Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež pozdravlja romarje (foto: Vatican News)
Papež pozdravlja romarje | (foto: Vatican News)

Povzpetništvo ali služenje?

Svet | 17.10.2021, 14:01 Marjana Debevec

Ljudje večinoma želimo izstopati, poudarjati naše dosežke, Jezus pa nas s svojim zgledom vabi, da se sočutno potopimo v stisko bližnjega. To je bilo sporočilo današnjega papeževega razmišljanja pred opoldansko molitvijo.

Kdor želi biti velik, naj postane vsem služabnik, nas vabi Jezus v evangeliju. Medtem ko bi učenci radi postali pomembni, jih Jezus vabi, naj se potopijo, pravi papež. Posvetna miselnost nas namreč vabi, naj vse, celo odnose, živimo zaradi naših ambicij, da bi se povzpeli na družbeni lestvici.

Prizadevanje za osebni prestiž lahko vodi v bolezen duha in se celo skriva za dobrimi nameni. »Ko na primer za dobrim, ki ga delamo in oznanjamo, v resnici iščemo sami sebe in samoptrditev. To večkrat vidimo tudi v Cerkvi. Mi kristjani, ki bi morali biti tisti, ki služijo, se poskušamo povzpeti. Zato moramo vedno preverjati resnične namene našega srca in se vprašati: 'Zakaj opravljam to delo in sprejemam to odgovornost? Da bi služil, ali pa zato, da bi me opazili, slavili in me hvalili?.«

Nasproti tej človeški logiki po papeževih besedah Jezus postavi svojo logiko, ki nas vabi k služenju. Vabi nas, da se sočutno potopimo v življenja ljudi, ki jih srečamo, kot je to storil On. Ni ostal v nebesih, ampak se je ponižal; umil nam je celo noge. »Bog je ljubezen in ljubezen je ponižna, se ne povzdiguje, ampak se spusti, kot dež, ki pade na zemljo in prinaša življenje.«

Da bi prešli od posvetne miselnosti, ki nas usmerja k nas samim do miselnosti služenja pa po papeževih besedah niso dovolj le naša prizadevanja. Potrebujemo potopitev v Jezusa, ki jo prejmemo s krstom.

Papež škofom: Nikoli ne govorite slabo drug o drugem!

Že dopoldne pa je sveti oče v vatikanski baziliki podelil škofovsko posvečenje. Prejela sta ga dosedanji papeški ceremonjer msgr. Guido Marini in msgr. Andrés Gabriel Ferrada Moreira, ki je postal tajnik kongregacije za duhovnike. Povabil ju je, naj živita bližino najprej z Bogom. Škofje pa naj si bodo blizu tudi med seboj.

"Mogoče boste kdaj o čem razpravljali, vendar kot bratje. Bodite si blizu. Nikoli ne govorite slabo o sobratih škofih. Tretja pa je bližina duhovnikom. Prosim vas, ne pozabite, da so duhovniki vaši prvi bližnji. Včasih se kakšen duhovnik pritožuje, da je klical škofa, pa mu je njegova tajnica rekla, da ima vse že zasedeno in da bi ga mogoče lahko sprejel v roku 30 dni. Tako se ne dela. Če slišiš, da te je klical nek duhovnik, ga pokliči nazaj še isti dan, ali dan kasneje. Tako bo ta duhovnik vedel, da ima očeta."

Nenazadnje pa naj bodo škofje po papeževih besedah blizu svetemu Božjemu ljudstvu. Opozoril jih je, naj ne pozabijo, da so bili izbrani iz te črede in ne iz neke elite.

Svet, Papež in Sveti sedež, Duhovnost
Mladinci skakalci (photo: SloSki Nordic team) Mladinci skakalci (photo: SloSki Nordic team)

Te športne novice se veseli naš sodelavec Jože

Z mladinskega svetovnega prvenstva v nordijskih športih v Whistlerju v Kanadi spet prihajajo lepe novice. Te so posebej razveselile tudi našega sodelaveca Jožeta Bartolja. Slovenski skakalci, med ...