Slavi KoširSlavi Košir
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Hvaležen pozdrav v Slovenijo (foto: s. Agata Kociper)
Hvaležen pozdrav v Slovenijo | (foto: s. Agata Kociper)

Pismo iz Amazonije: Hvaležna vam želim gorečo Misijonsko nedeljo!

Novice | 24.10.2021, 12:57 Jure Sešek

V radijskem programu na današnjo Misijonsko nedeljo odmevajo mnoge vsebine, prek katerih spoznavamo pomen misijonskega dela in veličino slovenskih delavcev na misijonskih poljanah. Lepa priložnost je to, da se zahvalimo misijonarjem za vse delo, zglede, pričevanja. Hvala, ker so slišali Gospodov klic: »Pojdite in učite!«

Prav za Misijonsko nedeljo pa prihaja zahvala tudi v drugo smer. Namenjena je vsem, ki ste v letošnji Pustni Sobotni iskrici darovali za misijon v Amazoniji, za šolski in socialni center za dekleta in družine med katerimi deluje tudi s. Agata Kociper. Takole piše, dragi darovalci, pismo je za vas:

Po valovih šumeče reke Amazonke vse do Slovenije veselo odmeva naša zahvala za Pustno Sobotno iskrico 2021!

Radijsko dobro delo za Amazonijo kaže prve sadove. Dragi dobrotniki, velik kot Amazonija je danes naš tukaj izrečeni "Bog plačaj" za plemenito in solidarno srce slovenskih dobrotnikov ter prijateljev misijonov: "Deus lhes pague (po portugalsko), kuekatu rete (v indijanskem jeziku nheengatu).

V naših srcih in ušesih še danes toplo odmeva tista Pustna Sobotna iskrica, ki smo jo zanetili 13. februarja letos Radio Ognjišče, Misijonsko središče Slovenije in več tisoč darovalcev, da bi pomagali dekletom v Amazoniji.

Vesel živ žav v jedilnici
Vesel živ žav v jedilnici © s. Agata Kociper

Dragi voditelji in dobrotniki PSI, na indijanskem področju São Gabriel da Cachoeira ste v prid dekletom, ki v centru dobivajo različne vrste opore ter vzgojo in ki skušajo osmisliti svoje življenje, veliko premaknili. Žal so tudi na tem področju pogosti samomori mladih, ki ob sebi nimajo družine, da bi jih učila živeti, da bi znali premostiti težave ali da bi imeli ob sebi koga, ki bi jim vlil upanje in pokazal pot iz teme. Vi, dragi darovalci, ste s to Iskrico prižgali ne le plamenčka, ampak ogenj Ljubezni, ki prihaja od Njega, ki je naša Luč, od Jezusa Kristusa.

Po Pustni Sobotni iskrici smo še v času pandemije z vašimi darovi osrečili in pomagali iz stiske 150-im družinam. Člani nekaterih družin so se zdravili tudi zaradi okužbe s Covid-19. Razdelili smo jim hrano, da so se okrepili, kar je bil le prvi solidarnosti korak. Sestre iz naše skupnosti smo želele priti do družin deklet, ki so vpisana v socialni center in se zaradi pandemije še niso mogle vrniti. Odšle smo na obisk v oddaljene kraje in jim razdelile živež, tiste pa, ki bivajo bližje centra, smo povabile k nam in jim hrano izročile ob obisku. Predstavile smo jim vaš velikodušni odziv na dobrodelno Pustno Sobotno iskrico. Neizmerno velikodušni in enkratni ste bili. Hvaležni smo vam prav iz srca.

In kakšne smo jih našle? Kaj so nam povedali? Oči so jim žarele, v njihovih srcih in na obrazih je bilo veselje, začutile smo presenečenje, hvaležnost in ganjenost ... V nas še danes odmevajo njihove besede:

»Joj, prišli ste ravno ob pravem času, kako nujno potrebovali znak Božje previdnosti.«

»Sestre, Bog vas je poslal k nam. Prav zdaj, ko nihče nima zaposlitve! Ne moremo povedati kako nam je bilo težko! Veste, zdaj nam bo malo lažje.«

»Ravno včeraj smo pojedli zadnji obrok riža, ki smo ga uživali v majhnih količinah, da bi dlje trajal. Rešila nas je tudi med sosedska pomoč. Vsak ima malo in zmoremo le, če delimo z drugimi.«

Nasmejanih obrazov so sporočali: »Zdaj se bomo spet lahko do sitega najedli! Hvala Bogu in darovalcem za tako velik dar. Molili bomo zanje, da ostanejo zdravi in, da nas kdaj tudi obiščejo.«

Slovenija hvala. Lažje nam bo preživeti.
Slovenija hvala. Lažje nam bo preživeti. © s. Agata Kociper

Odpirajo se možnosti, da začnemo, kolikor bo mogoče, z dejavnostmi v Socialnem centru. Čas pandemije, ko nismo mogli aktivno delati z dekleti v centru, pa je po drugi strani pripomogel, da smo prenovili hiške, ki so v obliki indijanskih koč. V njih so obednica, kuhinja, dvorana za skupinska srečanja in predstavitve, v njih se vrstijo tudi različne delavnice. Tehnološka delavnica je dobila nove naprave, primerne mize za 30 računalnikov in sedeže. Tudi za dvorano, kjer se zbira nad 200 deklet in otrok k vzgojnim in pedagoškim skupinskim programom, ste prispevali 250 sedežev.

Zato smo res veseli, da smo lahko letos sprejeli dekleta v prenovljenih prostorih, kar že samo po sebi prinaša vedrino in vzgaja k odgovornejšemu ohranjanju našega doma.

V zadnjih dveh letih pa je naš socialni center začel še z eno dejavnostjo izven doma. Začel je aktivno iskati otroke in mladostnike, ki so čez dan po ulicah, za vogali, na trgih, pri barih in drugod izpostavljeni mamilom, nasilju in drugim zlorabam odraslih. Med temi so tudi dečki, zato imajo v Socialnem centru tudi oni svoj prostor. Nudimo jim zdravo hrano, kar jim največ pomeni, ter psihološko spremljanje. Prek različnih dejavnosti imajo fantje možnost izpopolniti svojo izobrazbo z znanjem, ki jih zanima
.
Novi časi nas tako vsak dan vabijo k novim pristopom do teh, zlorabam izpostavljenih otrok in mladostnikov, pri katerih odkrivamo nove resničnosti. Letošnji vrhovni zbor HMP nas vabi, da smo proizvajalke in zaščitnice življenja v sodobnih okoliščinah.

Vsem dragim prijateljem misijonov, molivcem in darovalcem za otroke in dekleta v Amazoniji, zagotavljamo molitev za vas in vaše družine. Skupaj rešujemo dekleta in otroke pred zlom in pričujemo svetu, da dobro zmaguje nad slabim. Vsem pa prinašamo žarek upanja in veselja, saj ko nekomu iztegnemo roko v pomoč, se ta nikoli ne vrne prazna.

Ostanimo povezani tudi v prihodnje. Želim vam gorečo Misijonsko nedeljo.

Vaša vedno hvaležna misijonarka s. Agata Kociper

Novice
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...