Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Simbol noči čarovnic (foto: Pixabay)
Simbol noči čarovnic | (foto: Pixabay)

Hudobni duh ne pozna heca

Oddaje | 31.10.2021, 08:10 Marjana Debevec

Pred nami je praznik Vseh svetih, ki ga bomo začeli obhajati že nocoj. Medtem ko se spominjamo vseh tistih, ki niso uradno prišteti k svetnikom, pa so kljub temu dosegli poveličanje, nam po drugi strani Zahodna kultura vsiljuje praznovanje noči čarovnic. Zakaj je to nevarno in kakšne pasti skriva v sebi?

Simbol noči čarovnic je izrezljana buča s svečo v notranjosti. Medtem ko jih tudi že mnogi domovi na Slovenskem postavijo pred vhodna vrata, pa mnogi ne vedno, da običaj izvira še iz keltskih časov. Vsako leto na dan halloween je morala ena družina v vasi darovati svojega otroka v ognju, da bi s tem umirili hude duhove. Središčna pozornost v noči čarovnic je tudi še danes usmerjena k okultnemu in strahu. Glede na policijska poročila se na predvečer praznika Vseh svetih vse več otrok srečuje s satanizmom.

Če se na zabavah ob tem prazniku zanimajo za okultne igrice, so že lahko potencialni kandidati za rekrutiranje v satanske skupine. »Rečejo: 'Saj ne mislimo zares. To je hec.' Hudobni duh ne pozna heca. On tudi to, kar mi naredimo za šalo, uporabi zares. In vstopi, če je le možno, v človeka. Vemo, da imajo kakšna takšna srečanja, zlasti za otroke, lahko hude posledice; imajo nočne more – skratka, da se nekaj temnega naseli v njih," je v sinočnji Radijski katehezi poudaril nadškof Marjan Turnšek.

Zato starše vabi, da na ta pojav skupaj z otroki odgovorijo z molitvijo. »Namesto, da otroke pošljemo v neko čarovniško dogajanje, se lahko starši z otroki pogovarjajo o svetnikih; da iščejo svoje svetniške zglede, se o njih pogovarjajo. Ali da organizirajo molitev. Organizirana molitev proti temu negativnemu dogajanju na teh srečanjih čarovnic. Tu pa imamo moč. Molitev je močno orožje proti zlu.«

Mladi po vsem svetu nocoj pripravljajo Noči svetnikov. Ponavadi se zberejo v molitvi, češčenju Najsvetejšega in spoznavanju življenja svetnikov. »Mislim, da je izredno pomembno, če se že mladi ljudje navadijo takšnega načina reagiranja na neko zlo, ki se pojavlja v naši sredi,« je za naš radio še dejal nadškof Turnšek. Pogovor z njim iz sinočnjega duhovnega večera najdete v našem avdio arhivu.

Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...