Jure Sešek
Boštjan Smole
Andrej Šinko
Sedež mariborske nadškofije. (foto: STA)
Sedež mariborske nadškofije. | (foto: STA)

Anton Kmet odslovljen iz duhovniškega stanu

10.11.2021, 12:40 Marta Jerebič

Škofijski duhovnik mariborske nadškofije Anton Kmet je bil v upravnem kazenskem postopku spoznan za krivega spolne zlorabe mladoletne osebe.

Mariborska nadškofija na svoji spletni strani piše, da mu je bila z izvensodno odločbo 28. junija 2021 naložena zakonita kazen odslovitve iz kleriškega stanu (kan. 290 tč. 2).

Kanonski ukrep odslovitve je Kongregacija za nauk vere dokončno potrdila z dopisom 5. oktobra 2021. Upravni kazenski postopek je v tem primeru zaključen.

Obtoženi je bil 22. oktobra 2021 seznanjen z zaključkom upravnega kazenskega postopka. S tem dnem so mu ugasnile vse pravice, ki izvirajo iz duhovniškega posvečenja.

Mariborska nadškofija žrtev in vse, ki so bili vpleteni v upravni kazenski postopek, priporoča v molitev, da se v Cerkvi znova vzpostavi pravičnost.

Anton Kmet je v izjavi, ki jo prav tako objavlja spletna stran mariborske nadškofije, zapisal, da v pokorščini ter ljubezni do občestva Cerkve in duhovnikov sprejema odločitev predstojnikov o laizaciji.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem
Lenart Rihar (photo: ARO) Lenart Rihar (photo: ARO)

Med vzroki in posledicami

Slovenija je v torek prvič obeleževala nacionalni dan spomina na vse žrtve komunizma. Tu in tam se je tudi na demokratični strani privzdignila obrv, češ kaj nam je pa tega treba. Negoduje celo ...

Dr. Aleš Maver (photo: STA) Dr. Aleš Maver (photo: STA)

Slovenija dobiva koalicijo narodnega zastoja

Robert Golob in Gibanje Svoboda nista dolgoročen projekt. Da ne bi bila zavržena, kot že kopica novih obrazov in strank pred njima, bi morala dejansko sama voditi vlado. To se ne bo zgodilo, je ...