Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Manca HribarManca Hribar
Stane Jarm (foto: Pinter Tihomir, Vir Zbirka upodobitev znanih Slovencev NUK, Dlib.si)
Stane Jarm | (foto: Pinter Tihomir, Vir Zbirka upodobitev znanih Slovencev NUK, Dlib.si)

Spominjamo se, 2. oktober – kipar, grafik in pedagog Stane Jarm

| 02.10.2021, 08:51 Tone Gorjup

2. oktobra 2011 je v Kočevju umrl kipar, grafik in pedagog Stane Jarm. Po osnovni šoli je končal še srednjo šolo za umetno obrt. Sledil je študij kiparstva na likovni akademiji pri Zdenku in Borisu Kalinu.

Po kiparski specialki se je vrnil v Kočevje, kjer je poučeval osnovnošolski likovni pouk in umetnostno vzgojo na gimnaziji. Vzporedno se je oblikoval kot umetnik.

 Sprva ga je pritegnil akvarel, a je dal prednost kiparstvu; preizkusil se je tudi v grafiki. Bil je med pobudniki Likovnega salona Kočevje. Ustvaril je številne javne spomenike, njegova dela krasijo cerkve po Sloveniji, na ogled so tudi v galerijah v rojstni Osilnici in v Kočevju.

Stane Jarm - Triptih :Ekspresivna upodobitev s Kristusovo glavo na sredini. Pod njo se nahajajo tri ženske glave. Plastika bi lahko prikazovala eno od postaj križevega pota, ko Jezus na poti trpljenja sreča jeruzalemske žene.
Stane Jarm - Triptih :Ekspresivna upodobitev s Kristusovo glavo na sredini. Pod njo se nahajajo tri ženske glave. Plastika bi lahko prikazovala eno od postaj križevega pota, ko Jezus na poti trpljenja sreča jeruzalemske žene. © Muzej krščanstva na Slovenskem

Leta 1964 je dobil nagrado Prešernovega sklada. Ob sedemdeset-letnici pa je v imenu Cerkve na Slovenskem prejel odličje Sv. Cirila in Metoda. Stane Jarm je znan po surovo obdelanih likih trpečega Kristusa in križevih potih. O tem je v oddaji Naš gost dejal:

„Enkrat me je nek duhovnik vprašal: Zakaj vi delate take grde Kristuse, pa Jezuse? Sem rekel: Veste kaj, če bi Kristusa, ki je na križu videli ali pa če vidite človeka, ki trpi, sigurno ne zgleda lepo; je ves razmesarjen, je ves izčrpan, trpeč … To sem skušal prikazat; tisti, ki to gleda, naj občuti to bolečnino.“

Na današnji dan 1656 se je v Novem mestu rodil skladatelj in astronom Janez Jurij Hočevar. V ljubljanskem jezuitskem kolegiju se je seznanil z glasbo, zatem pa je v Padovi študiral pravo. Zaposlil se je v Ljubljani kot odvetnik deželnih stanov in glasbeni vodja jezuitskega gledališča. Bil je član Akademie operosórum. Skladal je cerkvena dela in glasbo za jezuitske drame. Izdal je več knjig o astronomiji.

2. oktobra leta 1902 se je v Ljubljani rodilgledališki igralec in režiser Vladimir Skrbinšek. V Mariboru je imel pred drugo svetovno vojno dramsko šolo; pozneje je vodil tudi igralsko družino na Radiu Ljubljana ter sodeloval pri več filmih.

Na današnji dan 1988 je v Kanadi umrl pesnik, prevajalec in publicist Zdravko Jelinčič, doma v Črnem Vrhu.Tako doma kot na tujem je poučeval moderne jezike.

Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...