Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Plakat Zavoda Živim na avtobusu LPP (foto: Arhiv)
Plakat Zavoda Živim na avtobusu LPP | (foto: Arhiv)

Dolga zgodba oglasov na avtobusih LPP

Slovenija | 23.12.2021, 13:36 s. Meta Potočnik

Minevajo tri leta, odkar so z avtobusov Javnega podjetja Ljubljanski potniški promet odstranili oglase Zavoda Živim. Da je bilo to diskriminatorno, je leta 2019 ugotovil zagovornik načela enakosti. S takšno odločbo se Upravno sodišče ni strinjalo. Zadevo je zagovorniku vrnilo v vnovični postopek. Kako so se na to sodbo odzvali v Zavodu Živim?

Spomnimo, da je oglas prikazoval družino, žensko, ki žaluje in žensko z nosečniškim testom: »Sodba upravnega sodišča ne podpira pravice do izražanja, sodišče ni zaščitilo svobode govora. Vsako življenje ima vrednost. V Zavodu ŽIV!M želimo stati ob strani ženskam v stiskah, ki jih doživljajo ob nosečnosti ali po splavu. Z oglasi smo jim želeli pokazati, da niso same," je pojasnila direktorica Zavoda Živim Darja Pečnik. Polemike v javnosti je sprožil aktivist Domen Savič. Pri Ljubljanskem potniškem prometu so se odločili za odstranitev oglasov, češ da vzbujajo nestrpnost: »Razočarani smo nad dejstvom, da je sodišče pritrdilo Javnemu podjetju Ljubljanski potniški promet, ki je naše plakate odstranilo. Naše sporočilo, ki daje vrednost življenju, bi morali pozdraviti, namesto tega pa smo bili deležni nedopustne diskriminacije.«

In zakaj je Upravno sodišče odločilo tako, kot je? Po njegovem mnenju gre za navzkrižje dveh pravic: pravico Zavoda Živi!m do svobodnega izpovedovanja prepričanj in oglaševanja v javnosti ter pravico javnega podjetja LPP do svobodne gospodarske pobude. Zagovornik načela enakosti mora zdaj znova odločati o zadevi.

»Upamo, da bo zagovornik načela enakosti po ponovnem pregledu ponovno potrdil, da je bila odstranitev oglasa diskriminatorna in je posegla v pravico Zavoda ŽIV!M do svobode izražanja. Verjamemo, da spoštovanje človekovih pravic in kakovostno varstvo pred diskriminacijo predstavljata osnovni vrednoti demokratične družbe, zato bosta po potrebi zaščiteni tudi pred tujimi sodišči«, je pojasnila Pečnikova.

To je prvi primer, ko se je podjetje odločilo za odstranitev oglasa s svojih avtobusov.

CELOTNA IZJAVA

Slovensko sodišče ni zaščitilo svobode govora pro-life NVO
Slovensko sodišče odločilo proti NVO, ki je plačala objavo pro-life oglasov na mestnih avtobusih
Pro-life NVO nadaljuje z bojem za svobodo govora

Ljubljana, 9. 12. 2021

Upravno sodišče RS je zadalo udarec pravici do izražanja s sodbo, v kateri ugotavlja, da v primeru Zavoda ŽIV!M, pro-life NVO, ki je bil naročnik odstranjenih plakatov, ni prišlo do diskriminacije. Avtobusno podjetje v lasti države (LPP) se je s pogodbo zavezalo, da bo za nekaj mesecev svoje avtobuse opremilo s plakati te nevladne organizacije. Vendar pa so se mestnim oblastem zdela sporočila »Radi imamo življenje!«, »Nisi sama« in »Žalujem za svojim otrokom«, opremljena s slikami srečne družine, žalujoče matere in ženske, ki drži v rokah nosečniški test, »nestrpni«. Avtobusnemu podjetju so po samo enem tednu naročile, da oglase odstranijo. Urad zagovornika načela enakosti je ugotovil, da je bil Zavod ŽIV!M žrtev diskriminacije, a je zdaj upravno sodišče kritiziralo to prvotno odločitev in zagovorniku enakosti naložilo, naj primer ponovno preuči.

»Vsako življenje ima vrednost. Želimo stati ob strani ženskam v stiski, še posebej tistim, ki se soočajo z nenačrtovano nosečnostjo ali izgubo otroka. Z oglasi smo jim želeli pokazati, da niso same. Razočarani smo nad dejstvom, da je sodišče pritrdilo avtobusnemu podjetju, ki je naše plakate odstranilo. Naše sporočilo, ki daje vrednost življenju, bi morali pozdraviti, namesto tega pa smo bili deležni diskriminacije,« je povedala Darja Pečnik, direktorica Zavoda ŽIV!M.

Cenzura pro-life glasu

»Vsakomur bi moralo biti omogočeno, da svobodno izraža svoja sporočila, brez strahu pred cenzuro. Sodba upravnega sodišča ne podpira pravice do izražanja. Z izražanjem svojih prepričanj in potrjevanjem dostojanstva življenja je Zavod ŽIV!M uveljavljal to osnovno pravico. V Zavodu verjamejo, da ima vsako življenje vrednost in to sporočilo ne bi smelo biti diskriminirano ali cenzurirano,« je dejal Tomaž Pisk, glavni odvetnik, ki zastopa Zavod ŽIV!M.

Zavod ŽIV!M je leta 2018 zakupil oglasni prostor na vozilih državnega avtobusnega podjetja. Avtobusno podjetje, ki je najprej odobrilo objavo plakatov, je enostransko prekinilo pogodbo in jih po samo enem tednu odstranilo. Zato je Zavod ŽIV!M zahteval odškodnino in primer prijavil slovenskemu zagovorniku načela enakosti, državnemu organu za enakost v Republiki Sloveniji. Zagovornik je ugotovil, da je bil Zavod ŽIV!M žrtev diskriminacije. Zatem je avtobusno podjetje vložilo tožbo zoper zagovornika načela enakosti. Sodniki so zdaj naložili ponovni pregled prvotne odločitve in tako izrazili mnenje, da s strani avtobusnega podjetja ni prišlo do diskriminacije.

»Svoboda izražanja je osnova vsake svobodne in demokratične družbe. Te neškodljive trditve in fotografije srečne družine, žalujoče matere in ženske, ki v rokah drži nosečniški test, ne bi smele biti cenzurirane. Upamo, da bo po ponovnem pregledu slovenski zagovornik načela enakosti ponovno potrdil, da je bila odstranitev oglasa diskriminatorna in je posegla v pravico Zavoda ŽIV!M do svobode izražanja,« je dejala Adina Portaru, višja svetovalka pri ADF International, organizaciji za človekove pravice, ki podpira Zavod ŽIV!M.

Slovenija
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...