Matjaž Merljak
Marko Zupan
Alen Salihović
Sedež mariborske nadškofije. (foto: STA)
Sedež mariborske nadškofije. | (foto: STA)

Anton Kmet odslovljen iz duhovniškega stanu

10.11.2021, 12:40 Marta Jerebič

Škofijski duhovnik mariborske nadškofije Anton Kmet je bil v upravnem kazenskem postopku spoznan za krivega spolne zlorabe mladoletne osebe.

Mariborska nadškofija na svoji spletni strani piše, da mu je bila z izvensodno odločbo 28. junija 2021 naložena zakonita kazen odslovitve iz kleriškega stanu (kan. 290 tč. 2).

Kanonski ukrep odslovitve je Kongregacija za nauk vere dokončno potrdila z dopisom 5. oktobra 2021. Upravni kazenski postopek je v tem primeru zaključen.

Obtoženi je bil 22. oktobra 2021 seznanjen z zaključkom upravnega kazenskega postopka. S tem dnem so mu ugasnile vse pravice, ki izvirajo iz duhovniškega posvečenja.

Mariborska nadškofija žrtev in vse, ki so bili vpleteni v upravni kazenski postopek, priporoča v molitev, da se v Cerkvi znova vzpostavi pravičnost.

Anton Kmet je v izjavi, ki jo prav tako objavlja spletna stran mariborske nadškofije, zapisal, da v pokorščini ter ljubezni do občestva Cerkve in duhovnikov sprejema odločitev predstojnikov o laizaciji.

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...