Slavi Košir
Jakob Čuk
Meta Potočnik
Simbol noči čarovnic (foto: Pixabay)
Simbol noči čarovnic | (foto: Pixabay)

Hudobni duh ne pozna heca

31.10.2021, 08:10 Marjana Debevec

Pred nami je praznik Vseh svetih, ki ga bomo začeli obhajati že nocoj. Medtem ko se spominjamo vseh tistih, ki niso uradno prišteti k svetnikom, pa so kljub temu dosegli poveličanje, nam po drugi strani Zahodna kultura vsiljuje praznovanje noči čarovnic. Zakaj je to nevarno in kakšne pasti skriva v sebi?

Simbol noči čarovnic je izrezljana buča s svečo v notranjosti. Medtem ko jih tudi že mnogi domovi na Slovenskem postavijo pred vhodna vrata, pa mnogi ne vedno, da običaj izvira še iz keltskih časov. Vsako leto na dan halloween je morala ena družina v vasi darovati svojega otroka v ognju, da bi s tem umirili hude duhove. Središčna pozornost v noči čarovnic je tudi še danes usmerjena k okultnemu in strahu. Glede na policijska poročila se na predvečer praznika Vseh svetih vse več otrok srečuje s satanizmom.

Če se na zabavah ob tem prazniku zanimajo za okultne igrice, so že lahko potencialni kandidati za rekrutiranje v satanske skupine. »Rečejo: 'Saj ne mislimo zares. To je hec.' Hudobni duh ne pozna heca. On tudi to, kar mi naredimo za šalo, uporabi zares. In vstopi, če je le možno, v človeka. Vemo, da imajo kakšna takšna srečanja, zlasti za otroke, lahko hude posledice; imajo nočne more – skratka, da se nekaj temnega naseli v njih," je v sinočnji Radijski katehezi poudaril nadškof Marjan Turnšek.

Zato starše vabi, da na ta pojav skupaj z otroki odgovorijo z molitvijo. »Namesto, da otroke pošljemo v neko čarovniško dogajanje, se lahko starši z otroki pogovarjajo o svetnikih; da iščejo svoje svetniške zglede, se o njih pogovarjajo. Ali da organizirajo molitev. Organizirana molitev proti temu negativnemu dogajanju na teh srečanjih čarovnic. Tu pa imamo moč. Molitev je močno orožje proti zlu.«

Mladi po vsem svetu nocoj pripravljajo Noči svetnikov. Ponavadi se zberejo v molitvi, češčenju Najsvetejšega in spoznavanju življenja svetnikov. »Mislim, da je izredno pomembno, če se že mladi ljudje navadijo takšnega načina reagiranja na neko zlo, ki se pojavlja v naši sredi,« je za naš radio še dejal nadškof Turnšek. Pogovor z njim iz sinočnjega duhovnega večera najdete v našem avdio arhivu.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Cepljenje je edino orožje, ki ga imamo, da ustavimo širjenje smrtonosnega virusa. (photo: CDC / Unsplash) Cepljenje je edino orožje, ki ga imamo, da ustavimo širjenje smrtonosnega virusa. (photo: CDC / Unsplash)

So cepiva res od hudega duha?

Na novomeško škofijo se je obrnilo več zaskrbljenih vernikov. Slišali so namreč, da naj bi bilo cepljenje povezano z delovanjem hudobnega duha. Škof Andrej Saje je v odgovoru zapisal, da ...