Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Pred stolnico po sveti maši (foto: Urad za Slovence po svetu)
Pred stolnico po sveti maši | (foto: Urad za Slovence po svetu)

To je slovenska "ministrica srca"

Slovenci po svetu | 11.10.2021, 13:31 Matjaž Merljak

Čas je zrel za bistveno je bilo geslo 66. Slovenskega dne, ki je včeraj potekal v Buenos Airesu v Argentini. Osrednje vsakoletne prireditve slovenske skupnosti se je udeležila tudi ministrica dr. Helena Jaklitsch. Rojaki so obenem praznovali še 65 let slovenskega doma Naš dom San Justo.

Sveto mašo za žive in rajne slovenske rojake je v tamkajšnji stolnici daroval delegat dr. Jure Rode, pel je zbor iz San Justa pod vodstvom Andrejke Selan Vombergar. V dvorani se je po dviganju zastav in zajtrku odvijala svečana akademija. V njej so prepletli obe obletnici.

Ministrica Jaklitsch se je rojakom zahvalila za vzgled zvestobe slovenstvu, duhovni tradiciji naroda, ki v sebi nosi tisočletno zgodovino in zaželela, da bi tako ostalo tudi v prihodnje. »Za nas, ki živimo v Sloveniji, ste neodtujljiv del našega naroda. Brez vas slovenski narod ni popoln,« je poudarila ministrica. Zahvalila se jim je tudi za njihov prispevek k priznanju in uveljavitvi Slovenije pred tridesetimi leti ter to priložnost izkoristila za podelitev priznanj ustanovam, ki so v letošnjem in lanskem letu obeležile pomembne obletnice.

Predsednik Zedinjene Slovenije Jure Komar se je v imenu zbranih ministrici zahvalil za vse njeno delo ter povedal, da so jo poimenovali ministrica srca.

66. Slovenski dan
66. Slovenski dan © Urad za Slovence po svetu


Ministrica se je v popoldanskem času srečala s predsednikom in odborniki Zedinjene Slovenije, krovne organizacije povojne slovenske skupnosti v Argentini. Izziv predstavljata tako duhovna oskrba kot učenje jezika, prav tako pa vzdrževanje velikih društvenih prostorov, saj število članov skupnosti upada, tudi zaradi selitev v Slovenijo.

Dan je ministrica zaključila v sproščenem pogovoru s sedemdesetimi mladimi, ki se združujejo v Mladinske organizacije SDO (Slovenska dekliška organizacija) in SFZ (Slovenska fantovska zveza). Položila jim je na srce naj ohranijo ljubezen do svojih korenin, naj ohranijo slovensko besedo, saj so prav oni sami prihodnost slovenstva v državi pod »Južnim križem«.

Srečanje z mladimi
Srečanje z mladimi © Urad za Slovence po svetu

Več na spletni strani Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Slovenci po svetu
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...

O avtorju