Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Nadškof Aldo Cavalli s papežem Frančiškom (foto: Vatican News)
Nadškof Aldo Cavalli s papežem Frančiškom | (foto: Vatican News)

Imenovan novi vizitator za Medžugorje

Svet | 29.11.2021, 09:37 Marjana Debevec

Papež Frančišek je za apostolskega vizitatorja v Medžugorju imenoval nadškofa Alda Cavallija. Nasledil bo poljskega nadškofa Henryka Hoserja, ki je zaradi posledic covida umrl v letošnjem avgustu.

Gre za izključno pastoralno poslanstvo spremljanja vernikov, ki tja romajo z vsega sveta, nima pa vizitator nobenih pristojnosti razločevanja pristnosti prikazovanj.

Spomnimo, da je papež Frančišek maja 2019 dal dovoljenje, da lahko duhovniki in škofje uradno organizirajo romanja v Medžugorje. Letos poleti pa je poslal svoje sporočilo mladim, zbranim na tradicionalnem poletnem festivalu.

Nadškof Cavalli je bil do sedaj nuncij na Nizozemskem in stalni predstavnik v Organizaciji za prepoved jedrskega orožja. Pred tem je službo nuncija opravljal kar na treh celinah: v Afriki, Južni Ameriki in kot že rečeno v Evropi.

Romanje v Medžugorje
Romanje v Medžugorje © Mirjam Judež

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.