Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Dragi poslušalci, sonce bo vsak dan bolj sijalo in odganjalo temo.  (foto: Izidor Šček)
Dragi poslušalci, sonce bo vsak dan bolj sijalo in odganjalo temo. | (foto: Izidor Šček)

Končno dobra novica!

Naš pogled | 21.12.2021, 14:23 Izidor Šček

Danes pa res lahko začnem z dobro novico. Čez slabi dve uri in pol se bo namreč sonce ustavilo, potegnilo črto pod svojo letošnjo pot, in se obrnilo nazaj proti poletju.

Tako gre razbrati današnje dogajanje na nebu iz besede solsticij, kar v prevodu pomeni sonce, ki stoji na mestu. Okoli sonca v zadnjem času res ni bilo veliko pričakovanj, še posebej po kotlinah, kjer ga je megla že tako opešanega in brez prave moči dobesedno dotolkla. Je pa zato v vsej svoji sposojeni svetlobi zasijala luna, ki se ji je na trenutke megla velikodušno umaknila, da je pokukala na zasnežene poljane.

Sonce bo torej danes doseglo dno. Tako je pač v naravi! A že konec januarja se bo dan podaljšal za celo uro, konec februarja za skoraj dve in pol... Prišla bo pomlad in zopet bomo na konju. Ali pa ne.

Z lučkami razsvetljena dežela bo v prihodnjih dneh nedvomno lepa, a prava svetloba, taka, ki nas je zmožna razsvetliti in prežariti, nas čaka daleč stran od hrupa in umetnih luči.


Narava je predvidljiva in vsaka posledica ima svoj vzrok. Vse se da izračunati, če le imaš dovolj podatkov in računske moči. Vse teče po ustaljenih smernicah, dokler... Ja, dokler se ne vmeša človek.

Če prav pomislim, v zadnjih nekaj sto letih, in najbrž tudi prej ni bilo nič drugače, ni odrasla niti ena generacija, ki bi živela od rojstva do smrti brez kakšnega pretresa. Bolezni in vojne so bile od nekdaj stalne sopotnice človeštva. In če tega ni bilo, si je pa oblast, kakršnakoli že, izmišljala vedno nove načine, da ni prišlo do nebes na zemlji.

Zadnje čase nam je v razvitem svetu šlo kar dobro na poti k zemeljskim nebesom. Duhovna plat seveda ni tako svetla in zdi se, da je pravzaprav obratno sorazmerna z ugodjem, ki ga nudi svet. Dobro je šlo vse do novice o novem virusu. No, trajalo je še par mesecev, da smo končno sestopili z oblakov nedotakljivosti, v katerih smo živeli, in se končno iz oči v oči seznanili z novo resničnostjo.

Ne pozabimo, sonce je vse močnejše, med nas prihaja Novorojeni, imamo drug drugega, imamo razlog za praznovanje. Zatorej, veselimo se!

Ne bom se spuščal na minsko polje socialnih omrežij, kjer mrgoli wikipedičnih strokovnjakov za vsako težavo, niti ne bi rad sodil tistih za in tistih proti, ne bi bil rad glasen, niti ne bi rad sejal dvoma in razdora v že tako razgret prostor. Rad bi le izrazil hvaležnost za Radio Ognjišče in za vse sodelavce, ki smo se znašli v tem času preizkušnje na tako neprecenljivem delovnemu mestu, ko se vas lahko dotaknemo brez dotika, ko smo vam lahko blizu prek širnega sveta, ko vas čutimo bolj kot kadarkoli prej in ko smo srečni, da osrečujemo in plemenitimo te čudne čase. Hvala vam, da nam zaupate, hvala vam, da lahko skupaj preganjamo tisto meglo, ki nam zastira sonce.

Dragi poslušalci, sonce bo vsak dan bolj sijalo in odganjalo temo. Z lučkami razsvetljena dežela bo v prihodnjih dneh nedvomno lepa, a prava svetloba, taka, ki nas je zmožna razsvetliti in prežariti, nas čaka daleč stran od hrupa in umetnih luči. Če se želite v miru veseliti Jezusovega rojstva, želite biti povezani s Cerkvijo, a ne morete v živo spremljati prazničnega dogajanja v domači cerkvi, ali če nočete doživeti praznikov sami, bodite z nami.

Ne pozabimo, sonce je vse močnejše, med nas prihaja Novorojeni, imamo drug drugega, imamo razlog za praznovanje. Zatorej, veselimo se!

Naš pogled
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...