo torej boriti proti diktaturi jaza. Spremenimo torej svojo govorico od »jaz« in »meni« na "ti". V družini mora biti druga oseba pomembnejša od mene, je dejal in povabil, naj vsak dan torej prosimo Boga za dar miru v družini, da bomo podpirali, branili in ohranjali družino, ki je naše bogastvo!

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dolina (photo: Župnija Dolina) Dolina (photo: Župnija Dolina)

Dolinski zvonovi utihnili po več kot tisoč letih

Po odredbi tržaškega sodišča so v Dolini pri Trstu v torek zasegli zvonove mogočnega zvonika župnije sv. Urha. Tamkajšnji župnijski upravitelj Klemen Zalar je nad dejanjem razočaran. Razlog naj bi ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...

O avtorju