Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Dr. Lovro Šturm (foto: STA)
Dr. Lovro Šturm | (foto: STA)

Slovenski škofje o dr. Šturmu: Neprestano se je zavzemal za prepoznanje dobrega

Slovenija | 02.12.2021, 11:37 Rok Mihevc

Kot poroča spletni medij N1 je v 84. letu umrl Lovro Šturm. Bil je nekdanji ustavni sodnik, minister za šolstvo in minister za pravosodje, pa tudi predsednik Zbora za republiko. Kot sogovornik je večkrat sodeloval tudi z Radiem Ognjišče.

Dr. Lovro Šturm je bil pravnik, doktor pravnih znanosti, redni univerzitetni profesor za področje upravnega prava in upravnih znanost ter za pravno informatiko na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, sodnik Ustavnega sodišča, predsednik Ustavnega sodišča, redni profesor Fakultete za državne in evropske študije v Kranju, predsednik slovenske delegacije Mešane diplomatske komisije za ugotovitev in označitev slovensko-hrvaške meje, član Vlade in minister za šolstvo in šport, član Vlade in minister za pravosodje, član Evropskega sveta v formaciji ministrov za pravosodje, predsedujoči Evropskega sveta v sestavi ministrov za pravosodje EU, redni profesor in dekan Fakultete za pravo in poslovne vede pri Katoliškem inštitutu v Ljubljani, zaslužni profesor Univerze v Ljubljani in zaslužni profesor Nove Univerze.

Dr. Lovro Šturm
Dr. Lovro Šturm © STA

Deloval je kot ekspert in konzultant v mednarodnih organizacijah OECD, Pariz, OZN, New York in v Evropskem centru za koordinacijo raziskovanj na področju družbenih znanosti, Dunaj. Bil je tudi predsednik Slovenske komisije pravnikov – Slovenske sekcije Mednarodne komisije pravnikov. Bil je avtor številnih publikacij in razprav o verski svobodi v Sloveniji. Je avtor 12 knjig in preko 200 publikacij in razprav objavljenih v različnih periodičnih publikacijah. Njegovo znanstveno raziskovalno delo obsega vodenje 22 skupinskih raziskovalnih projektov. Na mednarodnih znanstvenih srečanjih je predstavil več kot 30 poročil. Je nosilec odličja Evropskega Parlamenta CIVI EUROPAEO PRAEMIUM 2012.

Za izjemen prispevek pri uveljavljanju pravne države, ustavnosti in ustavne znanosti je 2020 prejel srebrni red za zasluge Republike Slovenije. Prisluhnite mu tukaj.

Vir: Katoliški inštitut

Slovenski škofje: Neprestano se je zavzemal za prepoznanje dobrega

Akademsko društvo Pravnik sporoča, da je danes po boju z zahrbtno boleznijo umrl prof. dr. Lovro Šturm, zaslužni profesor na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, nekdanji predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije, nekdanji minister za šolstvo in šport in nekdanji minister za pravosodje ter nekdanji predsednik Slovenske komisije pravnikov – Slovenske sekcije Mednarodne komisije pravnikov. Bil je komendator reda sv. Gregorja Velikega in od leta 1999 tudi član Suverenega malteškega reda.

Profesor Šturm je s svojim pedagoškim in znanstvenoraziskovalnim delom pomembno prispeval k razvoju pravnega študija in k razvoju slovenske pravne misli. Njegovo strokovno in znanstveno delo ni obsegalo samo področja upravnega prava in upravnih znanosti, temveč je segalo tudi na druga pravna področja, od ustavnega prava in prava človekovih pravic ter poprave krivic, prava verske svobode do humanitarnega in mednarodnega prava. Profesor Šturm je s svojimi raziskavami pomembno prispeval k razumevanju narave prava in zlorab prava v nedemokratični ureditvi.

Bil je komendator reda sv. Gregorja Velikega in od leta 1999 tudi član Suverenega malteškega reda.

Kot sodnik in predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije je pomembno prispeval k oblikovanju doktrine svobodne in demokratične družbe, pravnih načel vladavine prava, načela sorazmernosti, predpostavk pravne države, pravne omejitve oblasti, varstva zasebne lastnine in posameznikove svobode. Izjemen čut za pravičnost ga je v vlogi ministra za pravosodje denimo vodil pri oblikovanju programa sodnih zaostankov.

Profesor Šturm je kot eden vodilnih teoretikov slovenske pravne misli s svojimi pogledi in z razlago Ustave Republike Slovenije pustil sledi generacijam študentov prava. Z neusahljivo energijo je bil predan delu in izzivom v številnih pravniških, pedagoških in znanstvenoraziskovalnih krogih. Izjemnega pomena je tudi njegova založniška dejavnost, v okviru katere je v naš prostor prinašal nove ideje, ki so bile vse zakoreninjene v klasični evropski demokratični in pravni misli. Neprestano se je zavzemal za prepoznanje dobrega, kar je izkazal tudi s svojim prispevkom na strokovnem srečanju Akademskega društva Pravnik leta 2009.

Slovenski škofje izrekajo družini Šturm sožalje in se Bogu zahvaljujejo za njegovo življenjsko poslanstvo še posebej na področju verske svobode slovenskih kristjanov.

Zbor za republiko: Vsak odhod takšne nesporne avtoritete je tudi izguba za raven pravne države

Člani Zbora za republiko z žalostjo sprejemamo novico, da nas je zapustil naš dolgoletni predsednik in častni predsednik, dr. Lovro Šturm. Ko izrekamo naše globoko sožalje in sočutje njegovi družini, se hkrati zavedamo, da je k Bogu odšel človek, ki se je zapisal v nastajanje slovenske države pred tremi desetletji. Kot vrhunski pravnik, je skupaj s svojimi kolegi, dvignil ugled in raven Ustavnega sodišča na zavidljivo evropsko raven, v prvi sestavi te najvišje pravosodne institucije v demokratični državi. Vsak odhod takšne nesporne avtoritete, kot je bil dr. Šturm, je tudi izguba za raven pravne države, ki na žalost po treh desetletjih samostojne države, ne dosega ravni začetkov Ustavnega sodišča v lastni državi. Kritični glas nekdanjih ustavnih sodnikov nam je v sedanjosti več kot potreben in nujen. Žal z dr. Šturmom, eden od teh glasov odhaja. Ostaja pa prisoten v svojih knjigah in številnih publikacijah, predvsem pa v odločbah in mnenjih Ustavnega sodišča iz prvega mandata.

Pogrešali pa bomo tudi mirnega in treznega sogovornika, ki je vedno z veliko mero preudarnosti in razumnosti izrekal svoje premišljene poglede na slovenska in evropska družbena dogajanja.

V Zboru za republiko bomo tako pogrešali tista njegova mnenja in stališča, ki so nam vedno pomagala razumeti tudi zapletena in za pravne laike težko razumljiva pravna vprašanja. Pogrešali pa bomo tudi mirnega in treznega sogovornika, ki je vedno z veliko mero preudarnosti in razumnosti izrekal svoje premišljene poglede na slovenska in evropska družbena dogajanja.

Hvaležni za vse, kar smo od dr. Šturma prejeli, mu želimo večni mir in neizbrisni spomin pri postavljanju temeljev slovenske države. 

 

Slovenija
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...