Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Sedež mariborske nadškofije. (foto: STA)
Sedež mariborske nadškofije. | (foto: STA)

Anton Kmet odslovljen iz duhovniškega stanu

Slovenija | 10.11.2021, 12:40 Marta Jerebič

Škofijski duhovnik mariborske nadškofije Anton Kmet je bil v upravnem kazenskem postopku spoznan za krivega spolne zlorabe mladoletne osebe.

Mariborska nadškofija na svoji spletni strani piše, da mu je bila z izvensodno odločbo 28. junija 2021 naložena zakonita kazen odslovitve iz kleriškega stanu (kan. 290 tč. 2).

Kanonski ukrep odslovitve je Kongregacija za nauk vere dokončno potrdila z dopisom 5. oktobra 2021. Upravni kazenski postopek je v tem primeru zaključen.

Obtoženi je bil 22. oktobra 2021 seznanjen z zaključkom upravnega kazenskega postopka. S tem dnem so mu ugasnile vse pravice, ki izvirajo iz duhovniškega posvečenja.

Mariborska nadškofija žrtev in vse, ki so bili vpleteni v upravni kazenski postopek, priporoča v molitev, da se v Cerkvi znova vzpostavi pravičnost.

Anton Kmet je v izjavi, ki jo prav tako objavlja spletna stran mariborske nadškofije, zapisal, da v pokorščini ter ljubezni do občestva Cerkve in duhovnikov sprejema odločitev predstojnikov o laizaciji.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.