Mateja F. Novljan
Andrej Novljan
Marjana Debevec
Predsednik NSi Matej Tonin (foto: www.nsi.si)
Predsednik NSi Matej Tonin | (foto: www.nsi.si)

NSi med prvimi predstavila volilni program in kandidati za poslance

27.11.2021, 09:30 Alen Salihović STA

NSi je na sobotnem kongresu z večino sprejela osnutek volilnega programa. V njem nizajo ukrepe, s katerimi bi po njihovi oceni okrepili slovensko gospodarstvo ter zagotovili dostopno javno zdravstvo in enakomeren razvoj Slovenije.

Med drugim predlagajo postopen dvig splošne dohodninske olajšave na 7500 evrov, socialni copatek za najbolj ranljive, razvojno kapico in petletno dohodninsko olajšavo za zaposlitev visokokvalificiranih oseb, ki se priselijo v Slovenijo. Na področju zdravstva bi ukinili koncesije in uvedli samostojne nosilce zdravstvene dejavnosti. S tem bi se vsak z zdravniško licenco lahko odločil, kje bo delal.

V NSi se zavzemajo za odločen, odgovoren zeleni prehod. Prepričani so, da lahko Slovenija s postavitvijo drugega bloka jedrske elektrarne Krško postane neto izvoznica električne energije.

Tonin: NSi ima vse za zmago na prihajajočih volitvah

Predsednik NSi Matej Tonin je prepričan, da ima NSi vse, kar je potrebno za zmago na prihajajočih parlamentarnih volitvah, in da je prihodnost Slovenije močno odvisna prav od rezultata njihove stranke.

Ko bodo volivci na prihodnjih volitvah dovolj odločno podprli NSi, se bomo izognili neučinkovitosti koalicije KUL in ostrini SDS, je dejal v nagovoru delegatov na digitalnem kongresu stranke.

Napovedal je še, da NSi ne bo razbijala vlade nekaj mesecev pred volitvami. Priznal je, da so tudi v tej vladi težave, a kot pravi, a ko pride do težav ali nesporazumov, v koaliciji ne postavljajo ultimatov, ampak iščejo rešitve.

Po njegovih besedah NSi je in bo glasnik dialoga, sodelovanja in strpnosti v slovenskem političnem prostoru. NSi bo zato v vsaki vladi vztrajala pri dialogu in spoštovanju vseh državljanov.

Med predstavljenimi nominiranimi kandidati NSi za volitve ni poslancev Horvata in Prevca

NSi je predstavila nominirane kandidate za prihajajoče parlamentarne volitve. Med njimi ni aktualnega vodje poslanske skupine NSi Jožefa Horvat in poslanca Mihaela Prevca, ki razmišljata o upokojitvi. Kandidate bodo v začetku decembra potrjevali še organi stranki, a večjih sprememb ni pričakovati, je povedal glavni tajnik NSi Robert Ilc.

Na seznamu je tudi Jožef Horvat, a gre za soimenjaka sicer vidnega člana stranke.

Med predlaganimi kandidati pa so poslanci Iva Dimic, Andrej Černigoj, Blaž Pavlin, Tadeja Šuštar Zalar in Aleksander Reberšek. Pa tudi ministri NSi Matej Tonin, Janez Cigler Kralj in Jernej Vrtovec. Četrtega ministra iz kvote NSi Marka Borisa Andrijaniča na danes predstavljenem seznamu še ni bilo zaslediti. Kot so za STA pojasnili v stranki, so ga povabili, da kandidira, a končne odločitve o tem še ni.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Golobov kalifat

Težko sem prebiral knjigo, ki opisuje trpljenje maloštevilnih kristjanov v Iraku, Siriji in okolici. Težko pa zato, ker je bilo mučno brati opis mučenj. Najprej so zahtevali, da so kristjani ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...