Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Tanja Dominko
Predsednik NSi Matej Tonin (foto: www.nsi.si)
Predsednik NSi Matej Tonin | (foto: www.nsi.si)

NSi med prvimi predstavila volilni program in kandidati za poslance

27.11.2021, 09:30 Alen Salihović STA

NSi je na sobotnem kongresu z večino sprejela osnutek volilnega programa. V njem nizajo ukrepe, s katerimi bi po njihovi oceni okrepili slovensko gospodarstvo ter zagotovili dostopno javno zdravstvo in enakomeren razvoj Slovenije.

Med drugim predlagajo postopen dvig splošne dohodninske olajšave na 7500 evrov, socialni copatek za najbolj ranljive, razvojno kapico in petletno dohodninsko olajšavo za zaposlitev visokokvalificiranih oseb, ki se priselijo v Slovenijo. Na področju zdravstva bi ukinili koncesije in uvedli samostojne nosilce zdravstvene dejavnosti. S tem bi se vsak z zdravniško licenco lahko odločil, kje bo delal.

V NSi se zavzemajo za odločen, odgovoren zeleni prehod. Prepričani so, da lahko Slovenija s postavitvijo drugega bloka jedrske elektrarne Krško postane neto izvoznica električne energije.

Tonin: NSi ima vse za zmago na prihajajočih volitvah

Predsednik NSi Matej Tonin je prepričan, da ima NSi vse, kar je potrebno za zmago na prihajajočih parlamentarnih volitvah, in da je prihodnost Slovenije močno odvisna prav od rezultata njihove stranke.

Ko bodo volivci na prihodnjih volitvah dovolj odločno podprli NSi, se bomo izognili neučinkovitosti koalicije KUL in ostrini SDS, je dejal v nagovoru delegatov na digitalnem kongresu stranke.

Napovedal je še, da NSi ne bo razbijala vlade nekaj mesecev pred volitvami. Priznal je, da so tudi v tej vladi težave, a kot pravi, a ko pride do težav ali nesporazumov, v koaliciji ne postavljajo ultimatov, ampak iščejo rešitve.

Po njegovih besedah NSi je in bo glasnik dialoga, sodelovanja in strpnosti v slovenskem političnem prostoru. NSi bo zato v vsaki vladi vztrajala pri dialogu in spoštovanju vseh državljanov.

Med predstavljenimi nominiranimi kandidati NSi za volitve ni poslancev Horvata in Prevca

NSi je predstavila nominirane kandidate za prihajajoče parlamentarne volitve. Med njimi ni aktualnega vodje poslanske skupine NSi Jožefa Horvat in poslanca Mihaela Prevca, ki razmišljata o upokojitvi. Kandidate bodo v začetku decembra potrjevali še organi stranki, a večjih sprememb ni pričakovati, je povedal glavni tajnik NSi Robert Ilc.

Na seznamu je tudi Jožef Horvat, a gre za soimenjaka sicer vidnega člana stranke.

Med predlaganimi kandidati pa so poslanci Iva Dimic, Andrej Černigoj, Blaž Pavlin, Tadeja Šuštar Zalar in Aleksander Reberšek. Pa tudi ministri NSi Matej Tonin, Janez Cigler Kralj in Jernej Vrtovec. Četrtega ministra iz kvote NSi Marka Borisa Andrijaniča na danes predstavljenem seznamu še ni bilo zaslediti. Kot so za STA pojasnili v stranki, so ga povabili, da kandidira, a končne odločitve o tem še ni.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...