Rok MihevcRok Mihevc
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

V ospredju papeževega obiska Cipra in Grčije migranti in ekumenizem.

Papež in Sveti sedež | 02.12.2021, 14:19 Marta Jerebič

Papež Frančišek je začel 35. mednarodno potovanje. Pred eno uro je prispel na Ciper, v soboto bo pot nadaljeval v Grčiji. V obeh državah bodo v ospredju ekumenizem in migracije. Medtem ko je papež leta 2016 z grškega Lezbosa na letalo vzel nekaj migrantov iz Sirije, naj bi tokrat pogovori potekali s ciprsko vlado. Preučujejo možnost o preselitvi 50 migrantov, za katere naj bi v Vatikanu oziroma Italiji poskrbela Skupnost sv. Egidija.

Tako Ciper kot Grčija sta vstopni točki za migrante in begunce, ki poskušajo priti v Evropo. Ciper med državami Evropske unije prejme največ prošenj za azil glede na število prebivalcev. Zato pozdravlja premestitev 50-ih migrantov v Vatikan. Po besedah vatikanskega tiskovnega predstavnika je v preučevanju tudi možnost o premestitvi nove skupine migrantov z grškega Lezbosa. Od zadnjega papeževega obiska na tem otoku se je marsikaj spremenilo: sprejemni centri so manj natrpani, prošnje za azil obravnavajo hitreje, a je tudi grška vlada zaostrila pogoje za azil.

© Vatican Media

© Vatican Media

Zato papeževo sporočilo o sprejemanju in solidarnosti ne bo naletelo na ravno odprta ušesa, tudi zato ker EU glavnino skrbi za migrante prelaga nanje in ker se sami soočajo z dolgotrajno finančno krizo. Dr. Dragica Fabjan Andritsakos pojasnjuje: »da je še vedno visoka brezposelnost, da ima konec koncev tudi lastna dežela veliko Grkov, ki jih je kriza pahnila v veliko revščino. Ravno v tem trenutku beležijo 40 tisoč brezdomcev samo v Atenah in to so Grki. Med njimi je veliko otrok, ki so ostali brez sredstev za preživetje.« Boris Bogataj, ki živi v Atenah, izpostavlja težave mladih, s katerimi se bo papež srečal v ponedeljek. »Plače mladih so ob vstopu na trg dela 650 -700 evrov neto, kar je zelo nizka plača glede na to, da dodatno nimajo povrnjenih stroškov malice in prevoza. Zato jih veliko živi pri starših.« Grki zato od papeža pričakujejo besedo razumevanja in solidarnosti tudi na tej ravni.

© Vatican Media

Potovanje bo tudi v znamenju ekumenizma, več o tem v nedeljo ob 9h v pogovoru z dr. Dragico Fabjan Andritsakos.

Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...