Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Pred stolnico po sveti maši (foto: Urad za Slovence po svetu)
Pred stolnico po sveti maši | (foto: Urad za Slovence po svetu)

To je slovenska "ministrica srca"

Slovenci po svetu | 11.10.2021, 13:31 Matjaž Merljak

Čas je zrel za bistveno je bilo geslo 66. Slovenskega dne, ki je včeraj potekal v Buenos Airesu v Argentini. Osrednje vsakoletne prireditve slovenske skupnosti se je udeležila tudi ministrica dr. Helena Jaklitsch. Rojaki so obenem praznovali še 65 let slovenskega doma Naš dom San Justo.

Sveto mašo za žive in rajne slovenske rojake je v tamkajšnji stolnici daroval delegat dr. Jure Rode, pel je zbor iz San Justa pod vodstvom Andrejke Selan Vombergar. V dvorani se je po dviganju zastav in zajtrku odvijala svečana akademija. V njej so prepletli obe obletnici.

Ministrica Jaklitsch se je rojakom zahvalila za vzgled zvestobe slovenstvu, duhovni tradiciji naroda, ki v sebi nosi tisočletno zgodovino in zaželela, da bi tako ostalo tudi v prihodnje. »Za nas, ki živimo v Sloveniji, ste neodtujljiv del našega naroda. Brez vas slovenski narod ni popoln,« je poudarila ministrica. Zahvalila se jim je tudi za njihov prispevek k priznanju in uveljavitvi Slovenije pred tridesetimi leti ter to priložnost izkoristila za podelitev priznanj ustanovam, ki so v letošnjem in lanskem letu obeležile pomembne obletnice.

Predsednik Zedinjene Slovenije Jure Komar se je v imenu zbranih ministrici zahvalil za vse njeno delo ter povedal, da so jo poimenovali ministrica srca.

66. Slovenski dan
66. Slovenski dan © Urad za Slovence po svetu


Ministrica se je v popoldanskem času srečala s predsednikom in odborniki Zedinjene Slovenije, krovne organizacije povojne slovenske skupnosti v Argentini. Izziv predstavljata tako duhovna oskrba kot učenje jezika, prav tako pa vzdrževanje velikih društvenih prostorov, saj število članov skupnosti upada, tudi zaradi selitev v Slovenijo.

Dan je ministrica zaključila v sproščenem pogovoru s sedemdesetimi mladimi, ki se združujejo v Mladinske organizacije SDO (Slovenska dekliška organizacija) in SFZ (Slovenska fantovska zveza). Položila jim je na srce naj ohranijo ljubezen do svojih korenin, naj ohranijo slovensko besedo, saj so prav oni sami prihodnost slovenstva v državi pod »Južnim križem«.

Srečanje z mladimi
Srečanje z mladimi © Urad za Slovence po svetu

Več na spletni strani Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju