Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Prenova katedrale Notre Dame (foto: Xinhua/STA)
Prenova katedrale Notre Dame | (foto: Xinhua/STA)

V Franciji že nestrpno pričakujejo vnovično odprtje katedrale Notre Dame

Svet | 09.12.2021, 10:44 Helena Križnik

Prenova znamenite katedrale Notre Dame v Parizu v Franciji, ki je bila močno poškodovana v požaru tik pred predlansko veliko nočjo, se je precej zavlekla. Dela je še upočasnila epidemija novega koronavirusa. Končana naj bi bila v letu 2024. V javnosti naj bi bil te dni razgrnjen podroben načrt prenove. Določene spremembe so že znane, nekatere skrbi, da bo preobrazba radikalna. Odgovorni mirijo, da ne bo tako.

V požaru je bila med drugim uničena konstrukcija barvnih oken

V Franciji trenutek, ko bo katedrala Notre Dame spet odprla vrata za vernike in turiste, že nestrpno čakajo, nam je povedal teolog in filozof p. dr. Edvard Kovač. Spomnil je, da je bila v požaru med drugim porušena konstrukcija barvnih oken, ki so bila povezana s svincem. Ta se je stalil, delavci so morali pazljivo odstraniti ostanek, saj bi se drugače porušili še strop in stene. »Naredili so nekaj neverjetnega, da so ohranili stene katedrale.«

Tisoč hrastov za rekonstrukcijo ostrešja

Pri prenovi same zunanjosti ni težav, je poudaril p. dr. Kovač. Obstaja tudi široko soglasje o rekonstrukciji ostrešja. »Podrli so tisoč hrastov po vsej Franciji, iz vse države so poklicali mojstre, ki še obladajo staro obrt.«

Katedrala Notre Dame bo spet dvojni tempelj

Kako bo z notranjostjo? Pobuda je bila prepuščeni krajevni Cerkvi. Ta želi po eni strani ohraniti umetnostnozgodovinsko dediščino, po drugi strani želi, da katedrala Notre Dame ostane stolnica. »Glavna idejna zasnova obnove je, da glavna ladja ne bo samo avditorij, ampak bo tudi liturgični prostor. Ta pomeni, da bo dobila vlogo, ki jo je imela v začetku, da bo torej procesualna.« V načrtu so med drugim nove instalacije, pri čemer so k sodelovanju povabljeni sodobni umetniki, na stene naj bi bili projicirani citati iz Svetega pisma v različnih jezikih.

Katedrala Notre Dame bo tako po besedah p. dr.Kovača postala dvojni tempelj - bo slavospev lepoti in po njej Resnici, hkrati bo imela pastoralno oziroma evangeljsko vlogo.

Svet, Novice
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.