Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik
Dragi poslušalci, sonce bo vsak dan bolj sijalo in odganjalo temo.  (foto: Izidor Šček)
Dragi poslušalci, sonce bo vsak dan bolj sijalo in odganjalo temo. | (foto: Izidor Šček)

Končno dobra novica!

Naš pogled | 21.12.2021, 14:23 Izidor Šček

Danes pa res lahko začnem z dobro novico. Čez slabi dve uri in pol se bo namreč sonce ustavilo, potegnilo črto pod svojo letošnjo pot, in se obrnilo nazaj proti poletju.

Tako gre razbrati današnje dogajanje na nebu iz besede solsticij, kar v prevodu pomeni sonce, ki stoji na mestu. Okoli sonca v zadnjem času res ni bilo veliko pričakovanj, še posebej po kotlinah, kjer ga je megla že tako opešanega in brez prave moči dobesedno dotolkla. Je pa zato v vsej svoji sposojeni svetlobi zasijala luna, ki se ji je na trenutke megla velikodušno umaknila, da je pokukala na zasnežene poljane.

Sonce bo torej danes doseglo dno. Tako je pač v naravi! A že konec januarja se bo dan podaljšal za celo uro, konec februarja za skoraj dve in pol... Prišla bo pomlad in zopet bomo na konju. Ali pa ne.

Z lučkami razsvetljena dežela bo v prihodnjih dneh nedvomno lepa, a prava svetloba, taka, ki nas je zmožna razsvetliti in prežariti, nas čaka daleč stran od hrupa in umetnih luči.


Narava je predvidljiva in vsaka posledica ima svoj vzrok. Vse se da izračunati, če le imaš dovolj podatkov in računske moči. Vse teče po ustaljenih smernicah, dokler... Ja, dokler se ne vmeša človek.

Če prav pomislim, v zadnjih nekaj sto letih, in najbrž tudi prej ni bilo nič drugače, ni odrasla niti ena generacija, ki bi živela od rojstva do smrti brez kakšnega pretresa. Bolezni in vojne so bile od nekdaj stalne sopotnice človeštva. In če tega ni bilo, si je pa oblast, kakršnakoli že, izmišljala vedno nove načine, da ni prišlo do nebes na zemlji.

Zadnje čase nam je v razvitem svetu šlo kar dobro na poti k zemeljskim nebesom. Duhovna plat seveda ni tako svetla in zdi se, da je pravzaprav obratno sorazmerna z ugodjem, ki ga nudi svet. Dobro je šlo vse do novice o novem virusu. No, trajalo je še par mesecev, da smo končno sestopili z oblakov nedotakljivosti, v katerih smo živeli, in se končno iz oči v oči seznanili z novo resničnostjo.

Ne pozabimo, sonce je vse močnejše, med nas prihaja Novorojeni, imamo drug drugega, imamo razlog za praznovanje. Zatorej, veselimo se!

Ne bom se spuščal na minsko polje socialnih omrežij, kjer mrgoli wikipedičnih strokovnjakov za vsako težavo, niti ne bi rad sodil tistih za in tistih proti, ne bi bil rad glasen, niti ne bi rad sejal dvoma in razdora v že tako razgret prostor. Rad bi le izrazil hvaležnost za Radio Ognjišče in za vse sodelavce, ki smo se znašli v tem času preizkušnje na tako neprecenljivem delovnemu mestu, ko se vas lahko dotaknemo brez dotika, ko smo vam lahko blizu prek širnega sveta, ko vas čutimo bolj kot kadarkoli prej in ko smo srečni, da osrečujemo in plemenitimo te čudne čase. Hvala vam, da nam zaupate, hvala vam, da lahko skupaj preganjamo tisto meglo, ki nam zastira sonce.

Dragi poslušalci, sonce bo vsak dan bolj sijalo in odganjalo temo. Z lučkami razsvetljena dežela bo v prihodnjih dneh nedvomno lepa, a prava svetloba, taka, ki nas je zmožna razsvetliti in prežariti, nas čaka daleč stran od hrupa in umetnih luči. Če se želite v miru veseliti Jezusovega rojstva, želite biti povezani s Cerkvijo, a ne morete v živo spremljati prazničnega dogajanja v domači cerkvi, ali če nočete doživeti praznikov sami, bodite z nami.

Ne pozabimo, sonce je vse močnejše, med nas prihaja Novorojeni, imamo drug drugega, imamo razlog za praznovanje. Zatorej, veselimo se!

Naš pogled
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Radio Ognjišče v Bohinju (photo: Rok Mihevc) Radio Ognjišče v Bohinju (photo: Rok Mihevc)

Konec dober, vse dobro!

V teh dneh smo že večkrat objavili, da smo pridobili vsa potrebna dovoljenja in bomo v četrtek, 18. aprila, znova začeli oddajati z Vogla. S tem bomo zaključili 17 let dolgo zgodbo, ki so jo žal ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...